Składniki
- 700 gram marchewki
- 1 mały ziemniak (można bez, ja daję dla fajniejszej konsystencji)
- 1 mała cebula
- 2 cm startego imbiru
- starta skórka z połowy pomarańczy
- sok z całej pomarańczy
- 1 l bulionu warzywnego (można użyć wody)
- sól, kurkuma, papryczki chilli (można użyć świeżej)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do podania
- prażone płatki migdałów, natka pietruszki, pestki dyni, grzanki ziołowe.
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir. Zalewamy bulionem i dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniak i startą skórkę pomarańczy. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy sok z pomarańczy.
Jak Trochę przestygnie, blendujemy (ja jeszcze przecieram przez sitko, żeby pozbyć się włókien z imbiru) Ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz