czerwca 20, 2018

Zupy


Szczawiowa z jajecznym tofu



Składniki

  • pęczek szczawiu
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 większe ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, czarny pieprz
  • 180g tofu naturalnego
  • szczypta kurkumy
  • 1/3  łyżeczka czarnej soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego sojowego



Przygotowanie


Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej. Ziemniaki pokroić w kostkę, a szczaw drobno posiekać. Cebulę zostawić w całości.
Zagotować bulion, dodać warzywa, ziele angelskie i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw. 
Pod koniec gotowania dodać posiekany szczaw i gotować jeszcze przez 4-6 minut. Doprawić solą i pieprzem.Wyjąć ugotowaną cebulę i dodać jogurt sojowy.

Tofu pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano na oleju z dodatkiem kurkumy. Wyłączyć palnik i posypać czarną solą, dokładnie wymieszać, nie smażyć tylko niech się pogrzeje od gorącej patelni.

Zupę nalewać do miseczek, a na wierzch wykładać kostki tofu :)

Smacznego!



Chłodnik litewski


Składniki

  • pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 400-500 ml bulionu warzywnego (tyle żeby zakrył botwinkę w trakcie gotowania)
  • 500 ml jogurtu naturalnego sojowego
  • pęczek rzodkiewki
  • 3 ogórki gruntowe
  • pęczek koperku
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • 2 łyżki zakwasu buraczanego (można zastąpić 1 łyżką octu winnego lub sokiem z cytryny)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie

Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy. Liście z łodygami kroimy na mniejsze kawałki, a buraczki ścieramy na tarce. Zalewamy bulionem (tyle żeby przykryła botwinkę) i gotujemy do miękkości około 8 min. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ogórki obieramy, rzodkiewkę myjemy i kroimy w małą kostkę. Szczypior i koper siekamy.
Wrzucamy do garnka z wystudzoną botwinką. Dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

Smacznego!



Zupa z czerwonej soczewicy z batatami i komosą ryżową


Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 batat
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera 
  • 1 spora marchew
  • 1 cebula
  • 3 łyżki komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej rzepakowy do podsmażenia warzyw
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Jak  się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa, ja marchewkę kroję w talarki a pietruszkę i selera w słupki.
Smażymy przez 4-5 minut, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dodajemy przepłukaną soczewicę, komosę ryżową i przyprawy. 
Gotujemy przez 10-12 min. dodajemy pokrojonego w kostkę batata i dalej gotujemy aż będzie miękki:)



Smacznego!



Grzybowa z łazankami i kaszą jęczmienną


Składniki
  • 5-6 większych grzybów (podgrzybki, borowiki)
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki łazanek
  • 1 marchew
  • 3 łyżki przepłukanej kaszy jęczmiennej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owocu jałowca
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła/margaryny roślinnej 

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i szklimy na nim poszatkowaną cebulę, dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Podsmażamy chwilę, zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy oraz kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min. Marchew kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z łazankami. Gdy makaron nam się ugotuje, dodajemy sos sojowy. Próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby solą i mielonym czarnym pieprzem. 

Smacznego!


Ramen z marynowanym tofu



Składniki

na ramen

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka glonów wakame lub kombu
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu
marynata do tofu


  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju
dodatki do zupy


  • 1 kostka 180g tofu naturalnego
  • 4 pieczarki 
  • 2 marchewki
  • 2 rzodkiewki
  • kapusta pekińska
  • szczypior
  • natka pietruszki
  • sezam do posypania
  • ulubiony makaron


Przygotowanie

Ramen - w garnku podgrzewamy olej na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony i posiekany czosnek oraz pokrojony w plastry imbir. Gdy warzywa lekko się podsmażą, zalewamy je bulionem i dodajemy glony. Gotujemy 30 min.
Po tym czasie odcedzamy warzywa i dodajemy sos sojowy oraz pastę miso.

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Tofu - wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, tofu kroimy na plastry lub w kostkę (w zależności od upodobań) obtaczamy w marynacie i smażymy na suchej patelni, aż dobrze się zarumieni.

Pieczarki kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor.
Marchew i rzodkiew kroimy w cienkie plastry. 
Kapustę kroimy w paski.
Szczypior i natkę siekamy.

Na dnie szerokiej miski układamy makaron, następnie tofu oraz pozostałe składniki. Posypujemy szczypiorkiem, natką i sezamem. Całość zalewamy gorącym ramenem.

Smacznego :)


Zupa curry z dynią i jarmużem



Składniki

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1,5 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni (można zastąpić batatem)
  • 1 szalotka
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 liście jarmużu
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 papryczki chili
  • 1,5 l bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na wolnym ogniu. Dodajemy starty imbir oraz posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy soczewicę, kurkumę i pokrojoną papryczkę chili. Zalewamy bulionem i zagotowujemy.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię i czerwoną paprykę (też pokrojoną w kostkę).
Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.

Jak już warzywa będą miękkie, dodajemy mleko kokosowe, posiekane liście jarmużu (bez twardej łodygi) i gotujemy bez przykrycia około 5 min co chwilę mieszając.
Doprawiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą.

Smacznego!





Zupa krem z brukwi ze smażonymi jabłkami w curry


Składniki
  • 800g. brukwi
  • 1 ziemniak (opcjonalnie)
  • 1 l.mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 3 łyżki suszonych warzyw
  • 2 łyżki margaryny roślinnej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 jabłka
  • 0,5 łyżeczki curry


Przygotowanie

Brukiew i ziemniak obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę margaryny i wrzuć warzywa, chwilę podsmaż. Zalej mlekiem, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości brukwi. Zmiksuj na gładki krem (jeżeli będzie zbyt gęsta można dodać bulionu warzywnego lub wody)

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść resztę margaryny, dodaj curry niech się chwilę podsmaży, wrzuć jabłka i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty.  

Zupę nalej do miseczki a na wierzch wyłóż ciepłe jabłka w curry. 


Smacznego :)


Zupa miso


Składniki

- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżki pasty miso
- ulubione warzywa ugotowane na parze
- makaron udon
- pieprz 

Przygotowanie 

Zagotuj bulion z dodatkiem pieprzu, oleju sezamowego i sosu sojowego. Po zagotowaniu dodaj pastę miso i dokładnie wymieszaj ( nie gotuj już z pastą )
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i przelej zimną wodą.
Do miseczki wlej zupę dodaj makaron i ugotowane na parze warzywa. Udekoruj kolendrą, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Smacznego :)


Krem z cukinii



Składniki

przepis na 4-5 porcji
- 2 większe cukinie
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego 
- pieprz młotkowany z kolendrą (jak nie macie może być czarny)
- sól
-  2 łyżki oleju rzepakowego
- śmietanka orkiszowa 

do podania 
-  ziołowe grzanki, uprażone pestki dyni

Przygotowanie

Cebulę i ziemniaki obieramy,  seler naciowy i cukinię dokładnie myjemy, wszystko kroimy w sporą kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, na który wrzucamy kolejno cebulę, seler naciowy i ziemniaki. Chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą już miękkie, chwilę studzimy i blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietankę.

Smacznego :)


Krem z marchewki z pomarańczą i imbirem


Składniki

- 700 gram marchewki
- 1 mały ziemniak (można bez, ja daję dla fajniejszej konsystencji)
- 1 mała cebula
- 2 cm startego imbiru
- starta skórka z połowy pomarańczy
- sok z całej pomarańczy
- 1 l bulionu warzywnego (można użyć wody)
- sól, kurkuma, papryczki chilli (można użyć świeżej)
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Do podania
- prażone płatki migdałów, natka pietruszki, pestki dyni, grzanki ziołowe.

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir. Zalewamy bulionem i dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniak i startą skórkę pomarańczy. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy sok z pomarańczy. 
Jak Trochę przestygnie, blendujemy (ja jeszcze przecieram przez sitko, żeby pozbyć się włókien z imbiru) Ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.

Smacznego!


Krem z zielonego groszku



Składniki

  • 800 g zielonego groszku mrożonego (w sezonie świeży)
  • 1 duża cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy


Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak się zeszkli dodajemy groszek i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości groszku. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Studzimy (żeby nie stępić ostrzy blendera) blendujemy i przecieramy przez sitko. Podajemy z ulubioną śmietaną i prażonymi pestkami dyni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger