Szczawiowa z jajecznym tofu
Składniki
- pęczek szczawiu
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 większe ziemniaki
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, czarny pieprz
- 180g tofu naturalnego
- szczypta kurkumy
- 1/3 łyżeczka czarnej soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego sojowego
Przygotowanie
Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej. Ziemniaki pokroić w kostkę, a szczaw drobno posiekać. Cebulę zostawić w całości.
Zagotować bulion, dodać warzywa, ziele angelskie i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodać posiekany szczaw i gotować jeszcze przez 4-6 minut. Doprawić solą i pieprzem.Wyjąć ugotowaną cebulę i dodać jogurt sojowy.
Tofu pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano na oleju z dodatkiem kurkumy. Wyłączyć palnik i posypać czarną solą, dokładnie wymieszać, nie smażyć tylko niech się pogrzeje od gorącej patelni.
Zupę nalewać do miseczek, a na wierzch wykładać kostki tofu :)
Smacznego!
Chłodnik litewski
Składniki
- pęczek botwinki z większymi buraczkami
- 400-500 ml bulionu warzywnego (tyle żeby zakrył botwinkę w trakcie gotowania)
- 500 ml jogurtu naturalnego sojowego
- pęczek rzodkiewki
- 3 ogórki gruntowe
- pęczek koperku
- pęczek cienkiego szczypiorku
- 2 łyżki zakwasu buraczanego (można zastąpić 1 łyżką octu winnego lub sokiem z cytryny)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy. Liście z łodygami kroimy na mniejsze kawałki, a buraczki ścieramy na tarce. Zalewamy bulionem (tyle żeby przykryła botwinkę) i gotujemy do miękkości około 8 min. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórki obieramy, rzodkiewkę myjemy i kroimy w małą kostkę. Szczypior i koper siekamy.
Wrzucamy do garnka z wystudzoną botwinką. Dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Zupa z czerwonej soczewicy z batatami i komosą ryżową
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 batat
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 1 spora marchew
- 1 cebula
- 3 łyżki komosy ryżowej
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej rzepakowy do podsmażenia warzyw
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Jak się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa, ja marchewkę kroję w talarki a pietruszkę i selera w słupki.
Smażymy przez 4-5 minut, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dodajemy przepłukaną soczewicę, komosę ryżową i przyprawy.
Gotujemy przez 10-12 min. dodajemy pokrojonego w kostkę batata i dalej gotujemy aż będzie miękki:)
Smacznego!
Grzybowa z łazankami i kaszą jęczmienną
Składniki
- 5-6 większych grzybów (podgrzybki, borowiki)
- 1 cebula
- 1/2 szklanki łazanek
- 1 marchew
- 3 łyżki przepłukanej kaszy jęczmiennej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna owocu jałowca
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła/margaryny roślinnej
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i szklimy na nim poszatkowaną cebulę, dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Podsmażamy chwilę, zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy oraz kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 min. Marchew kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z łazankami. Gdy makaron nam się ugotuje, dodajemy sos sojowy. Próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby solą i mielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!
Ramen z marynowanym tofu
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka glonów wakame lub kombu
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu
marynata do tofu
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki oleju
dodatki do zupy
- 1 kostka 180g tofu naturalnego
- 4 pieczarki
- 2 marchewki
- 2 rzodkiewki
- kapusta pekińska
- szczypior
- natka pietruszki
- sezam do posypania
- ulubiony makaron
Przygotowanie
Ramen - w garnku podgrzewamy olej na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony i posiekany czosnek oraz pokrojony w plastry imbir. Gdy warzywa lekko się podsmażą, zalewamy je bulionem i dodajemy glony. Gotujemy 30 min.
Po tym czasie odcedzamy warzywa i dodajemy sos sojowy oraz pastę miso.
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tofu - wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, tofu kroimy na plastry lub w kostkę (w zależności od upodobań) obtaczamy w marynacie i smażymy na suchej patelni, aż dobrze się zarumieni.
Pieczarki kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor.
Marchew i rzodkiew kroimy w cienkie plastry.
Kapustę kroimy w paski.
Szczypior i natkę siekamy.
Na dnie szerokiej miski układamy makaron, następnie tofu oraz pozostałe składniki. Posypujemy szczypiorkiem, natką i sezamem. Całość zalewamy gorącym ramenem.
Składniki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1,5 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni (można zastąpić batatem)
- 1 szalotka
- 2 ziemniaki
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 liście jarmużu
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 papryczki chili
- 1,5 l bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na wolnym ogniu. Dodajemy starty imbir oraz posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy soczewicę, kurkumę i pokrojoną papryczkę chili. Zalewamy bulionem i zagotowujemy.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię i czerwoną paprykę (też pokrojoną w kostkę).
Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
Jak już warzywa będą miękkie, dodajemy mleko kokosowe, posiekane liście jarmużu (bez twardej łodygi) i gotujemy bez przykrycia około 5 min co chwilę mieszając.
Doprawiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą.
Smacznego!
Zupa krem z brukwi ze smażonymi jabłkami w curry
Składniki
- 800g. brukwi
- 1 ziemniak (opcjonalnie)
- 1 l.mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 3 łyżki suszonych warzyw
- 2 łyżki margaryny roślinnej
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 jabłka
- 0,5 łyżeczki curry
Przygotowanie
Brukiew i ziemniak obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę margaryny i wrzuć warzywa, chwilę podsmaż. Zalej mlekiem, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości brukwi. Zmiksuj na gładki krem (jeżeli będzie zbyt gęsta można dodać bulionu warzywnego lub wody)
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść resztę margaryny, dodaj curry niech się chwilę podsmaży, wrzuć jabłka i dokładnie wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty.
Zupę nalej do miseczki a na wierzch wyłóż ciepłe jabłka w curry.
Smacznego :)
Zupa miso
Składniki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżki pasty miso
- ulubione warzywa ugotowane na parze
- makaron udon
- pieprz
Przygotowanie
Zagotuj bulion z dodatkiem pieprzu, oleju sezamowego i sosu sojowego. Po zagotowaniu dodaj pastę miso i dokładnie wymieszaj ( nie gotuj już z pastą )
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i przelej zimną wodą.
Do miseczki wlej zupę dodaj makaron i ugotowane na parze warzywa. Udekoruj kolendrą, szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Smacznego :)
Krem z cukinii
Składniki
przepis na 4-5 porcji
- 2 większe cukinie
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- pieprz młotkowany z kolendrą (jak nie macie może być czarny)
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- śmietanka orkiszowa
do podania
- ziołowe grzanki, uprażone pestki dyni
Przygotowanie
Cebulę i ziemniaki obieramy, seler naciowy i cukinię dokładnie myjemy, wszystko kroimy w sporą kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, na który wrzucamy kolejno cebulę, seler naciowy i ziemniaki. Chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą już miękkie, chwilę studzimy i blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietankę.
Smacznego :)
Krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
Składniki
- 700 gram marchewki
- 1 mały ziemniak (można bez, ja daję dla fajniejszej konsystencji)
- 1 mała cebula
- 2 cm startego imbiru
- starta skórka z połowy pomarańczy
- sok z całej pomarańczy
- 1 l bulionu warzywnego (można użyć wody)
- sól, kurkuma, papryczki chilli (można użyć świeżej)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do podania
- prażone płatki migdałów, natka pietruszki, pestki dyni, grzanki ziołowe.
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir. Zalewamy bulionem i dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniak i startą skórkę pomarańczy. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy sok z pomarańczy.
Jak Trochę przestygnie, blendujemy (ja jeszcze przecieram przez sitko, żeby pozbyć się włókien z imbiru) Ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.
Smacznego!
Krem z zielonego groszku
Krem z zielonego groszku
Składniki
- 800 g zielonego groszku mrożonego (w sezonie świeży)
- 1 duża cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- sok z 1/2 cytryny
- olej
- sól
- pieprz ziołowy
Przygotowanie
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak się zeszkli dodajemy groszek i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości groszku. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Studzimy (żeby nie stępić ostrzy blendera) blendujemy i przecieramy przez sitko. Podajemy z ulubioną śmietaną i prażonymi pestkami dyni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz