grudnia 09, 2017

Wypieki


Muffiny z brokułowym puree


Składniki

  • łodyga pozostała z 1 szt brokuła
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • około 1 szklanki wody 


Przygotowanie

Łodygę brokuła kroimy w małe kawałki i zalewamy wodą tylko do wysokości brokuła (około 1 szklanki w zależności od wielkości łodygi) Dodajemy sól, cukier i gotujemy do miękkości.
Studzimy i blendujemy. Będzie dość rzadkie i takie ma być :)

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy wszystkie suche składniki. Dokładnie mieszamy.
Puree z brokuła łączymy z olejem i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy. możemy spróbować czy nie potrzeba jeszcze doprawić solą lub curry.
Odstawiamy na 15 min.
Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy przez 20-25 minut w 180 st. C.
Przed pieczeniem możemy posypać kminkiem lub pestkami dyni.

Smacznego!


Pasztet z selera



Składniki


  • 1 duży seler (600-700g)
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 cm korzenia imbiru (można zastąpić w proszku 1/2 łyżeczki)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Kaszę gotujemy zgonie z przepisem na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju. Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i smażymy 5-7 min. 

Kaszę, seler z cebulą oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz resztę składników z przepisu. Dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). 

Gotową masę przekładamy do keksówki wysmarowanej i posypanej tartą bułką (można wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównujemy i dobrze dociskamy, najlepiej upuścić keksówkę kilka razy na blat, wtedy dobrze się ubije :)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C i pieczemy gór-dół przez 35-45 min.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce :)

Smacznego!


Śniadaniowe bajgle



Składniki na 8 szt

zaczyn :
- 15 g świeżych drożdży 
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ciepłej wody

bajgle :
- 600 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 75 ml ciepłego mleka roślinnego ( u mnie sojowe )
- 175 ml ciepłej wody 

do posmarowania :
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki wody 
- sezam, mak, czarnuszka lub inne ulubione dodatki :)

Przygotowanie

Zaczynamy od zrobienia zaczynu. 
Drożdże kruszymy i wkładamy do miseczki, dodajemy cukier i wodę , mieszamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.

Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie składniki na bajgle. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz ( ja odstawiam w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką )

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski, wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 8 równych części. Z każdej części rolujemy długi, cienki wałeczek, składamy na pół i skręcamy wokół własnej osi. Łączymy oba końce i zlepiamy.
Przygotowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min do podrośnięcia.

W tym czasie przygotujemy zamiennik białka, żeby sezam trzymał się na naszych bajglach :)
Do rondelka wlej wodę (z podanej ilości odlej 2 łyżki do kubka i wymieszaj z mąką ziemniaczaną)zagotuj, wlej wodę z mąka i dokładnie wymieszaj chwilę gotując, jakby był za gęsty możesz dodać odrobinę wody (konsystencja ma być taka, żeby można było rozprowadzić pędzelkiem po bajglach)

Sezam prażymy na suchej patelni, aż się ładnie zarumieni, przekładamy na talerzyk.
Jak już bajgle odleżą swoje 30 min, malujemy przestudzoną wodą z mąką i maczamy w sezamie.

Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy ( będą jeszcze rosły )
Wkładamy do nagrzanego do 200st piekarnika, pieczemy 25 minut.
Przed wyjęciem warto  sprawdzić wykałaczką/patyczkiem czy już się upiekły :)

Smacznego :)


Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami


Składniki 
na blachę 23x23

- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 łodygi rabarbaru
- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania

Wykonanie

Pokruszone drożdże zalej ciepłą wodą, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 15 min żeby zaczęły pracować. 
Mąkę przesiej do dużej miski, wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone drożdże, olej i zamieszaj łyżką. Przełóż na stolnicę, wyrabiaj do połączenia składników. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

W międzyczasie pokrój w cienkie plasterki rabarbar i zasyp 1 łyżką cukru, wymieszaj. Truskawki umyj i zostaw na sitku żeby obciekły z wody.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wysmaruj masłem, obsyp mąką i wyłóż na nią ciasto (jest dość gęste i zwarte, więc pomóż sobie łyżką)
Na wierzch poukładaj owoce. Piecz ciasto przez 40 minut lub do suchego patyczka :)
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!


Pasztet z czerwonej soczewicy



Składniki
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • ćwiartka selera korzeniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego 
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól, kolorowy pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie

Soczewicę zalać 3 szklankami osolonej wody i gotować pod przykryciem, aż zmięknie i wchłonie całą wodę (może się rozgotować).

Cebulę i czosnek pokroić, a marchew i seler zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć do zeszklenia cebuli. Dodać starte warzywa i dusić pod przykryciem, aż zmiękną.

Warzywa oraz soczewicę zmiksować na bardziej lub mniej gładką masę, zależy od upodobań, dodać przyprawy oraz olej kokosowy. Dokładnie wymieszać.

Jeżeli masa będzie bardzo rzadka można dodać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, ale pamiętajcie, że olej kokosowy po włożeniu do lodówki zwiąże składniki.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej masę. Na wierzch wysypać ulubione dodatki. Piec w temp 180 st C przez około 50 min. Czas zależy od stopnia wypieczenia jaki lubicie.

Wystudzić i najlepiej przed pokrojeniem schować do lodówki na całą noc. 
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger