stycznia 03, 2018

Przekąski


Rolada szpinakowo-marchewkowa


Składniki

na roladę
  • 100 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 spore marchewki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony pieprz
krem sojowy

  • szklanka mleka sojowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki oliwy z pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • sól
farsz

  • 10-12 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1/2 czerwonej cebuli

Przygotowanie

Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. 
Marchewki obieramy, jedną ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy na patelni z odrobiną oleju. Jeżeli dodajemy kurkumę to wsypujemy ją na rozgrzany olej i chwilę smażymy. Drugą ścieramy na mniejszych oczkach i odstawiamy.

Płatki owsiane mielimy na mąkę i dodajemy mleko, olej, makę ziemniaczaną i przyprawy. Mieszamy i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy szpinak, a do drugiej obie marchewki.

 Ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łączymy, wyrównujemy łyżką i pieczemy w temp 200 st C przez 15 min. 


Ciasto studzimy, przewracamy na blat papierem do góry i delikatnie go zdejmujemy.

Przygotowujemy masę sojową.
Do blendera wlewamy mleko, sok z cytryny, musztardę i sól. Chwilę blendujemy do spienienia.
Dodajemy powoli olej, olej z zalewy pomidorów i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Wsypujemy mąkę ryżową, mieszamy i odstawiamy do zgęstnienia.

Pomidory odciskamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z poszatkowaną czerwoną cebulą.

Na blat kładziemy ciasto zapieczoną stroną do góry. Wykładamy masę sojową i rozprowadzamy łyżką zostawiając trochę wolnego miejsca na krótszych bokach i jednym dłuższym.
Układamy pomidory z cebulą.
Delikatnie zwijamy roladę.Staramy się nie uciskać, ugniatać za mocno, żeby ciasto nie popękało. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy na noc do lodówki.

Smacznego!



Meksykańskie koszyczki



Składniki

  • 1 cebula
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 150g słodkiej kukurydzy z puszki
  • 6 szt tortilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • wegańska śmietanka
  • 1 limonka
  • kolendra, szczypior lub natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju


Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak będzie szklista dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Smażymy przez chwilę, aż poczujemy zapach przypraw. Dodajemy przekrojony na pół pomidorki i opłukaną z zalewy fasolę i kukurydzę. Całoś dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut.

Placki tortilli kroimy jak na zdjęciu


a następnie dwa wycięte kwadraty składamy


i umieszczamy w formie do pieczenia muffinek


Koszyczki napełniamy farszem i zapiekamy w 180 st C przez 7-10 min. Musicie pilnować, żeby brzegi tortilli nie przypiekły się za bardzo :)

Przed podaniem polewamy śmietanką, sokiem z limonki i posypujemy wybraną zieleniną :)

Smacznego!

inspiracja So Vegan



Pieczone chipsy z batatów


Składniki

  • 1 batat
  • olej rzepakowy do posmarowania
  • sól, ostra papryka


Przygotowanie

Batata dokładnie myjemy, nie obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Każdy z plastrów smarujemy odrobiną oleju, najlepiej nacierać ręką i posypujemy przyprawami.
Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 150 st C z termoobiegiem 30-40 minut w zależności od grubości plastrów. Pod koniec pieczenia trzeba pilnować, żeby się nie spaliły :)

Smacznego!



Smalec z białej fasoli i suszonych śliwek


Składniki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 suszone śliwki
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 jałowiec
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • olej rzepakowy


Przygotowanie

Cebule pokroić w kostkę . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca i goździka. Smażymy do czasu, aż cebula nabierze złotego koloru :)

Fasolę odcedzić i dokładnie opłukać. Zblendować z dodatkiem sosu sojowego, majeranku, soli, pieprzu i wody. Śliwki pokroić w małe kawałki. 
Z podsmażonej cebuli wyjąć przyprawy. Dodać razem ze śliwkami do fasoli i krótko zmiksować, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby nie była gładka masa-cebula i śliwki powinny być wyczuwalne. Schłodzić w lodówce.
Podawać z kiszonym ogórkiem.

Smacznego!


Inspiracja : jadłonomia


Kanapka z pulpetami




Składniki

Przepis na pulpety znajdziecie: tu

Przygotowanie

Z powstałej masy zamiast burgerów, formujecie kulki o wielkości orzecha włoskiego, dalej postępujecie zgodnie z przepisem.  
Dodatki możecie dobrać zgodnie z własnymi upodobaniami, dobrze komponuje się ogórek kiszony, smażone pieczarki, suszone pomidory . Warto też bagietkę posmarować wegańskim majonezem, hummusem lub pesto.


Smacznego!

Smażona brukselka



Składniki

  • 300g brukselki
  • 3 ząbki czosnku
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów laskowych
  • oliwa
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie

Brukselkę myjemy, odcinamy ogonki, obieramy z wierzchnich liści i kroimy na 3-4 plasterki w zależności od wielkości naszych brukselek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i brukselkę, smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i przekrojone na pół orzechy laskowe, smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy.


Smacznego :)

Chrupki z ciasta pierogowego z salsą pomidorową


Składniki na chrupki to ciasto pierogowe, które nam zostało. Przepis możecie znaleźć tu:

Do posypania stolnicy używamy kaszy manny, nie żałujcie ona nadaje chrupkości.
Ciasto bardzo cienko wałkujemy (ważne) i kroimy w trójkąty, smażymy z obu ston na głębokim tłuszczu (olej rzepakowy) aż będą bardzo rumiane, wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia. Jeżeli ciasto będzie za grube i za krótko smażone, niestety będą twarde a nie chrupiące, podobnie jak z faworkami, warto sprawdzić jak wyszła pierwsza tura:)


Składniki na salsę pomidorową

- 0,5 puszki pomidorów krojonych 
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku (jak duży to jeden)
- 0,5 średniej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-sól, papryka ostra, oregano, bazylia

Wszystkie składniki oprócz przypraw blendujemy, dodajemy przyprawy i  dokładnie mieszamy.
Wkładamy do lodówki na czas przygotowania chrupek.


Warzywne Spring rolls



Składniki na rollsy

- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 1 większa marchew
- 1 mniejszy ogórek
- 1 awokado
- kiełki rzodkiewki
- kilka liści rukoli lub szpinaku
- świeża kolendra

Składniki na sos

- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z limonki
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
- kolendra
- sezam 

Przygotowanie

Wykonanie jest bardzo proste i szybkie :)
Zaczynamy od sosu. Wszystkie płynne składniki wlewamy do miseczki, dodajemy czosnek i cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy posiekana kolendrę i uprażone pestki sezamu.Wkładamy do lodówki.

Warzywa kroimy w słupki. Papier ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na środek papieru układamy rukolę, a na nią warzywa, kiełki oraz kolendrę. Zawijamy jak krokiety (na opakowaniu też znajduje się sposób zawijania) 
Kroimy na pół pod skosem , dekorujemy kiełkami i kolendrą.

Oczywiście wybór warzyw jest dowolny, można zawijać wszystko to, co lubicie najbardziej :)


Smacznego!



Smalec z białej fasoli




Składniki

- 1 pusz białej fasoli (można użyć ziaren, namoczonych i ugotowanych)
- 1 biała cebula
- 1 jabłko
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- majeranek
- 1/3 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie

Fasolę zmiksuj na pastę (jeżeli będzie zbyt gęsta dodaj 2 łyżki wody) Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę, wrzuć do rondelka z  podgrzanym olejem i smaż do zarumienienia cebuli. Przestudź, dodaj przyprawy, zmiksowaną fasolę i dokładnie wymieszaj.

Jeżeli chcecie żeby smalec miał skwarki, możecie do smażącej się cebuli z jabłkiem dodać ugotowaną kaszę gryczaną.

Smacznego !


Pieczone warzywa




Składniki

- 3 młode marchewki
- 2 kolby kukurydzy
- 4 ziemniaki
- bakłażan
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- rozmaryn
bazylia
- oregano
- płatki chilli
- olej
- masło ghee

Przygotowanie

Marchew obieramy, myjemy (jeżeli są duże kroimy w poprzek na pół) Olej mieszamy z rozmarynem i odrobiną soli, nacieramy marchew i odstawiamy na pół godziny. 
Bakłażana kroimy w plastry i solimy. Odstawiamy na 10 min żeby puścił sok. Wycieramy papierowym ręcznikiem, nacieramy olejem wymieszanym z bazylią i oregano.
Kukurydzę myjemy odchylając liście i usuwając „włoski”. Osuszamy i smarujemy masłem, posypujemy pieprzem, solą oraz płatkami chilli.
Ziemniaki pokroić jak na frytki, posolić i skropić olejem.
Cebulę i czosnek przekroić na pół.
Warzywa układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do 
nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 st C około 40 min lub do miękkości i zarumienienia warzyw.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger