lipca 01, 2017

Pierogi z cukinią i ziemniakami


Składniki na ciasto


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz


  • 2 średnie cukinie
  • 2 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Do podania

  • masło wegańskie, rozmaryn

Wykonanie

Ziemniaki gotujemy, ubijamy dokładnie tłuczkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy cukinię startą na dużych oczkach i chwilę razem smażymy. Do miski przekładamy ziemniaki dodajemy cukinię z cebulą i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać olej i bardzo ciepłą wodę (uwaga, żeby się nie poparzyć). Wymieszać szybko łyżką, przełożyć na stolnicę i zagnieć na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką)
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać foremką/szklanką kółka nakładać po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. 
Gotować przez 2-3 min od wypłynięcia. Podawać z rozpuszczonym masłem z dodatkiem rozmarynu.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger