- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz
- 2 średnie cukinie
- 2 większe ziemniaki
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
Do podania
- masło wegańskie, rozmaryn
Wykonanie
Ziemniaki gotujemy, ubijamy dokładnie tłuczkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy cukinię startą na dużych oczkach i chwilę razem smażymy. Do miski przekładamy ziemniaki dodajemy cukinię z cebulą i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać olej i bardzo ciepłą wodę (uwaga, żeby się nie poparzyć). Wymieszać szybko łyżką, przełożyć na stolnicę i zagnieć na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką)
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać foremką/szklanką kółka nakładać po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać brzegi.
Gotować przez 2-3 min od wypłynięcia. Podawać z rozpuszczonym masłem z dodatkiem rozmarynu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz