grudnia 20, 2017

Na słodko


Kruche ciasteczka korzenne

Składniki
  • 150g wegańskiej margaryny
  • 50g cukru pudru trzcinowego
  • 150g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej


Przygotowanie

Mikserem ucieramy margarynę razem z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawę korzenną. Zagniatamy ciasto kilka minut, formujemy kulę i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Wykrawamy foremkami wybrane kształty. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 180 st C z termoobiegiem przez około 10 minut. 
Studzimy i dowolnie dekorujemy :)

Smacznego!


Bezy




Składniki
  • 1/2 szklanki aquafaby (tyle otrzymacie z 1 pusz 400g ciecierzycy)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie

W misce mieszamy cukier puder z mąką ziemniaczaną. Schłodzona wodę po ciecierzycy wlewamy do miski miksera i ubijamy na wolnych obrotach, powoli zwiększając prędkość. Jak piana zacznie robić się puszysta stopniowo po 1 łyżce dodajemy cukier puder z mąką ziemniaczaną. Ubijamy do czasu, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze 10 sekund.

Piekarnik rozgrzewamy do 100 st C z termoobiegiem . Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy małe bezowe porcje (najlepiej użyć rękawa cukierniczego) zachowując 1cm. odstępy.

Pieczemy przez 70-90 min w zależności od wielkość bez. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić czy są twarde z wierzchu i odchodzą od papieru do pieczenia - to znak, że są już odpowiednio wysuszone :)
Wyłączamy piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Bezy przechowujemy w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniczku lub słoiku.

Smacznego!


Ciasteczka owsiane z bananem



Składniki


  • pół szklanki płatków owsianych 
  • 1 mocno dojrzały banan
  • dowolne bakalie



Przygotowanie

Banana rozgniatamy widelcem, dosypujemy płatki owsiane, bakalie i dokładnie mieszamy. Jak wiadomo banan bananowni nierówny, więc jeśli ciasto jest zbyt lepkie dosypujemy odrobinę płatków, jeśli nie chce się kleić dodajemy trochę banana.

Formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st C przez 8-12 minut.

Smacznego!



Tarta z gruszkami i kasztanami na waniliowym serku z nerkowców

Składniki


na kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 125g wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
na krem
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie lub we wrzątku przynajmniej 30 min.)
  • 3-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miękkiej margaryny lub oleju kokosowego
  • 1 op cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
dodatki
  • 150g kasztanów jadalnych
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie

Kasztany nacinamy na krzyż z bardziej wypukłej strony. Wkładamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy 15 minut. Wyciągamy z wody i obieramy ze skórki, zarówno z grubej jak i tej cienkiej. Kroimy na pół. Syrop z agawy mieszamy z sokiem z cytryny i smarujemy kasztany.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i szczyptę soli. Zagniatamy dłońmi, dodajemy wodę i dalej zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na spód i boki formy do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 st C do zrumienienia około 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na krem umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki krem.

Gruszki obieramy, myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.

Na przestudzone ciasto wykładamy krem a na nim gruszki i kasztany.
 Ponownie pieczemy w 180 st C przez 25-30 min. 

Przed podaniem polewamy odrobiną  lub większą odrobiną :) syropu.

Smacznego!

Deser z ciastek oreo




Składniki
  • 110 g ciastek oreo 
  • 1 mleko kokosowe (tylko stała część)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • owoce do dekoracji
  • barwnik spożywczy zielony (opcjonalnie)


Przygotowanie

Ciasteczka otwieramy, ściągamy nożem biały środek (nadzienie) i umieszczamy w misce razem z mlekiem kokosowym. Miksujemy na gładki krem, dodajemy syrop i ekstrakt. Mieszamy do połączenia składników.

Ciastka rozdrabniamy tłuczkiem-bardzo drobno. Białą masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy pokruszone ciastka, a do drugiej sok z limonki i barwnik spożywczy, jeżeli używamy. Dokładnie mieszamy i przekładamy na przemian do pucharków.

Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.
Przed podaniem dekorujemy owocami.

Smacznego!


Bananowe pancakes



Składniki

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie

Do mleka dodajemy ocet i odstawiamy do lekkiego ścięcia. Banana blendujemy lub bardzo dobrze rozgniatamy widelcem, i dodajemy razem z olejem i syropem do mleka.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do mleka i dokładnie mieszamy. Smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.

Podajemy ciepłe, ułożone jeden na drugim z owocami i polane syropem.

Smacznego!


Pumpkin smoothie bowl




Składniki
        na smoothie
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta chilli
      dodatki
  • orzechy laskowe
  • suszona żurawina
  • mak
  • rodzynki
  • jabłko
  • banan

Przygotowanie

Purre z dyni - dynie kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczamy z pestek, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dynię kładziemy na skórce). Pieczemy w temp. 180 st C przez 30-35 min. Studzimy, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy.

Wszystkie składniki na smoothie dokładnie blendujemy, aż będą gładkie. Wykładamy do miski, na wierzchu układamy dodatki.

Smacznego!


Lody mojito


Składniki 

lody :
-mleko kokosowe 1 puszka dobrze schłodzona (zebrana sama śmietanka)
-awokado 2 szt (dojrzałe)
- limonka 2 szt. 
-świeża mięta  2 garści

sos miętowy

- 0,5 szkl cukru trzcinowego
-0,5 szkl wody
- kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie lodów

Awokado wydrążyć z łupiny dodać sok i startą skórkę z limonek oraz pokrojoną miętę, wszystko zblendować na gładką masę . Mleko kokosowe oddzielić część płynna od stałej (to będzie śmietanka) i dodać do masy. Przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na około 6 godz. 

Przygotowanie sosu

Do rondelka wsypać cukier i zalać wodą, zagotować. Dodać listki mięty i gotować około 15-20 min. Wystudzić,przelać do słoiczka i wstawić do lodówki .
Smacznego :)


Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami



Składniki 
na blachę 23x23

- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 łodygi rabarbaru
- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania

Wykonanie

Pokruszone drożdże zalej ciepłą wodą, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 15 min żeby zaczęły pracować. 
Mąkę przesiej do dużej miski, wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone drożdże, olej i wymieszaj łyżką. Przełóż na stolnicę, wyrabiaj do połączenia składników. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

W międzyczasie pokrój w cienkie plasterki rabarbar i zasyp 1 łyżką cukru, wymieszaj. Truskawki umyj i zostaw na sitku żeby obciekły z wody.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wysmaruj masłem, obsyp mąką i wyłóż na nią ciasto (jest dość gęste i zwarte, więc pomóż sobie łyżką)
Na wierzch poukładaj owoce. Piecz ciasto przez 40 minut lub do suchego patyczka :)
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!


Mus z awokado i banana


Składniki

- 2 dojrzałe awokado
- 1 banan
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
- 3 łyżki mleka migdałowego (jeżeli mus będzie zbyt gęsty, można dodać więcej)

Przygotowanie

Do kielicha blendera wkładamy obrane i pokrojone owoce. Dodajemy mleko i syrop, blendujemy.
Połowę musu odkładamy do miseczki, a do pozostałej dodajemy kakao, ponownie blendujemy. Wkładamy warstwami do pucharków. Chowamy do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy i dekorujemy ulubionymi owocami.

Smacznego!


Naleśniki z sosem waniliowym i borówkami


Składniki na naleśniki

-  1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka roślinnego / wody mineralnej
- 1 łyżeczka kakao
-  sól
- 1 łyżka oleju

Składniki na sos

- 1/4 kubka kaszy jaglanej suchej
- 250 ml mleka ryżowego
- 120 ml wody
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki słodu ryżowego
- 2 łyżki cukru pudru  (opcjonalnie)

Do podania borówki lub inne ulubione owoce, gorzka czekolada

Przygotowanie naleśników 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, kakao, sól i olej (ja dodaję do ciasta i smażę na suchej patelni, żołądek jest zadowolony) dokładnie mieszamy, smażymy.

Przygotowanie sosu

Mleko i wodę zagotowujemy, kaszę dokładnie, kilkakrotnie płuczemy i dodajemy do gotującego się mleka z wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 min, aż do miękkości. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia, dodajemy słód ryżowy, ekstrakt, cukier i dokładnie blendujemy na gładką masę ( jeżeli będzie za gęsty dodajemy mleko)

Na naleśniki nakładamy borówki i trochę sosu, zawijamy. Dekorujemy sosem, borówkami i startą czekoladą.

Smacznego!


Batoniki owsiane z masłem orzechowym



Składniki

- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki orzechów laskowych 
- 3 łyżki masła orzechowego 
- 4 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie

Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Masło wymieszać z syropem z agawy. Suszoną żurawinę i orzechy laskowe pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. 
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wysypać mieszankę i mocno ubić (ja używam wałka do ciasta)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 10 min.
Poczekać, aż ostygną (najlepiej przez noc) i delikatnie pokroić na batony.

Smacznego!


Kasza jaglana w wersji śniadaniowej


Składniki

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego
- kilka orzechów laskowych
- płatki migdałowe
- borówki
- sok malinowy

Przygotowanie

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać zimną wodą, żeby pozbyć się goryczy (jeżeli masz czas to namocz ją jeszcze przez 1 godz w zimnej wodzie). Do gotującego mleka wsypać kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min.

Ugotowaną kaszę wyłożyć do miseczki, dodać pokrojone orzechy, migdały i borówki. Polać sosem malinowym.

Smacznego :)


Sorbet z czerwonej porzeczki


Składniki

- 250g czerwonej porzeczki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody

Przygotowanie

Porzeczki umyć, pozbyć się ogonków, zblendować. Wodę z cukrem zagotować i ostudzić. Wymieszać porzeczki z wodą, przetrzeć przez sitko i włożyć do zamrażalki na minimum 6 godzin. 

Jeżeli wolicie mniej kwaśną wersję, cukier zastąpcie cukrem pudrem.


Ciasto kinder country


Składniki 

Masa czekoladowa na spód i wierzch
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko twarda część)
  • 5 łyżek mleka sojowego
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Masa środkowa

  • 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (tylko twarda część)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1,5 szklanki chrupiącej pszenicy preparowanej


Przygotowanie

Masa czekoladowa:

W garnku rozpuszczamy czekoladę ze wszystkimi składnikami (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa środkowa:
Mleko kokosowe ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera przez kilka minut. Dodajemy pszenicę i dokładnie mieszamy.

Na dno formy o wymiarach 22x22 wylewamy połowę masy czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na minimum 0,5 godz żeby trochę stężała. Wyjmujemy z lodówki i delikatnie wykładamy masę z pszenicą. Ponownie wstawiamy do lodówki na 15 min. Na wierzch ciasta wylewamy pozostałą część masy czekoladowej, dekorujemy chrupiącą pszenicą i schładzamy w lodówce przez całą noc.

Smacznego :)


Ciasto z pasternakiem i duszonymi gruszkami z żurawiną


Składniki
Ciasto
  • 150g pasternaku
  • 150g mąki
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody 
  • 1 dojrzały banan
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Duszone owoce na wierzch
  • 2 gruszki
  • 50g żurawiny suszonej 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu


Przygotowanie

Do miski umieścić wszystkie suche składniki z przepisu na ciasto. Dokładnie wymieszać. Dodać olej i rozgnieciony widelcem banan. Siemie lniane po zalaniu wodą musi chwilę odczekać aż napęcznieje, i wtedy dodać. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. 
Wyłożyć do małej tortownicy i piec w 180 st. przez 30 min.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dusić w rondelku razem z żurawiną i pozostałymi składnikami. Czas duszenia zależy od Was, jeżeli lubicie gruszkę "na ząb" to około 5-6 min. lub do rozpuszczenia cukru. Zależy też jak bardzo dojrzała była gruszka :) Jeżeli chcecie zbliżoną do konfitury czas duszenia będzie dłuższy.

Ciasto podawać pokrojone w trójkąty i udekorowane  ciepłymi gruszkami z żurawiną.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger