
Jeśli szukasz tortu, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem, ten przepis jest dla Ciebie. Wegański tort różany to połączenie delikatnego biszkoptu, kremu z nutą wody różanej i ozdobnego wykończenia z płatków róży. Idealny na urodziny, walentynki, wesele lub… po prostu, by celebrować piękno roślinnych smaków.
⸻
Składniki
Biszkopt (3 warstwy, forma 20 cm):
• 2,5 szklanki mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
• 1,5 szklanki cukru trzcinowego
• 1/2 szklanki oleju rzepakowego
• 1,5 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego
• szczypta soli
• kilka kropli naturalnego aromatu różanego (opcjonalnie)
Krem różany:
• 2 puszki mleka kokosowego (stała część po schłodzeniu)
• 250 g wegańskiego serka typu cream cheese (np. Violife)
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 1–2 łyżki wody różanej (do smaku)
• różowy barwnik naturalny (np. z buraka) – opcjonalnie
Do nasączenia:
• 1/3 szklanki wody różanej z odrobiną soku z cytryny i syropu z agawy
Dekoracja:
• płatki róży, pąki kwiatu (jadalne, najlepiej ekologiczne)
• pistacje (opcjonalnie, dla kontrastu)
⸻
Przygotowanie
1. Biszkopt:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
2. W misce wymieszaj mleko roślinne z octem jabłkowym i odstaw na 5 minut – powstanie wegańska „maślanka”.
3. W osobnej misce połącz suche składniki.
4. Dodaj olej, wanilię i „maślankę” do suchych składników. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
5. Podziel ciasto na 3 części i wylej do wyłożonych papierem foremek lub piecz warstwowo.
6. Piecz każdą warstwę ok. 20–25 minut, aż patyczek będzie suchy. Ostudź.
2. Krem:
1. Ubij stałą część mleka kokosowego z serkiem i cukrem pudrem.
2. Dodaj wodę różaną i barwnik. Ubij do uzyskania puszystego kremu.
3. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby się ustabilizował.
3. Składanie:
1. Każdy blat nasącz wodą różaną z agawą.
2. Przełóż warstwy kremem, wierzch i boki również posmaruj.
3. Ozdób świeżymi płatkami róży, owocami i posiekanymi pistacjami.
⸻
Wskazówki:
• Woda różana ma intensywny aromat – dodawaj ją stopniowo i próbuj kremu.
• Jeśli wolisz mniej słodkie torty, zmniejsz ilość cukru o 1/4.
• Tort najlepiej smakuje po schłodzeniu przez kilka godzin, najlepiej cała noc w lodówce– smaki się „przegryzą”.
⸻
Smacznego!
Puszyste wegańskie donuty z piekarnika (bez smażenia!)
Jeśli marzysz o domowych donutach, które są nie tylko pyszne, ale też
zdrowsze od klasycznych wersji z frytury – ten przepis jest dla Ciebie.
Te wegańskie donuty są pieczone, lekkie i wilgotne w środku, a przy tym
proste do przygotowania. Świetnie smakują zarówno z czekoladą, lukrem,
jak i posypką kokosową!
Czas przygotowania:
• Przygotowanie: 15 minut
• Pieczenie: 12–15 minut
• Całość: ok. 30 minut
⸻
Składniki (na 8–10 donutów):
Suche składniki:
• 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
• 1/3 szklanki cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• Szczypta soli
• 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Mokre składniki:
• 1/2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
• 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
• 1/4 szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub kokosowego bezzapachowego)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
⸻
Instrukcje krok po kroku:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przygotuj formę do donutów – lekko natłuść ją olejem lub sprayem do pieczenia.
2. W małej miseczce wymieszaj mleko roślinne z octem jabłkowym. Odstaw na 5 minut – powstanie wegańska „maślanka”.
3. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
4. Do suchych składników dodaj mokre: „maślankę”, olej i wanilię. Wymieszaj tylko do połączenia – nie mieszaj zbyt długo.
5. Przelej ciasto do foremki – najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem.
6. Piecz przez 12–15 minut, aż donuty lekko się zarumienią i będą sprężyste przy dotyku.
7. Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia na kratce.
⸻
Propozycje polewy i dekoracji:
Klasyczna czekoladowa:
• 100 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
• 2 łyżki mleka roślinnego
• 1 łyżka oleju kokosowego
Roztop wszystko razem w kąpieli wodnej. Zanurz w niej górną część donutów i udekoruj.
Inne pomysły:
• Lukier z cukru pudru i soku z cytryny
• Posypka z wiórków kokosowych lub orzechów
• Cynamon z cukrem trzcinowym
• Liofilizowane owoce w proszku (np. maliny)
⸻
Wegańska rada:
Nie masz formy do donutów? Możesz użyć formy do muffinów – zrób
„dziurkę” w środku np. z kulki z folii aluminiowej. Albo zrób z ciasta
mini babeczki – też wyjdą pyszne!
⸻
Smacznego!
Wegańskie ciasto z truskawkami i budyniem z ciasta francuskiego
W sezonie na truskawki nie ma nic lepszego niż szybkie, pachnące ciasto,
które wygląda jak z cukierni. Wegańska wersja tego klasyka powstaje z
gotowego ciasta francuskiego, domowego budyniu i świeżych owoców. Efekt?
Rozkoszny deser gotowy w mniej niż 40 minut!
⸻
Składniki (na 1 dużą tartę lub 6 porcji)
Ciasto:
• 1 arkusz wegańskiego ciasta francuskiego (schłodzony, nie mrożony)
Budyń waniliowy:
• 400 ml mleka roślinnego (np. sojowego lub owsianego)
• 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
• 3 łyżki cukru (lub do smaku)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• szczypta kurkumy (dla koloru, opcjonalnie)
Wierzch:
• ok. 250 g świeżych truskawek
• 1 łyżka syropu klonowego, kawałki pokruszonego ciasta francuskiego
• świeża mięta lub melisa do dekoracji
⸻
Sposób przygotowania
1. Budyń:
1. W garnku podgrzej 300 ml mleka roślinnego z cukrem i wanilią.
2. W pozostałych 100 ml rozprowadź skrobię i (opcjonalnie) odrobinę kurkumy.
3. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej mieszankę z mąką i intensywnie mieszaj do zgęstnienia.
4. Odstaw do lekkiego przestudzenia – powinien być gładki, ale dość gęsty.
2. Pieczenie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).
2. Arkusz ciasta rozwiń na blasze wyłożonej papierem. Lekko zawiń brzegi.
3. Nakłuj spód widelcem, wyłóż budyń i równomiernie rozprowadź.
4. Piecz 20–25 minut, aż ciasto się zarumieni.
3. Owoce:
1. Truskawki pokrój na połówki lub plasterki.
2. Po lekkim przestudzeniu ciasta ułóż truskawki na wierzchu.
3. Posmaruj je syropem klonowym (dla połysku i przedłużenia świeżości).
⸻
Wskazówki:
• Budyń można przygotować dzień wcześniej – wystarczy przykryć go folią, by nie zrobił się kożuch.
• Jeśli ciasto francuskie rośnie zbyt mocno w środku, dociśnij je delikatnie łyżką po upieczeniu.
• W wersji „na bogato” dodaj kilka listków bazylii cytrynowej lub płatków migdałów.
⸻
Smacznego!
Jagodowy tofurnikSkładniki
- 5 łyżek nasion słonecznika
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1/4 suchej)
- 2 kostki naturalnego tofu (po 180 g)
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka jagód
- 1/2 szklanki syropu z agawy (można zastąpić cukrem pudrem)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego, żeby się oddzieliła stała część)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki agaru
- 1 łyżka syropu z agawy (lub cukru pudru)
- pozostałe mleko kokosowe
Przygotowanie
Spód - piekarnik rozgrzewamy do 180 st C góra/dół. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Pestki słonecznika i wiórki kokosowe z odrobiną soli wkładamy do kubka blendera lub innego urządzenia w którym mielicie pestki :) chwilę blendujemy, aż zrobią się okruchy. Dodajemy olej kokosowy i jeszcze chwilę blendyjemy do połączenia składników. Wykładamy na spód tortownicy i pieczemy 10 minut. Odstawimy do ostygnięcia.
Masa - dokładnie blendujemy kaszę , nie może być wyczuwalne żadne ziarenko. Dodajemy pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i mleczka kokosowego. Wszystko razem dokładnie blendujemy do momentu, aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 szklanki stałej części mleka kokosowego, resztę zostawiamy do przygotowania polewy i ostatni raz porządnie blendujemy.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Tofurnik pieczemy gór/dół przez pierwsze 15 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszamy do 120 stopni i tak pieczemy jeszcze przez 45 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto w środku jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przynajmniej 1 godzinę.
Polewa - pozostałe mleczko kokosowe wlewamy do rondelka dodajemy agar, syrop lub inne słodziwo i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 30 minut do przestudzenia.
Schłodzoną, lekko galaretowatą polewę mieszamy i wylewamy na ciasto, posypujemy jagodami. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Gotowe :)
Smacznego!
Crumble z rabarbarem i truskawkami
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki płatków owsianych
- 75g masła wegańskiego lub 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łodygi rabarbaru
- 300 g truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców (można pominąć)
Daktylowe kulki mocy
Składniki
- 0,5 szklanki daktyli namoczonych we wrzątku przez 1 godzinę
- 1 szklanka mieszanki orzechów, migdałów, pestek słonecznika (u mnie nerkowce, ale równie dobre będą laskowe)
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie dla dużych łasuchów)
- przyprawy: kakao, cynamon, kardamon, imbir, szczypta soli (co lubicie)
- do obtoczenia: wiórki kokosowe, sezam, mak, mieszanka cukru pudru z cynamonem i kakao
Przygotowanie
W blenderze lub młynku do kawy mielimy orzechy i nasiona, przekładamy do miski i mieszamy z przyprawami (ilość zależy od Was, masę można próbować)
Płatki owsiane również mielimy i przesypujemy do osobnej miseczki.
Daktyle odsączamy z wody (nie wylewajcie jej może się przydać jak za dużo dodacie płatków owsianych) i miksujemy na gładką pastę.
Pastę daktylową dodajemy do zmielonych orzechów i dokładnie mieszamy. Partiami dodajemy płatki owsiane i ugniatamy do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal będzie plastyczna.
Może się okazać, że nie wykorzystacie całej ilości zmielonych płatków, wszystko zależy od daktyli :)
Jeżeli dodacie ich za dużo (płatków) i masa będzie twarda, można dodać odrobinę wody pozostałej po moczeniu daktyli.
Powstałe ciasto chowamy na 15 min do lodówki, żeby się schłodziło i łatwiej formowało.
Kulki formujemy w zwilżonych dłoniach i obtaczamy wybranymi dodatkami.
Przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Czekoladowe ciasto z wiśniami
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka wody
- 2 filiżanki wiśni
- 1/3 szklanki mleka roslinnego
- 3 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki ciemnego kakao
Składniki
- 150g orzechów laskowych
- 100g kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wrzątku
- 350ml mleka sojowego
- 70g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- orzechy do dekoracji
Przygotowanie
Orzechy rozkładamy na blaszce do pieczenia i prażymy 10-12 min w piekarniku nagrzanym do
190 stC. Orzechy powinny się zarumienić, a skórka łatwo odchodzić. Po uprażeniu studzimy i obieramy.
Kaszę prażymy w suchym garnuszku do momentu, aż zacznie się rumienić. Przekładamy na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka i dodajemy 1,5 szklanki wrzątku. Gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękka (15-20 min).
Obrane orzechy wsypujemy do miski blendera i zalewamy mlekiem. Blendujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Dodajemy cukier, sól, ugotowaną kaszę jaglaną i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i ponownie blendujemy (ja dodaję jeszcze 1 łyżkę cukru).
Kremy przekładamy do salaterek, układając na dole warstwę kakaową, a na wierz jasną. Posypujemy orzechami i chowamy do lodówki na 3 godz.
Smacznego!
Rurki z kremem
Składniki
- opakowanie świeżego ciasta francuskiego
- 1 puszka mleka kokosowego (tylko stała część)
- 1 i 1/4 mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 1 op budyniu waniliowego
- 1 łyżka oleju kokosowego (stałego) + do wysmarowania foremek
- 3 łyżki cukru (można modyfikować)
Przygotowane rurki pieczemy 10-12 min w temp. 200 st C. Musicie podglądać, czy już jest rumiane i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia.
Do szklanki mleka dodajemy cukier i wstawiamy do zagotowania, a w 1/4 mieszamy proszek budyniowy. Jak mleko zacznie bulgotać wlewamy rozmieszany proszek i energicznie mieszając zagotowujemy. Zestawiamy z ognia dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Stałą część mleka kokosowego ubijamy jak na bitą śmietanę i dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Mieszamy aż wszystko ładnie połączy się w gładką masę. Jeżeli uznacie, że jest za mało słodka, można dodać cukru pudru i jeszcze chwilę miksować.
Rurki po upieczeniu studzimy na kratce i po pełnym wystudzeniu wyjmujemy z foremek. Nadziewamy kremem za pomocą szprycy i wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, żeby krem zgęstniał, ale Ci mniej cierpliwi mogą jeść od razu :)
Smacznego!
Składniki
- opakowanie wafli tortowych
- 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego (tylko stała część)
- 100 g wiórków kokosowych (25 g zostawiamy do dekoracji)
- 4 łyżki cukru pudru
- migdały do dekoracji
Przygotowanie
Stałą część mleka kokosowego ubijamy mikserem z dodatkiem cukru pudru, tak jak na bitą śmietanę, ilość pudru można modyfikować w zależności jak bardzo słodkie desery lubicie. Do ubitego mleka dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Powstałą masą przekładamy wafle, zostawiamy trochę masy do obłożenia wierzchu i boków. Ja robię 4-5 warstw.
Posypujemy pozostałymi wiórkami, a wierzch dekorujemy migdałami.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Fasolowy sernik czekoladowy z wiśniami w syropie
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka mleka kokosowego (schłodzona w lodówce)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kubek mrożonych wiśni bez pestek
- 0,5 kubka cukru
Składniki
- 150g wegańskiej margaryny
- 50g cukru pudru trzcinowego
- 150g mąki pszennej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki przyprawy korzennej
Bezy
- 1/2 szklanki aquafaby (tyle otrzymacie z 1 pusz 400g ciecierzycy)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki płatków owsianych
- 1 mocno dojrzały banan
- dowolne bakalie
Przygotowanie
Banana rozgniatamy widelcem, dosypujemy płatki owsiane, bakalie i dokładnie mieszamy. Jak wiadomo banan bananowni nierówny, więc jeśli ciasto jest zbyt lepkie dosypujemy odrobinę płatków, jeśli nie chce się kleić dodajemy trochę banana.
Formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st C przez 8-12 minut.
Smacznego!
Tarta z gruszkami i kasztanami na waniliowym serku z nerkowców
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 125g wegańskiej margaryny
- 2 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
- 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie lub we wrzątku przynajmniej 30 min.)
- 3-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miękkiej margaryny lub oleju kokosowego
- 1 op cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 150g kasztanów jadalnych
- 2 gruszki
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka soku z cytryny
Deser z ciastek oreo
- 110 g ciastek oreo
- 1 mleko kokosowe (tylko stała część)
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki soku z limonki
- owoce do dekoracji
- barwnik spożywczy zielony (opcjonalnie)
Składniki
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Do mleka dodajemy ocet i odstawiamy do lekkiego ścięcia. Banana blendujemy lub bardzo dobrze rozgniatamy widelcem, i dodajemy razem z olejem i syropem do mleka.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do mleka i dokładnie mieszamy. Smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
Podajemy ciepłe, ułożone jeden na drugim z owocami i polane syropem.
Smacznego!
Pumpkin smoothie bowl
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta chilli
- orzechy laskowe
- suszona żurawina
- mak
- rodzynki
- jabłko
- banan
Smacznego :)
Naleśniki z sosem waniliowym i borówkami
Składniki
Ciasto kinder country
- 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko twarda część)
- 5 łyżek mleka sojowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (tylko twarda część)
- 6 łyżek cukru pudru
- 1,5 szklanki chrupiącej pszenicy preparowanej
- 150g pasternaku
- 150g mąki
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody
- 1 dojrzały banan
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 gruszki
- 50g żurawiny suszonej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz