lipca 18, 2018

Na słodko


Jagodowy tofurnik


Składniki

Spód
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli


Masa tofurnikowa
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1/4 suchej)
  • 2 kostki naturalnego tofu (po 180 g)
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka jagód
  • 1/2 szklanki syropu z agawy (można zastąpić cukrem pudrem)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego, żeby się oddzieliła stała część)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


Polewa
  • 1/4 łyżeczki agaru
  • 1 łyżka syropu z agawy (lub cukru pudru)
  • pozostałe mleko kokosowe


Jagody do dekoracji


Przygotowanie

Spód - piekarnik rozgrzewamy do 180 st C góra/dół. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Pestki słonecznika i wiórki kokosowe z odrobiną soli wkładamy do kubka blendera lub innego urządzenia w którym mielicie pestki :)  chwilę blendujemy, aż zrobią się okruchy. Dodajemy olej kokosowy i jeszcze chwilę blendyjemy do połączenia składników. Wykładamy na spód tortownicy i pieczemy 10 minut. Odstawimy do ostygnięcia.

Masa - dokładnie blendujemy kaszę , nie może być wyczuwalne żadne ziarenko. Dodajemy pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i mleczka kokosowego. Wszystko razem dokładnie blendujemy do momentu, aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 szklanki stałej części mleka kokosowego, resztę zostawiamy do przygotowania polewy i ostatni raz porządnie blendujemy.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Tofurnik pieczemy gór/dół przez pierwsze 15 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszamy do 120 stopni i tak pieczemy jeszcze przez  45 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto w środku jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przynajmniej 1 godzinę.

Polewa - pozostałe mleczko kokosowe wlewamy do rondelka dodajemy agar, syrop lub inne słodziwo i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 30 minut do przestudzenia.

Schłodzoną, lekko galaretowatą polewę mieszamy i wylewamy na ciasto, posypujemy jagodami. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Gotowe :)


Smacznego!



Crumble z rabarbarem i truskawkami



Składniki 
na kurszonkę
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 75g masła wegańskiego lub 3 łyżki oleju kokosowego
ulubione owoce 


u mnie
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców (można pominąć)

Przygotowanie

Masło roztapiamy w garnuszku na ogniu, lub w mikrofali. Pozostałe składniki wsypujemy do miski i mieszamy, tak żeby się przemieszały. Dodajemy roztopione masło i mieszamy łyżką. Zagniatamy jednocześnie rozcierając na kruszonkę.

Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. 
Na dnie naczynia do pieczenia układamy owoce, dodajemy cukier i mieszamy żeby je oblepił.
Posypujemy kruszonką i pieczemy w 200st C przez 25-30 minut.

Smacznego!




Daktylowe kulki mocy



Składniki


  • 0,5 szklanki daktyli namoczonych we wrzątku przez 1 godzinę
  • 1 szklanka mieszanki orzechów, migdałów, pestek słonecznika (u mnie nerkowce, ale równie dobre będą laskowe)
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie dla dużych łasuchów)
  • przyprawy: kakao, cynamon, kardamon, imbir, szczypta soli (co lubicie)
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, sezam, mak, mieszanka cukru pudru z cynamonem i kakao


Przygotowanie

W blenderze lub młynku do kawy mielimy orzechy i nasiona, przekładamy do miski i mieszamy z przyprawami (ilość zależy od Was, masę można próbować)
Płatki owsiane również mielimy i przesypujemy do osobnej miseczki.
Daktyle odsączamy z wody (nie wylewajcie jej może się przydać jak za dużo dodacie płatków owsianych) i miksujemy na gładką pastę.
Pastę daktylową dodajemy do zmielonych orzechów i dokładnie mieszamy. Partiami dodajemy płatki owsiane i ugniatamy do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal będzie plastyczna.
Może się okazać, że nie wykorzystacie całej ilości zmielonych płatków, wszystko zależy od daktyli :)
Jeżeli dodacie ich za dużo (płatków) i masa będzie twarda, można dodać odrobinę wody pozostałej po moczeniu daktyli.
Powstałe ciasto chowamy na 15 min do lodówki, żeby się schłodziło i łatwiej formowało.
Kulki formujemy w zwilżonych dłoniach i obtaczamy wybranymi dodatkami.

Przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!


Czekoladowe ciasto z wiśniami



Składniki


na ciasto
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 filiżanki wiśni 
na polewę

  • 1/3 szklanki mleka roslinnego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. 
Mąkę przesiewamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami z przepisu na ciasto. Mokre składniki łączymy w osobnym naczyniu i dodajemy do mąki, dokładnie mieszając mikserem. Na koniec dodajemy wiśnie, jeżeli używacie mrożonych, to bez rozmrażania dodajcie do ciasta. Powstałą masę przelewamy do formy wysmarowanej olejem (średnica formy 22-23 cm)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut do suchego patyczka. 

Za przygotowanie polewy zabieramy się dopiero jak ciasto dobrze wystygnie, wykonuje się ją bardzo szybko. Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, wstawiamy na mały gaz i ciągle mieszając czekamy, aż się zagotuje. Gotujemy przez chwilę do rozpuszczenia cukru. 
Chwilę studzimy, wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Smacznego!



Monte z kaszy jaglanej



Składniki

  • 150g orzechów laskowych
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 350ml mleka sojowego
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • orzechy do dekoracji


Przygotowanie

Orzechy rozkładamy na blaszce do pieczenia i prażymy 10-12 min w piekarniku nagrzanym do
190 stC. Orzechy powinny się zarumienić, a skórka łatwo odchodzić. Po uprażeniu studzimy i obieramy.
Kaszę prażymy w suchym garnuszku do momentu, aż zacznie się rumienić. Przekładamy na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka i dodajemy 1,5 szklanki wrzątku. Gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękka (15-20 min).

Obrane orzechy wsypujemy do miski blendera i zalewamy mlekiem. Blendujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Dodajemy cukier, sól, ugotowaną kaszę jaglaną i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i ponownie blendujemy (ja dodaję jeszcze 1 łyżkę cukru).
Kremy przekładamy do salaterek, układając na dole warstwę kakaową, a na wierz jasną. Posypujemy orzechami i chowamy do lodówki na 3 godz.

Smacznego!


Rurki z kremem



Składniki

  • opakowanie świeżego ciasta francuskiego
  • 1 puszka mleka kokosowego (tylko stała część)
  • 1 i 1/4 mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 1 op budyniu waniliowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (stałego) + do wysmarowania foremek
  • 3 łyżki cukru (można modyfikować)
Przygotowanie


Ciasto kroimy w cienkie paski o szerokości około 1 cm i nawijamy na foremki wysmarowane olejem kokosowym*
Przygotowane rurki pieczemy 10-12 min w temp. 200 st C. Musicie podglądać, czy już jest rumiane i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia.

Do szklanki mleka dodajemy cukier i wstawiamy do zagotowania, a w 1/4 mieszamy proszek budyniowy. Jak mleko zacznie bulgotać wlewamy rozmieszany proszek i energicznie mieszając zagotowujemy. Zestawiamy z ognia dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Stałą część mleka kokosowego ubijamy jak na bitą śmietanę i dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Mieszamy aż wszystko ładnie połączy się w gładką masę. Jeżeli uznacie, że jest za mało słodka, można dodać cukru pudru i jeszcze chwilę miksować.

Rurki po upieczeniu studzimy na kratce i po pełnym wystudzeniu wyjmujemy z foremek. Nadziewamy kremem za pomocą szprycy i wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, żeby krem zgęstniał, ale Ci mniej cierpliwi mogą jeść od razu :)

Smacznego!

* jeżeli jeszcze nie korzystaliście z rurek do pieczenia to warto wiedzieć, żeby nie nawijać ciasta do końca, a zostawić trochę wolnego miejsca na końcach, to ułatwi wyjmowanie foremek po upieczeniu.
Ja stukam o blat z węższej strony rurki i wtedy łatwo się wyjmują :)
Przy nawijaniu krawędzie ciasta muszą nachodzić na siebie, żeby podczas pieczenia nie powstały przerwy, przez które będzie krem uciekał :)





Torcik waflowy Raffaello



Składniki

  • opakowanie wafli tortowych
  • 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego (tylko stała część)
  • 100 g wiórków kokosowych (25 g zostawiamy do dekoracji)
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • migdały do dekoracji


Przygotowanie

Stałą część mleka kokosowego ubijamy mikserem z dodatkiem cukru pudru, tak jak na bitą śmietanę, ilość pudru można modyfikować w zależności jak bardzo słodkie desery lubicie. Do ubitego mleka dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

Powstałą masą przekładamy wafle, zostawiamy trochę masy do obłożenia wierzchu i boków. Ja robię 4-5 warstw.
Posypujemy pozostałymi wiórkami, a wierzch dekorujemy migdałami.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!



Fasolowy sernik czekoladowy z wiśniami w syropie




Składniki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzona w lodówce)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kubek mrożonych wiśni bez pestek
  • 0,5 kubka cukru

Przygotowanie

Do garnka z grubym dnem przekładamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy cukier puder i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu  ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. 
Fasolę dokładnie przepłukujemy zimą wodą, dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie blendujemy. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki.
Wiśnie wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, aż puszczą sok. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści i zgęstnieje. 

Ukrojony kawałek sernika dekorujemy wiśniami i polewamy syropem.

Smacznego!

Inspiracja z blogu: Veganbanda


Kruche ciasteczka korzenne



Składniki
  • 150g wegańskiej margaryny
  • 50g cukru pudru trzcinowego
  • 150g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej


Przygotowanie

Mikserem ucieramy margarynę razem z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawę korzenną. Zagniatamy ciasto kilka minut, formujemy kulę i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Wykrawamy foremkami wybrane kształty. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 180 st C z termoobiegiem przez około 10 minut. 
Studzimy i dowolnie dekorujemy :)

Smacznego!


Bezy




Składniki
  • 1/2 szklanki aquafaby (tyle otrzymacie z 1 pusz 400g ciecierzycy)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie

W misce mieszamy cukier puder z mąką ziemniaczaną. Schłodzona wodę po ciecierzycy wlewamy do miski miksera i ubijamy na wolnych obrotach, powoli zwiększając prędkość. Jak piana zacznie robić się puszysta stopniowo po 1 łyżce dodajemy cukier puder z mąką ziemniaczaną. Ubijamy do czasu, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze 10 sekund.

Piekarnik rozgrzewamy do 100 st C z termoobiegiem . Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy małe bezowe porcje (najlepiej użyć rękawa cukierniczego) zachowując 1cm. odstępy.

Pieczemy przez 70-90 min w zależności od wielkość bez. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić czy są twarde z wierzchu i odchodzą od papieru do pieczenia - to znak, że są już odpowiednio wysuszone :)
Wyłączamy piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Bezy przechowujemy w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniczku lub słoiku.

Smacznego!


Ciasteczka owsiane z bananem



Składniki


  • pół szklanki płatków owsianych 
  • 1 mocno dojrzały banan
  • dowolne bakalie



Przygotowanie

Banana rozgniatamy widelcem, dosypujemy płatki owsiane, bakalie i dokładnie mieszamy. Jak wiadomo banan bananowni nierówny, więc jeśli ciasto jest zbyt lepkie dosypujemy odrobinę płatków, jeśli nie chce się kleić dodajemy trochę banana.

Formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st C przez 8-12 minut.

Smacznego!



Tarta z gruszkami i kasztanami na waniliowym serku z nerkowców

Składniki


na kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 125g wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
na krem
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie lub we wrzątku przynajmniej 30 min.)
  • 3-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miękkiej margaryny lub oleju kokosowego
  • 1 op cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
dodatki
  • 150g kasztanów jadalnych
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie

Kasztany nacinamy na krzyż z bardziej wypukłej strony. Wkładamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy 15 minut. Wyciągamy z wody i obieramy ze skórki, zarówno z grubej jak i tej cienkiej. Kroimy na pół. Syrop z agawy mieszamy z sokiem z cytryny i smarujemy kasztany.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i szczyptę soli. Zagniatamy dłońmi, dodajemy wodę i dalej zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na spód i boki formy do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 st C do zrumienienia około 25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na krem umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki krem.

Gruszki obieramy, myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.

Na przestudzone ciasto wykładamy krem a na nim gruszki i kasztany.
 Ponownie pieczemy w 180 st C przez 25-30 min. 

Przed podaniem polewamy odrobiną  lub większą odrobiną :) syropu.

Smacznego!

Deser z ciastek oreo




Składniki
  • 110 g ciastek oreo 
  • 1 mleko kokosowe (tylko stała część)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • owoce do dekoracji
  • barwnik spożywczy zielony (opcjonalnie)


Przygotowanie

Ciasteczka otwieramy, ściągamy nożem biały środek (nadzienie) i umieszczamy w misce razem z mlekiem kokosowym. Miksujemy na gładki krem, dodajemy syrop i ekstrakt. Mieszamy do połączenia składników.

Ciastka rozdrabniamy tłuczkiem-bardzo drobno. Białą masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy pokruszone ciastka, a do drugiej sok z limonki i barwnik spożywczy, jeżeli używamy. Dokładnie mieszamy i przekładamy na przemian do pucharków.

Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.
Przed podaniem dekorujemy owocami.

Smacznego!


Bananowe pancakes



Składniki

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie

Do mleka dodajemy ocet i odstawiamy do lekkiego ścięcia. Banana blendujemy lub bardzo dobrze rozgniatamy widelcem, i dodajemy razem z olejem i syropem do mleka.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do mleka i dokładnie mieszamy. Smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.

Podajemy ciepłe, ułożone jeden na drugim z owocami i polane syropem.

Smacznego!


Pumpkin smoothie bowl




Składniki
        na smoothie
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta chilli
      dodatki
  • orzechy laskowe
  • suszona żurawina
  • mak
  • rodzynki
  • jabłko
  • banan

Przygotowanie

Purre z dyni - dynie kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczamy z pestek, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dynię kładziemy na skórce). Pieczemy w temp. 180 st C przez 30-35 min. Studzimy, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy.

Wszystkie składniki na smoothie dokładnie blendujemy, aż będą gładkie. Wykładamy do miski, na wierzchu układamy dodatki.

Smacznego!


Lody mojito


Składniki 

lody :
-mleko kokosowe 1 puszka dobrze schłodzona (zebrana sama śmietanka)
-awokado 2 szt (dojrzałe)
- limonka 2 szt. 
-świeża mięta  2 garści

sos miętowy

- 0,5 szkl cukru trzcinowego
-0,5 szkl wody
- kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie lodów

Awokado wydrążyć z łupiny dodać sok i startą skórkę z limonek oraz pokrojoną miętę, wszystko zblendować na gładką masę . Mleko kokosowe oddzielić część płynna od stałej (to będzie śmietanka) i dodać do masy. Przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na około 6 godz. 

Przygotowanie sosu

Do rondelka wsypać cukier i zalać wodą, zagotować. Dodać listki mięty i gotować około 15-20 min. Wystudzić,przelać do słoiczka i wstawić do lodówki .
Smacznego :)


Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami



Składniki 
na blachę 23x23

- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 łodygi rabarbaru
- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania

Wykonanie

Pokruszone drożdże zalej ciepłą wodą, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 15 min żeby zaczęły pracować. 
Mąkę przesiej do dużej miski, wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone drożdże, olej i wymieszaj łyżką. Przełóż na stolnicę, wyrabiaj do połączenia składników. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

W międzyczasie pokrój w cienkie plasterki rabarbar i zasyp 1 łyżką cukru, wymieszaj. Truskawki umyj i zostaw na sitku żeby obciekły z wody.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wysmaruj masłem, obsyp mąką i wyłóż na nią ciasto (jest dość gęste i zwarte, więc pomóż sobie łyżką)
Na wierzch poukładaj owoce. Piecz ciasto przez 40 minut lub do suchego patyczka :)
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!


Mus z awokado i banana


Składniki

- 2 dojrzałe awokado
- 1 banan
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
- 3 łyżki mleka migdałowego (jeżeli mus będzie zbyt gęsty, można dodać więcej)

Przygotowanie

Do kielicha blendera wkładamy obrane i pokrojone owoce. Dodajemy mleko i syrop, blendujemy.
Połowę musu odkładamy do miseczki, a do pozostałej dodajemy kakao, ponownie blendujemy. Wkładamy warstwami do pucharków. Chowamy do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy i dekorujemy ulubionymi owocami.

Smacznego!


Naleśniki z sosem waniliowym i borówkami


Składniki na naleśniki

-  1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka roślinnego / wody mineralnej
- 1 łyżeczka kakao
-  sól
- 1 łyżka oleju

Składniki na sos

- 1/4 kubka kaszy jaglanej suchej
- 250 ml mleka ryżowego
- 120 ml wody
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki słodu ryżowego
- 2 łyżki cukru pudru  (opcjonalnie)

Do podania borówki lub inne ulubione owoce, gorzka czekolada

Przygotowanie naleśników 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, kakao, sól i olej (ja dodaję do ciasta i smażę na suchej patelni, żołądek jest zadowolony) dokładnie mieszamy, smażymy.

Przygotowanie sosu

Mleko i wodę zagotowujemy, kaszę dokładnie, kilkakrotnie płuczemy i dodajemy do gotującego się mleka z wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 min, aż do miękkości. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia, dodajemy słód ryżowy, ekstrakt, cukier i dokładnie blendujemy na gładką masę ( jeżeli będzie za gęsty dodajemy mleko)

Na naleśniki nakładamy borówki i trochę sosu, zawijamy. Dekorujemy sosem, borówkami i startą czekoladą.

Smacznego!


Batoniki owsiane z masłem orzechowym



Składniki

- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki orzechów laskowych 
- 3 łyżki masła orzechowego 
- 4 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie

Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Masło wymieszać z syropem z agawy. Suszoną żurawinę i orzechy laskowe pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. 
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wysypać mieszankę i mocno ubić (ja używam wałka do ciasta)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 10 min.
Poczekać, aż ostygną (najlepiej przez noc) i delikatnie pokroić na batony.

Smacznego!


Kasza jaglana w wersji śniadaniowej


Składniki

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego
- kilka orzechów laskowych
- płatki migdałowe
- borówki
- sok malinowy

Przygotowanie

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać zimną wodą, żeby pozbyć się goryczy (jeżeli masz czas to namocz ją jeszcze przez 1 godz w zimnej wodzie). Do gotującego mleka wsypać kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min.

Ugotowaną kaszę wyłożyć do miseczki, dodać pokrojone orzechy, migdały i borówki. Polać sosem malinowym.

Smacznego :)


Sorbet z czerwonej porzeczki


Składniki

- 250g czerwonej porzeczki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody

Przygotowanie

Porzeczki umyć, pozbyć się ogonków, zblendować. Wodę z cukrem zagotować i ostudzić. Wymieszać porzeczki z wodą, przetrzeć przez sitko i włożyć do zamrażalki na minimum 6 godzin. 

Jeżeli wolicie mniej kwaśną wersję, cukier zastąpcie cukrem pudrem.


Ciasto kinder country


Składniki 

Masa czekoladowa na spód i wierzch
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko twarda część)
  • 5 łyżek mleka sojowego
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Masa środkowa

  • 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (tylko twarda część)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1,5 szklanki chrupiącej pszenicy preparowanej


Przygotowanie

Masa czekoladowa:

W garnku rozpuszczamy czekoladę ze wszystkimi składnikami (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa środkowa:
Mleko kokosowe ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera przez kilka minut. Dodajemy pszenicę i dokładnie mieszamy.

Na dno formy o wymiarach 22x22 wylewamy połowę masy czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na minimum 0,5 godz żeby trochę stężała. Wyjmujemy z lodówki i delikatnie wykładamy masę z pszenicą. Ponownie wstawiamy do lodówki na 15 min. Na wierzch ciasta wylewamy pozostałą część masy czekoladowej, dekorujemy chrupiącą pszenicą i schładzamy w lodówce przez całą noc.

Smacznego :)


Ciasto z pasternakiem i duszonymi gruszkami z żurawiną


Składniki
Ciasto
  • 150g pasternaku
  • 150g mąki
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody 
  • 1 dojrzały banan
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Duszone owoce na wierzch
  • 2 gruszki
  • 50g żurawiny suszonej 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu


Przygotowanie

Do miski umieścić wszystkie suche składniki z przepisu na ciasto. Dokładnie wymieszać. Dodać olej i rozgnieciony widelcem banan. Siemie lniane po zalaniu wodą musi chwilę odczekać aż napęcznieje, i wtedy dodać. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. 
Wyłożyć do małej tortownicy i piec w 180 st. przez 30 min.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dusić w rondelku razem z żurawiną i pozostałymi składnikami. Czas duszenia zależy od Was, jeżeli lubicie gruszkę "na ząb" to około 5-6 min. lub do rozpuszczenia cukru. Zależy też jak bardzo dojrzała była gruszka :) Jeżeli chcecie zbliżoną do konfitury czas duszenia będzie dłuższy.

Ciasto podawać pokrojone w trójkąty i udekorowane  ciepłymi gruszkami z żurawiną.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger