października 01, 2017

Sosy i dodatki


Karmelizowana czerwona cebula


Składniki


  • 4 czerwone cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie


Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy cukier i smażymy do jego rozpuszczenia. Wlewamy ocet i wodę, zmniejszamy ogień i smażymy przez 30 min do odparowania płynów. Doprawiamy solą i pieprzem.


Sos BBQ z daktyli


Składniki
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 100 g daktyli bez pestek
  • 3 łyżki suszonej cebuli
  • 2 żabki czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej 
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta ziela angielskiego mielonego
Przygotowanie

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.


Sos tzatziki


Składniki

  • 1 zielony ogórek
  • 0,5 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki delikatnego oleju (z pestek winogron, ryżowy)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeża mięta
  • szczypior
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mleko sojowe i sok z cytryny blendować  przez 2 min. Dodać sól, pieprz i jeszcze chwilę miksować.
Następnie nie przerywając blendowania dodawać cienkim strumieniem olej. Mleko zacznie nam gęstnieć. 
Do powstałego sosu dodajemy startego i odsączonego ogórka, posiekaną miętę i szczypior oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger