Karmelizowana czerwona cebula
Składniki
- 4 czerwone cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1/4 szklanki wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy cukier i smażymy do jego rozpuszczenia. Wlewamy ocet i wodę, zmniejszamy ogień i smażymy przez 30 min do odparowania płynów. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos BBQ z daktyli
Składniki
- 200 g passaty pomidorowej
- 100 g daktyli bez pestek
- 3 łyżki suszonej cebuli
- 2 żabki czosnku
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta ziela angielskiego mielonego
Przygotowanie
Sos tzatziki
Składniki
- 1 zielony ogórek
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 szklanki delikatnego oleju (z pestek winogron, ryżowy)
- 1-2 ząbki czosnku
- świeża mięta
- szczypior
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mleko sojowe i sok z cytryny blendować przez 2 min. Dodać sól, pieprz i jeszcze chwilę miksować.
Następnie nie przerywając blendowania dodawać cienkim strumieniem olej. Mleko zacznie nam gęstnieć.
Do powstałego sosu dodajemy startego i odsączonego ogórka, posiekaną miętę i szczypior oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz