lipca 21, 2018

Dania główne


Risotto z kurkami


Składniki
  • 100 g oczyszczonych kurek
  • 100 g ryżu na risotto (arborio)
  • 6 szt suszonych pomidorów z oleju
  • 50 g świeżego szpinaku
  • około 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wegańskiego masła (można użyć oliwy)
  • 3 łyżki parmezanu z nerkowców przepis znajdziecie tu
  • 2 łyżki  naturalnego jogurtu sojowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Oczyszczone kurki myjemy i osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki małe zostawiamy w całości.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W szerokim garnku lub dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy kurki i smażymy, aż odparuje z nich woda i zaczną się rumienić. Pomidory kroimy w paski i dodajemy razem z ryżem do kurek. Chwilę smażymy, ciągle mieszając tak żeby ryż pokrył się masłem.
Wlewamy porcję bulionu (około 1/2 szklanki) dodajemy parmezan z nerkowców i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dodajemy bulion, jak ryż go będzie wchłaniał. Gotujemy przez około 20 minut (trzeba sprawdzać twardość ryżu).
Na koniec dodajemy umyty i osuszony szpinak, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak się zblanszuje od temperatury dania nie trzeba dodatkowo gotować. Przed podaniem dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Smacznego!



Muszle nadziewane kurkami i serkiem z nerkowców



Składniki 


  • makaron muszle (ilość zależy od wielkości muszli)
farsz
  • 200g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych we wrzątku przez 2 godz.)
  • 3 łyżki jogurtu sojowego naturalnego
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • biały pieprz
  • olej do smażenia
sos pomidorowy



  • 2 pomidory (obrane ze skórki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki

Przygotowanie

Muszle gotujemy zgodnie z przepisem i odstawiamy do ostygnięcia.

Pomidory kroimy w drobną kostkę i wkładamy do rondelka. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz natki) zalewamy odrobiną wody, mieszamy i dusimy około 10 min. do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje. Odstawiamy, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.

W kielichu blendera umieszczamy odsączone orzechy dodajemy jogurt i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni. Gdy już się zeszkli dodajemy oczyszczone i pokrojone (jeżeli są duże) kurki. Smażymy, aż odparuje z nich woda i zaczną się rumienić. Dodajemy serek z nerkowców, posiekaną natkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem (jeżeli będzie bardzo gęsty można rozrobić odrobiną mleka sojowego). Tak powstałym farszem napełniamy muszle.

Na dno naczynia do pieczenia wylewamy sos pomidorowy, a na nim układamy muszle. 
Zapiekamy w temp. 180 st C przez 20 min. 

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki :)

Smacznego !


Kasza gryczana z bobem, szpinakiem i cukinią



Składniki


  • 100g kaszy gryczanej palonej
  • 200g bobu
  • 1 mała cukinia
  • garść szpinaku
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie

Bób i kaszę ugotować, bób obrać z łupin.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną dymkę, krótko podsmażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Cukinię umyć i pokroić w kostkę, dodać do cebuli z czosnkiem i chwilę podsmażyć często mieszając.
Jak cukinia będzie miękka dodać kaszę gryczaną oraz oregano, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 2-3 minuty.
Na koniec dodać ugotowany bób i umyty szpinak. Smażyć przez chwilę, aż szpinak zmięknie.
 Podawać skrapiając oliwą i posypując szczypiorkiem z dymki.

Smacznego!



Pęczotto z botwiną i rabarbarem



Składniki

  • 100 g kaszy pęczak
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 szalotka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pieprz cytrynowy lub świeżo mielony czarny
  • sól
  • 25g masła wegańskiego lub 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

Botwinkę dokładnie myjemy. Łodygi i buraczki kroimy w kostkę, liście w paski (liście odkładamy na bok, dodamy je na samym końcu). Szalotkę i rabarbar kroimy w kostkę.

Na dużej patelni lub w garnku roztapiamy masło, wrzucamy szalotkę i smażymy do zeszklenia, dodajemy botwinkę (bez liści) oraz rabarbar, chwile obsmażamy.

Wrzucamy pęczak z płatkami owsianymi, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę obsmażamy. Dolewamy gorący bulion i przykrywamy. Bulion dodajemy po trochu do zakrycia składników w miarę jak kasza będzie go wchłaniać, dodajemy następną część. Kiedy pęczak stanie się miękki (ok 20 min) dodajemy pieprz,sól oraz liście botwinki. Dusimy jeszcze chwilę, aż zmiękną liście około 3-5 minut.

Smacznego!



Zielone curry



Składniki

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 2 szalotki
  • 1 mała cukinia
  • 100 g zielonego groszku (można użyć mrożonego)
  • 100 g zielonej fasoli szparagowej (można użyć mrożonej)
  • 5-6 sztuk zielonych szparagów
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 6-8 sztuk małych pieczarek
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 liście kaffiru
  • sok z 1 limonki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie


Na woku lub w garnku rozgrzewamy olej kokosowy, na niego wrzucamy pokrojone w kostkę tofu. Smażymy, aż uzyskamy z każdej strony złotą skórkę. Następnie dodajemy pokrojoną w pióra szalotkę, posiekany czosnek i liście kaffiru, chwilę smażymy. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, pieczarki na pół i dodajemy razem z zielonym groszkiem i fasolką do garnka.
Całość chwilę smażymy, dodajemy cukier i zalewamy wodą, gotujemy 3-5 minut na średnim ogniu.
Na koniec dodajemy mleko kokosowe, pastę curry i pokrojone w 2-3 cm paski szparagi (po odłamaniu twardych końcówek)
Curry gotujemy do momentu, aż całość zgęstnieje i dodajemy sok z limonki.

Podajemy z ryżem :)

Smacznego!


Talerz rozmaitości



Składniki

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1 pęczek zielonych szparag
  • 1/2 kg ogórków małosolnych
  • 1/2 op. mix sałat (lub ulubiona)
  • 1 pomidor
  • 1 zielony ogórek
  • jogurt naturalny sojowy
  • kiełki rzodkiewki
  • przyprawa do ziemniaków
  • koperek
  • masło wegańskie
  • tarta bułka


Przygotowanie

Ziemniaki - dokładnie myjemy, kroimy na pół i pieczemy w piekarniku z dodatkiem masła i przyprawy do ziemniaków.
Szparagi - myjemy i odłamujemy twarde końce, gotujemy w osolonej wodzie przez 3-5 min.
Pomidor i ogórek zielony - dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do mixu sałat i mieszamy z jogurtem, solimy do smaku.
Ogórki małosolne - kroimy w plastry.
Na talerz wykładamy upieczone ziemniaki posypane koperkiem, szparagi polane masłem z bułką tartą, wykładamy sałatkę z ogórkiem i pomidorem ozdobioną kiełkami rzodkiewki oraz górki małosolne.

Smacznego!


Shoarma z cebulką




Składniki
  • 1 opakowanie kotletów sojowych
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 op. przyprawy do shoarmy
  • 2 cebule
Przygotowanie

Kotlety sojowe gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym, a jak nie mamy bulionu to w wodzie z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Studzimy i odsączamy z nadmiaru wody. Kroimy w paski.

Olej mieszamy z przyprawą do shoarmy i obtaczamy nim pokrojone kotlety. Chowamy do lodówki na minimum 3 godz (najlepiej na całą noc). Kotlety powinny być w całości , dokładnie obtoczone marynatą, jeżeli tak nie jest dodajcie więcej oleju z przyprawą:)

Cebulę kroimy w dość duże paski i rozdzielamy. 
Kotlety i cebulę smażymy razem z marynatą na patelni do zarumienienia, można również upiec w piekarniku w 180 st.C do uzyskania złotego koloru.


Smacznego!


Spaghetti z cukinią i tofu jak mięso mielone



Składniki
  • makaron spaghetti
  • 180g tofu naturalnego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cukinii (pokrojonej jak na makaron)
  • 1/2 kubka sojowego jogurtu naturalnego
  • sól
  • biały pieprz
marynata do tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • 1/3 szklanki płatków drożdżowych
  • odrobina oleju rzepakowego 

Przygotowanie

Tofu kruszymy w rękach lub rozgniatamy widelcem.Wszystkie sypkie składniki  marynaty dokładnie mieszamy i dodajemy do rozkruszonego tofu, ponownie mieszamy. Dodajemy sos sojowy i znowu mieszamy, żeby marynata dokładnie obtoczył tofu.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy tofu, nie mieszamy, żeby tofu się mocno zarumieniło. Tak przygotowane tofu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st c z termoobiegiem. Pieczemy przez 15-20 min co kilka minut mieszając. Czas może być różny w zależności jaką miękkość/suchość tofu lubicie, trzeba pilnować i próbować :)

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dusimy cukinię, żeby trochę zmiękła, następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki i jogurt. Chwilę dusimy, do pogrzania pomidorków i dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Na koniec dodajemy upieczone tofu i jeszcze raz mieszamy, zostawiamy trochę do posypania na wierz. 
Wykładamy na talerze, posypując pozostałym tofu.

Smacznego!



Steki portobello



Składniki
  • 4-5 pieczarek portobello
  • olej
  • ulubione warzywa do podania
marynata
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, czarny pieprz
Przygotowanie

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do składników na marynatę. Dokładnie mieszamy.
Pieczarki myjemy i usuwamy trzony, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godz.
Zamarynowane pieczarki smażymy na odrobinie oleju, z obu stron do momentu aż będą miękkie. Podczas smażenie można lekko dociskać, żeby równo się usmażyły.



Smacznego!

Makaron soba z tofu i groszkiem cukrowym



Składniki

  • 180g tofu naturalnego (można użyć też wędzonego)
  • 2 porcje makaronu soba
  • 100g groszku cukrowego
  • 1/2 szt czerwonej papryki (jeżeli wolicie ostrzejsze smaki, można zamienić na papryczki chilli)
  • 1/2 szt cebuli
  • olej do smażenia
marynata do tofu
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Tofu kroimy w plastry i obtaczamy w marynacie.
Odstawiamy do lodówki na 2 godz. Jeżeli nie macie czasu, to można skrócić do 15 min, ale im dłużej tym lepiej :)
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Cebulę kroimy w pióra lub kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i groszek cukrowy. Smażymy do miękkości warzyw.
 W tym czasie na zwykłej lub grillowej patelni smażymy tofu. 
Do warzyw dodajemy ugotowany makaron i jeszcze chwilę smażymy.

Makaron z warzywami wykładamy na talerz, a na wierz układamy tofu.

Smacznego!





Szaszłyki z kotletami sojowymi




Składniki


  • 1/2 paczki kotletów sojowych 
  • 1 zielona papryka
  • 4 pieczarki
  • 1/2 szt bakłażana
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 litra bulionu warzywnego

marynata musztardowa do kotletów sojowych
  • 1/2 słoiczka musztardy
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka octu winnego
marynata do warzyw

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do grilla

Przygotowanie

Kotlety sojowe zalewamy wrzącym bulionem (jeżeli nie macie to można zalać wrzątkiem z dodatkiem przyprawy do grilla). Zostawiamy pod przykryciem na 20-30 min.
Po tym czasie wyjmujemy z bulionu i studzimy. Wszystkie składniki na marynatę musztardową dokładnie mieszamy. Kotlety kroimy na 4 części i obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na min 2 godz. (najlepiej na całą noc).



Warzywa myjemy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a bakłażana i pieczarki w plastry. Ja bakłażana grilluję i dopiero po grillowaniu kroję plaster na cztery, jeżeli chcecie pominąć ten krok to pokrójcie go od razu w kostkę. Warzywa zalewamy przygotowaną marynatą z oleju i przyprawy, i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.


Pozostało już tylko nadziewanie i pieczenie :)

Przygotowane szaszłyki układamy na macie silikonowej do pieczenia, jeżeli nie macie to w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20-25 min w temp 180 st C

Smacznego!



Pizza na spodzie z batata



Składniki

  • 500 g ugotowanego na parze batata
  • 2 szklanki mąki owsianej 
dodatki
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 szt cukini 
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 szt niewielkiej czerwonej cebuli
  • sos pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • olej rzepakowy


Przygotowanie

Batata obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze do miękkości. Studzimy i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy łyżką i wyrabiamy jednolite ciasto. 
Ciasto rozwałkujemy i delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 min w temp 200 st C z termoobiegiem.

Przygotowujemy dodatki. Olej mieszamy z przyprawami i obtaczamy pokrojone warzywa. Cukinię grillujemy.
Upieczony spód smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i zapiekamy przez 10 min w temp 180 st C już bez termoobiegu.



Smacznego :)

Makaron z pieczoną papryką, pomidorkami 
cherry i bazylią



Składniki


  • 280 g ulubionego makaronu (u mnie świderki)
  • 250 g pomidorków cherry
  • 2 szt czerwonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • garść listków bazyli
  • 2 szt suszonych pomidrów
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na czas przygotowań, żeby trochę zmiękły :) Przed dodaniem do pozostałych składników odlewamy wodę.
Pomidorki i papryki myjemy. Z papryk usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek, paprykę i pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego, nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w temp. 200 st C przez 20 min. Studzimy. Czosnek obieramy :) 

W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki na sos z pominięciem pomidorków cherry, i miksujemy na gładko.

Ugotowany makaron dodajemy do pomidorków i wylewamy sos. Mieszamy i ozdabiamy bazylią.
Gdyby sos był zbyt gęsty, można rozcieńczyć odrobiną wody, w której gotował się makaron.

Inspiracja: So Vegan


Skorzonera zapiekana w migdałach


Składniki:
  • 500g skorzonery
  • 30g mielonych migdałów
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz

  • 2 łyżki mąki
  • mleko migdałowe lub woda

Przygotowanie

Skorzonerę obieramy (barwi dłonie warto założyć rękawiczki). Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Mąkę, cukier, ocet dokładnie rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody dodajemy sól i pieprz 
i wlewamy do garnka ze skorzonerą. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Z mąki i mleka przygotowujemy dość gęste ciasto (zamiennik białka do obtoczenia)
Wystudzone korzenie moczymy w cieście i posypujemy zmielonymi migdałami.

Wykładamy na blachę posmarowaną olejem i zapiekamy w 200 st C przez 10 minut.

Smacznego!



Bigos



Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 spora cebula
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 150g suszonych śliwek
  • 8 szt suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna owocu jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • olej rzepakowy
można też użyć gotowej mieszanki przypraw do bigosu

Przygotowanie

Dzień wcześniej grzyby zalewamy wrzącą wodą.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy (bez soli)
Jak poczujemy zapach przypraw dodajemy kapustę i zalewamy bulionem z dodatkiem koncentratu pomidorowego, wina i sosu sojowego. Mieszamy dokładnie z przyprawami i dodajemy odsączone grzyby, śliwki oraz suszone pomidory. 
Gotujemy na małym ogniu, przez pierwszą godzinę bez przykrycia. Jeżeli bigos jest za suchy można podlać wodą. Czas gotowania to około 3-4 godziny. Na koniec doprawiamy solą.

Bigos najlepiej gotować przez 2 dni :)

Smacznego!


Seler jak ryba po grecku




Składniki
  • 1 duży seler
  • 2 łyżki mielonych glonów
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • woda 
  • sól
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru, można pominąć)
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy
Przygotowanie

Selera obieramy kroimy na pół i w plastry o grubości 6-8 mm. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Trzeba pilnować żeby się nie rozgotował, lepiej jak będzie trochę twardawy, przegotowany rozwali się podczas smażenia. Ugotowanego selera studzimy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Z mąki i wody przygotowujemy gęste ciasto, dodajemy kurkumy. Selera nacieramy zmielonymi glonami (lub przyprawami których używamy) i obtaczamy w cieście. Smażymy na złoty kolor.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju dodajemy cebulę i pora oraz wszystkie przyprawy bez cukru i soli. Smażymy 3 minuty często mieszając. Dodajemy startą marchewkę i passatę pomidorową wymieszaną z koncentratem. Dusimy około 10 min. od czasu do czasu mieszając.
Doprawiamy solą, cukrem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.

Selera układamy na półmisku i przykrywamy duszona marchewką. Czekamy aż wystygnie i chowamy do lodówki :)

Smacznego!




Gulasz z dyni, fasolki i jarmużu

Składniki


  • 1 puszka czerwonej fasoli (może być biała)
  • 1 kg dyni (można zastąpić batatem)
  • 6-7 liści jarmużu
  • 200g passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (lub soku pomidorowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie

Fasolę dokładnie płuczemy. Liście jarmużu oddzielamy od łodygi i rwiemy na mniejsze kawałki.
Dynię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy wędzoną paprykę i jarmuż. Chwilę podsmażamy. Dodajemy dynię, fasolę, zalewamy bulionem i passatą oraz dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.


Smacznego!

Gulasz pieczarkowy


Składniki

  • 250g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (można więcej)
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy
  • opcjonalnie zasmażka do gulaszu z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i marchew. Smażymy 5-7 min. Po tym czasie jak już pieczarki będą rumiane, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez 2-3 min. 
Warzywa zalewamy bulionem i dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Gulasz można zaprawić mąką (zrobić zasmażkę na wegańskim maśle lub margarynie) Ja właśnie taki lubię :)

Placki ziemniaczane - do startych ziemniaków dodaję ugotowaną kaszę gryczaną w proporcji:
  1 szklanka ziemniaków i 3/4 szklanki ugotowanej kaszy.
Ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach. 

Buraczki zasmażane - przepisów jest pełno. Ja lubię bez żadnych dodatków (cebula, jabłko itp.)
tylko na zasmażce z dodatkiem cukru, soku z cytryny i soli.


Smacznego! 


Ravioli ze szpinakiem, czerwoną soczewicą i orzechami nerkowca



Składniki

Składniki i przepis na wykonanie ciasta znajdziecie tu

Farsz
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • 200 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy zalewamy wrzątkiem na co najmniej 15 min. Soczewicę i orzechy blendujemy na gładką masę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy posiekany czosnek, szpinak oraz przyprawy. Smażymy do odparowania wody. 

Pastę orzechowo-soczewicową mieszamy ze szpinakiem i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. Rozwałkowujemy bardzo cienko i małą szklanką wycinamy kółka. Na środku nakładamy farsz, przykrywamy drugim wyciętym ciastem i  dogniatamy dłońmi, żeby się dobrze zlepiły (można docisnąć końcówką widelca)

Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.

Podajemy polane oliwą i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)


Burrito z brązowym ryżem i warzywami




Składniki


  • 4 duże tortille
  • 1 średni batat
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
  •  100g brązowego ryżu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 garści jarmużu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 limonka
  • świeża kolendra
  • kumin
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • oliwa 
składniki na salsę
  • 2 duże pomidory
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • sok z limonki 
  • papryczka chilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od salsy. 
Obieramy pomidory ze skóry, kroimy na pół i usuwamy pestki. Miąższ pomidorów, cebulę i paprykę chilli (bez pestek) drobno siekamy. Dodajemy pokrojoną kolendrę i sok z limonki (wg uznania).
Odstawiamy na czas przygotowania burrito, przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z limonki.

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Batata dokładnie myjemy, albo obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w paski. Fasolę dokładnie płuczemy.
Tak przygotowane warzywa polewamy oliwą i posypujemy przyprawami (sporo) dokładnie mieszamy, żeby przyprawy dobrze obtoczyły warzywa. 

Warzywa wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 200 st C przez 15 min. Jarmuż myjemy, suszymy, polewamy oliwą i posypujemy solą. Rozprowadzamy oliwę dokładnie po liściach (najlepiej rękoma). Po 15 min dokładamy do pieczonych warzyw i pieczemy jeszcze przez 5 min.

Na tortilli (możemy ją wcześniej podgrzać na patelni) wykładamy ryż, bataty, paprykę,fasolę, jarmuż, pokrojone w paski awokado, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i listki kolendry. Skraplamy sokiem z limonki i polewamy salsą (ja lubię jeszcze dodać majonez)
Zawijamy i jemy :)

Smacznego!


Burger z wędzonego tofu i masła orzechowego



Składniki
  • 180g tofu wędzonego (może być naturalne)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 suszone pomidory odsączone z zalewy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie

Tofu rozgnieć widelcem. Cebulę i suszone pomidory drobno pokrój, włóż do miski razem z tofu, dodaj sos sojowy i wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj masło orzechowe, zmielone płatki i dokładnie wymieszaj dłonią. Formuj burgery zwilżonymi dłońmi. Smaż z obu stron na ładny brązowy kolor.
Podawaj z ulubionymi dodatkami :)

Smacznego!


Brukselka w pomidorach



Składniki
  • 0,5 kg brukselki
  • 0,5 puszki pomidorów krojonych z puszki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
  • garść zieleniny do wyboru: szpinak, jarmuż u mnie rukola


Przygotowanie

Brukselkę myjemy, usuwamy wierzchnie liście i gotujemy 5 minut w wodzie z dodatkiem cukru i soli.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dodajemy pomidory, przyprawy i chwilę podsmażamy.
Dodajemy brukselkę i dusimy przez 3-5 min.
Na koniec dodajemy wybraną zieleninę, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy.
Jeżeli wybraliście jarmuż to przed dodaniem przelejcie go wrzątkiem.

Podajemy z ryżem.

Smacznego :)



Lasagne z kabaczka ze szpinakiem


Składniki
  • 1 kabaczek (w pełni wyrośnięty o długości ok. 25 cm.)
  • 3 ziemniaki 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • bułka tarta
  • zmielone orzechy nerkowca
       nadzienie szpinakowe
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego 400 g.
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki majonezu wegańskiego (u mnie z mleka sojowego) 
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
      sos pomidorowy


  • 1 kartonik passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W rondelku mieszamy wszystkie składniki na sos pomidorowy. Gotujemy przez 4-6 minut, żeby sos trochę odparował (w zależności od rodzaju passaty czas gotowania może być inny, sos nie powinien być zbyt gesty)

Szpinak wrzucić na gorącą patelnię, rozmrozić i odparować wodę. Dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Kabaczka umyć i pokroić wzdłuż na plastry. Usunąć pestki. Posolić, poczekać 5 min. aż kabaczek puści sok. Osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i podsmażyć na patelni grillowej. 

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Chwilę podsmażyć.

Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym. Na spód trochę sosu pomidorowego, płaty kabaczka, ziemniaki, szpinak, płaty kabaczka i sos pomidorowy. Wierzch posypujemy bułką tartą wymieszaną z orzechami.

Pieczemy w 180 st C z termoobiegiem przez 15 min. Po tym czasie nastawiamy grzanie góra/dół  na 200 st. i pieczemy jeszcze 15 min. do zarumienienia.
Czekamy, aż chwilę przestygnie i kroimy.

Smacznego :)



Pizza z karmelizowaną czerwoną cebulą i figami


Składniki
na ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
dodatki
  • karmelizowana czerwona cebula: z tego przepisu
  • świeże figi pokrojone w plastry
  • suszony rozmaryn
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • wegańska kwaśna śmietana

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, soli i oliwy. Wymieszać łyżką z mąką, aż ciasto będzie gęste. Wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagniatać, aż stanie się elastyczne. Wyłożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia pizzy. Na wierzchu rozłożyć karmelizowaną cebulę i pokrojone figi, posypać delikatnie rozmarynem i pieprzem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st C i piec przez 10 minut, aż spód i brzegi będą rumiane. 
Przed podaniem udekorować śmietaną.

Smacznego!


Zapiekany batat z warzywami



Składniki

- 2 średnie bataty
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 średnia marchewka
- mała cukinia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół cebuli
- 1 łyżka masła orzechowego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia

Do dekoracji
- ulubione zioła, majonez wegański

Przygotowanie

Bataty dokładni umyj, nakłuj widelcem w kilku miejscach i upiecz w piekarniku nagrzanym do 
200 st C aż będą miękkie ( ok 40-55 min )

Jak bataty masz już w piecu, to teraz czas na przygotowanie warzyw.

W garnku podsmaż posiekaną cebulkę, czosnek i pokrojony w kostkę seler naciowy. Gdy już się lekko podsmażą dodaj pokrojoną marchewkę i cukinię. 

Jak już warzywa będą miękkie, dodaj przepłukaną z zalewy czerwoną fasolę, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz masło orzechowe i przyprawy. Duś przez kilka minut do połączenia smaków (gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać odrobiną wody) na koniec dopraw solą i pieprzem.

Upieczone bataty przekrój na pół, nie przecinając do końca,  nadziej warzywami, udekoruj.

Smacznego :)


Tarta ze szparagami w sosie migdałowym




Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
składniki na sos
  •  1 kubek mleka sojowego
  • 40g migdałów w płatkach
  •  2 łyżki mąki pszennej
  •  2 łyżeczki soku z cytryny
  •  1 łyżka masła roślinnego
  •  sól, pieprz cytrynowy 
dodatki
  • migdały w płatkach
  • szparagi
  • 3-4 plasterki cytryny


Przygotowanie

Ciasto francuskie podpiekamy 10-15 minut, aż będzie rumiane (w czasie pieczenia jak będzie rosło, przebijać widelcem, albo obciążyć suchą fasolą)
Przygotowujemy sos
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę ( powstaje zasmażka ) dodajemy mleko sojowe, przyprawy i sok z cytryny ( tak jak się robi beszamel :)
Migdały prażymy na suchej patelni. Dodajemy do sosu, mieszamy.

Wykładamy sos na ostudzone ciasto. Brzegi ciasta przykrywamy folią aluminiową, żeby się nie spaliło :) układamy szparagi, plasterki cytryny i płatki migdałów. Zapiekamy w 180 st C ok 10-12 min w zależności od wielkości szparag (powinny być chrupiące, jeżeli wolicie miękkie to przed ułożeniem na ciasto można podgotować przez 5-7 minut)

Smacznego :)


Szaszłyki ze szparagami i serkiem tofu


Składniki

- pęczek zielonych szparagów
- 300 g naturalnego tofu
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine
- sól i świeżo mielony pieprz

sos do podania zrobiony z majonezu sojowego rozcieńczonego pozostałą marynatą z tofu

Przygotowanie

Zaczynamy od zamarynowania tofu. Wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy z oliwą, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Tofu kroimy w gruba kostkę, zalewamy marynatą i chowamy do lodówki na 3 godz.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na 3-4 kawałki (w zależności jaka mają wielkość). Nabijamy na patyczki szaszłykowe, i grillujemy z każdej strony przez 4-5 minuty (można użyć patelni grillowej)
Podajemy polane sosem majonezowo-pomarańczowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)


Kurki w pomidorach z grillowaną cukinią


Składniki

przepis na 3-4 porcje (zależy od brzuchów domowników)

- 200 g kurek
- 1 spora cukinia
- puszka pomidorów krojonych
-  1 średnia cebula
- 3 szt suszonych pomidorów
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz świeżo mielony, papryka wędzona lub słodka
- prażone pestki słonecznika (opcjonalnie)
- ulubiony makaron (na zdjęciu kolorowe arcobaleno)

Przygotowanie

Kurki moczymy w zimnej wodzie przez 15 min (żeby dobrze się wymoczyły i pozbyły pisku)
w tym czasie obieramy cebulę, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej.Jak się chwilę podsmaży dodajemy kurki i smażymy, aż zarobią się rumiane. 
 Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w półksiężyce i wrzucamy na patelnię do grillowania wysmarowanej odrobiną oleju.
Do rumianych kurek dodajemy pomidory z puszki, sól oraz paprykę. Chwilę dusimy, żeby pomidory trochę odparowały, na koniec dodajemy grillowaną cukinię, pokrojone suszone pomidory, uprażone pestki słonecznika oraz pieprz.

Wodę do ugotowania makaronu, wstawiamy jak mamy kurki na patelni.
Podajemy na talerzu wyłożonym rukolą - nie jest to konieczne, ale ja tak lubię :)


Pierogi z cukinią i ziemniakami


Składniki na ciasto

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz

- 2 średnie cukinie
- 2 większe ziemniaki
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól, pieprz

do podania
masło wegańskie, rozmaryn

Wykonanie

Ziemniaki gotujemy, ubijamy dokładnie tłuczkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy cukinię startą na dużych oczkach i chwilę razem smażymy. Do miski przekładamy ziemniaki dodajemy cukinię z cebulą i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać olej i bardzo ciepłą wodę (uwaga, żeby się nie poparzyć). Wymieszać szybko łyżką, przełożyć na stolnicę i zagnieć na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką)
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać foremką/szklanką kółka nakładać po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. 
Gotować przez 2-3 min od wypłynięcia. Podawać z rozpuszczonym masłem z dodatkiem rozmarynu.



Smacznego :)


Czarna fasola z chilli i gorzką czekoladą



Składniki

- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 średnia marchewka
- 1 czerwona papryka
- 0,5 cebuli
- 0,5 pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 kostki gorzkiej czekolady 70%
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki chilli (można mniej jeżeli nie lubicie bardzo ostro)
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- spora szczypta cynamonu
- sól (sporo niestety)
-  2 łyżki oleju rzepakowego

do podania
limonka, świeża kolendra

Przygotowanie

Warzywa pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę.
Jak już będzie szklista dodać resztę warzyw i dusić na małym ogniu przez 8-10 min.  
Dodać fasolę, pomidory z puszki, przyprawy i trochę wody. Dokładnie wymieszać i gotować przez kilka minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy i połamaną czekoladę. Gotować przez 30 minut, jeżeli zrobi się zbyt gęste dodać wody. Pod koniec gotowania dosolić jeżeli będzie taka potrzeba :)
Podawać ze świeżą kolendrą i limonką (przed jedzeniem skropić sokiem)
Może to być samodzielne danie, a dla większych pasibrzuchów podaj z ryżem :)

Smacznego :)

Risotto z cukinią, batatem, jabłkiem i jarmużem



Składniki

- 1/2 szklanki ryżu do risotto (arborio)
- 1 mały batat
- 1 mała cukinia
- 1/2 jabłka
- garść jarmużu, poszarpanego na mniejsze kawałki
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła wegańskiego
- majeranek, tymianek, sól, pieprz, kurkuma 

do podania
- starty wegański parmezan

Przygotowanie

Batat i jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę, smażymy na patelni. Jak już się chwilę podsmażą dodajemy cukinię pokrojoną w ćwiartki i jeszcze chwilę smażymy. Warzywa przesuwamy na połowę patelni, na wolnym miejscu rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż, dokładnie go obsmażamy. Wlewamy wino i odparowujemy przez kilkanaście sekund. 
Jak odparuje dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz przyprawy.Wlewamy partiami bulion i gotujemy bez przykrycia, aż ryż będzie al dente (jeżeli zabraknie bulionu, można podlać wodą)
Jak już ryż jest gotowy, dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty.

Jeżeli nie macie parmezanu, możecie podczas gotowania dodać 1-2 łyżki masła wegańskiego, dzięki temu zrobi się bardziej kremowe.

Smacznego !


Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i pieczarkami


Składniki

- 2 średnie cukinie
- 100 gram kaszy gryczanej
- 4 większe pieczarki
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- oliwa
- sól, papryka ostra w proszku, świeżo mielony pieprz

Do podania
- majonez wegański, natka pietruszki

Przygotowanie

Cukinię kroimy na pół wydrążamy środek tworząc łódeczki. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem.
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek.
Jak już się chwilę podsmażą dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę i miąższ z cukinii. Przykrywamy i dusimy około 15 min.
Dodajemy kaszę gryczaną, passatę pomidorową, pestki słonecznika i przyprawy. Chwilę smażymy do odparowania. 
Faszerujemy cukinie. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy 45 min.

Smacznego!


Lasagne z pieczarkami i marchewką pod beszamelem


Składniki

- płaty lasagne
- 4 większe pieczarki
- 2 marchewki
- kawałek selera ( ja daję połówkę ze standardowej wersji włoszczyzny)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano
- bułka tarta do posypania

sos beszamel

- 2 łyżki masła (jak nie macie wegańskiego można użyć oliwy)
- 2 łyżki mąki
- 0,5 litra mleka sojowego 
- sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
- 3 łyżki płatków drożdżowych


Przygotowanie

Warzywa myjemy, obieramy co jest do obrania i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy warzywa i dusimy 15 min. Jak już warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy, chwilę razem dusimy.

Przygotowanie beszamelu

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, dodajemy mleko, płatki drożdżowe i przyprawy, zagotowujemy (jeżeli będzie zbyt gęste dodajmy jeszcze trochę mleka)

Naczynie do lasagne smarujemy masłem na dno wylewamy trochę beszamelu i układamy kolejno płat-sos warzywny-beszamel-płat itd. kończymy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy bułką tartą.
Pieczemy 40-45 min w 180 st.

Smacznego :)


Kotlety z selera w sezamowej panierce


Składniki

- 1 duży seler
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej + woda 
- bułka tarta
-sezam
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy do panierowania (u mnie przyprawa do kurczaka)
- olej do smażenia

Przygotowanie

Selera obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, nacieramy sokiem z cytryny, doprawiamy sola i pieprzem. Mąkę wsypujemy do miseczki i mieszamy z wodą robiąc gęste ciasto (zamiennik jajka do panierki). Bułkę tartą mieszamy z sezamem i ulubionymi przyprawami.
Selera maczamy w mące z wodą, a następnie w bułce z sezamem. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Najlepiej smakują z duszonymi pieczarkami :)

Smacznego!


Kalarepa faszerowana warzywami i kaszą pęczak


Składniki

- 4 kalarepy
- 50 g pęczaku
- 3 większe pieczarki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego 
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia

Przygotowanie

Kalarepy obieramy, odcinamy czapeczkę i wydrążamy wnętrze (można to zrobić małą łyżeczką). Gotujemy w osolonej wodzie 15-20  minut. Studzimy. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem.

Marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, miąższ z kalarepy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z rozgniecionym czosnkiem, chwilę smażymy, dodajemy warzywa, dusimy 10 min. Zalewamy przecierem wymieszanym z przyprawami i sosem sojowym, jeszcze chwilę dusimy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. 

Napełniamy farszem kalarepy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni. W zależności od wielkości kalarepy czas pieczenia może być dłuższy :)

Smacznego!


Penne z sosem kalafiorowym


Składniki

- 1/2 szt kalafiora
- 1/4 szklanki mleka sojowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz, tymianek
- sezam do posypania
- 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wstawiamy wodę na makaron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko, kalafior, sok z cytryny i przyprawy. Blendujemy (jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze mleko)
Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy urażonym sezamem.

Smacznego!



Fasolka po bretońsku



Składniki

- 2 puszki fasoli 
- 500g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- cebula
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki 
- 1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- sól 
- olej do smażenia

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażymy do zeszklenia cebuli. 
Do cebuli dodajemy wszystkie składniki poza fasolą, mieszamy i dusimy 5 min, następnie dodajemy fasolę i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min.

Smacznego :)


Tian zapiekanka z warzyw



Składniki 

- ryż 100 g
- 1/2 kabaczka
- 2 pomidory
- 1 średni batat
- 100 g passaty pomidorowej
- 4 łyżki majonezu wegańskiego 
- 2 ząbki czosnku
- olej 
- sól, cukier, cynamon, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i chilli

do podania
- szczypiorek/ natka pietruszki, czarnuszka

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Passatę wlewamy do miseczki dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (bez cynamonu) dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy.

Warzywa kroimy w plastry. Batata gotujemy przez 5-7 min w osolonej wodzie i studzimy.
Pomidory posypujemy cukrem i niewielka ilością cynamonu, kabaczka marynujemy w oleju z dodatkiem czosnku, soli,pieprzu, bazylii i oregano. Odstawiamy na 1 godzinę.

Do żaroodpornego naczynia na dno wlewamy niewielka ilość oleju i układamy ryż. Równamy i smarujemy majonezem, a na wierzchu układamy na przemian warzywa. Pieczemy 35 min w temp 200 st C lub do zarumienienia warzyw.
Posypujemy szczypiorkiem lub natką i czarnuszką 

Smacznego!


Muszle nadziewane Caponatą



Składniki

- muszle makaronowe 
- 1 bakłażan
- 1 mała cebula 
- 1 łyżka kaparów
- kilka czarnych oliwek (ilość uzależniona od stopnia uwielbienia)
- 3 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
-  1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- olej

Dno formy do zapiekania wypełniam sosem beszamelowym
przepis znajdziecie : tu

Przygotowanie

Muszle ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na pół godziny, żeby puścił sok i pozbył się goryczy. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oregano, kapary oraz pokrojone oliwki. Podsmażyć przez 4-6 minut i dodać pomidory (jeżeli używamy świeżych należy je sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę). Dusimy przez 15 min. Bakłażany smażymy na patelni grillowej z odrobiną oleju, jak już będą rumiane, zdejmujemy i delikatnie kroimy w kostkę. Dodajemy do pomidorów, doprawiamy i chwilę gotujemy bez przykrycia do odparowania sosu. Studzimy i nadziewamy muszle.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Muszle układamy w formie do zapiekania z sosem beszamelowym i zapiekamy 15-20 min. 

Smacznego :)


Pieczone pulpety z ryżem, warzywami i orzechami nerkowca


Składniki na pulpety
  • 0,5 puszki ciecierzycy
  • 1 marchew
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku sojowym
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz, kmin rzymski, papryka ostra, kolendra ziarno oraz liście
Składniki na ryż z warzywami
  • 3 pomidory obrane ze skórki
  • 1/3 kabaczka
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1/2 szklanki nerkowców ( namoczonych w gorącej wodzie przez 2 godz)
  • 1 średnia cebula
  • duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • natka pietruszki/ szpinak/ świeża kolendra
  • sól, pieprz, papryka słodka, odrobina cukru, bazylia, oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Pulpety:

Ciecierzycę i kapary drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, bułkę odciskamy z mleka, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy (jeżeli masa będzie za rzadka można dodać płatki owsiane)
Pulpety formujemy w kulki o wielkości orzech laskowego i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w temp 180 st C w połowie czasu pieczenia delikatnie przekręcić, żeby z obu stron równo się zarumieniły.

Ryż z warzywami:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy do zeszklenia cebuli i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z kabaczkiem oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości kabaczka. Na koniec dodajemy orzechy, ryż i ulubioną zieleninę. Dusimy jeszcze przez 2-3 min do zagrzania ryżu.

Smacznego!


Stek z kalafiora


Składniki
  • kalafior
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 0,5 łyżeczki pasty miso
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Przygotowanie

Wszystkie składniki (oprócz kalafiora) dokładnie wymieszaj. Kalafiora przekrój na pół, wykrój duże plastry przypominające steki, staraj się żeby różyczki trzymały się głąba. Steki przełóż do marynaty i odstaw chłodne miejsce (ja marynuję 3 godziny). Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz przez 25-30 minut lub do miękkości kalafiora (z funkcją termoobiegu czas będzie krótszy). 

Smacznego!


Makaron z czerwona kapustą i wędzonym tofu


Składniki
  • Ulubiony makaron
  • pół główki małej czerwonej kapusty
  • pół zielonej i czerwonej papryki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryczka chilli
  • kawałek świeżego imbiru około 2 cm
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • sezam do dekoracji
  • kostka wędzonego tofu


Przygotowanie

Makaron przygotowujemy zgonie z opisem na opakowaniu.

Kapustę kroimy w dość sporą kostkę, papryki w paski, a marchew w słupki. Na rozgrzany olej wrzucamy imbir, posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez 2-3 min, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze chwilę. Następnie wlewamy bulion lub wodę i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy oraz przyprawy. Odparowujemy nadmiar bulionu lub wody, dodajemy makaron i bardzo dokładnie mieszamy. Chwilę smażymy do podgrzania makaronu.

Podajemy posypane prażonym sezamem i z grillowanym wędzonym tofu.

Tofu można podać jako składnik dania. Pokrojone w kostkę, dodajecie do warzyw razem z makaronem.

Smacznego :)


Awokado pieczone z gulaszem warzywnym



Składniki
  • 3 dojrzałe  duże awokado najlepiej odmiany Hass
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • 1 średni batat
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 0,5 średniej czerwonej cebuli
  • sok z połowy limonki
  • świeża kolendra
  • mielona kolendra
  • sól
  • słodka i ostra papryka
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Batata, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej i podsmażyć warzywa przez 2-3 minuty. Dodać fasolę i przyprawy (oprócz świeżej kolendry) smażyć kolejne 5-6 min. Po tym czasie dodać passatę pomidorową i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Jeżeli sos będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Dusić przez 6-8 minut, aż bataty będą miękkie. Dodać drobno pokrojone łodygi kolendry i dokładnie wymieszać.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, oprószyć solą i pieprzem. Faszerować duszonymi warzywami. Piec przez 8-12 minut w 180 st C.

Podawać posypane liśćmi kolendry i ćwiartkami limonki do skropienia.

Smacznego :)


Tarta z ciasta francuskiego z duszonym porem i grillowaną cukinią




Składniki

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 1 szt dużego pora
  • 1 mała cukinia
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • kilka liści szpinaku
  • pomidory suszone (nie w zalewie oliwnej)
  • bazylia
  • czosnek granulowany
  • sól 
  • kolorowy pieprz
  • olej rzepakowy


Przygotowanie

Ciasto francuskie kroimy na dwie równe części. Ja trochę podpiekam, czyli wkładam do nagrzanego do 200 st C piekarnika na około 15 min. W czasie pieczenie przebijam ciasto widelcem, żeby nie wyrosło. Piekę do lekkiego zarumienienia.

Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pora, doprawiamy solą, pomidorami suszonymi, bazylią i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości (można podlać odrobiną wody).

Cukinię myjemy, kroimy w plasterki o grubości 0,5-1 cm. Solimy i odstawiamy na chwilę, żeby puściła sok. Wycieramy ręcznikiem papierowym, posypujemy bazylią i grillujemy na odrobinie oleju.

Na przygotowane ciasto nakładamy duszonego pora i grillowaną cukinię. Zapiekamy w 200 st C około 10 min. Jeżeli farsz nakładaliście na surowe świeże ciasto, czas pieczenia należy wydłużyć do 20-25 min. 

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, liśćmi szpinaku i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. 
Można dodać ulubiony sos, u mnie majonez z mleka sojowego :)

Smacznego! 


Tofu pieczone z warzywami


Składniki

  • 2 kostki naturalnego tofu
  • 2-3 łyżki ostrej musztardy 
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • ulubione warzywa
w tym przepisie:



  • marchew
  • korzeń selera
  • pieczarki 
  • rzodkiewka 
  • por 
  • główka czosnku
  • czerwona cebula
Warzywa mieszam w marynacie:
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu 
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • szczypta soli

Przygotowanie

Tofu kroimy na równe plastry o grubości 1 cm. W płaskim naczyniu mieszamy składniki do marynaty. Obtaczamy w niej tofu i chowamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, oprócz pora jego pieczemy w całości i czosnku którego nie obieramy tylko kroimy na pół. Obtaczamy w marynacie.
W formie do zapiekania układamy wszystkie składniki, na tofu można ułożyć plastry cytryny, a na wierzch pora. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min.

Smacznego :)


Knedle z pieczarkami i kaszą gryczaną


Składniki  
       na knedle
  • 500 g. ziemniaków
  • mąka ziemniaczana (ilość podana w sposobie przygotowania)
       farsz
  • 100 g. kaszy gryczanej
  • 5 większych pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dokładnie rozgniatamy praską. Studzimy. Wkładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyjętą część ziemniaków i zagniatamy ciasto.

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy do momentu, aż odparuje woda. Na koniec dodajemy kaszę, passatę i przyprawy, chwilę smażymy. Jeżeli wolicie jednolitą masą można farsz przepuścić przez maszynkę do mielenia. 

Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy na cienki placek i na środku umieszczamy farsz. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. 

Knedle wkładamy do lekko osolonej, gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z usmażoną cebulką.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger