- płaty lasagne
- 4 większe pieczarki
- 2 marchewki
- kawałek selera ( ja daję połówkę ze standardowej wersji włoszczyzny)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano
- bułka tarta do posypania
sos beszamel
- 2 łyżki masła (jak nie macie wegańskiego można użyć oliwy)
- 2 łyżki mąki
- 0,5 litra mleka sojowego
- sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
- 3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Przygotowanie
Warzywa myjemy, obieramy co jest do obrania i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy warzywa i dusimy 15 min. Jak już warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy, chwilę razem dusimy.
Przygotowanie beszamelu
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, dodajemy mleko, płatki drożdżowe i przyprawy, zagotowujemy (jeżeli będzie zbyt gęste dodajmy jeszcze trochę mleka)
Naczynie do lasagne smarujemy masłem na dno wylewamy trochę beszamelu i układamy kolejno płat-sos warzywny-beszamel-płat itd. kończymy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy bułką tartą.
Pieczemy 40-45 min w 180 st.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz