lipca 13, 2017

Lasagne z marchewką i pieczarkami pod beszamelem



Składniki


  • płaty lasagne
  • 4 większe pieczarki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera ( ja daję połówkę ze standardowej wersji włoszczyzny)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano
  • bułka tarta do posypania

sos beszamel


  • 2 łyżki masła (jak nie macie wegańskiego można użyć oliwy)
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 litra mleka sojowego 
  • sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Przygotowanie

Warzywa myjemy, obieramy co jest do obrania i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy warzywa i dusimy 15 min. Jak już warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy, chwilę razem dusimy.

Przygotowanie beszamelu

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, dodajemy mleko, płatki drożdżowe i przyprawy, zagotowujemy (jeżeli będzie zbyt gęste dodajmy jeszcze trochę mleka)

Naczynie do lasagne smarujemy masłem na dno wylewamy trochę beszamelu i układamy kolejno płat-sos warzywny-beszamel-płat itd. kończymy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy bułką tartą.
Pieczemy 40-45 min w 180 st.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger