września 22, 2017

Sałatka z rukoli, z grillowaną gruszką, figami i parmezanem z nerkowców



Sałatka do której nie trzeba zachęcać. Soczysta, lekka a przez rukolę wyrazista w smaku. Idealna na wieczór do białego wina :)





Składniki

  • Garść rukoli
  • 1 gruszka
  • 1 świeża figa
  • prażone pestki słonecznika

Składniki do przygotowania  parmezanu
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól

Składniki do dressingu
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Na patelni grillowej rozgrzać małą ilość oleju i smażyć za obu stron do zarumienienia. Figę dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki.

Składniki na parmezan  umieścić w blenderze. Miksować  pulsacyjnie do uzyskania okruchów z orzechów. Trzeba pilnować, żeby nie zrobiło się masło :)

Składniki dressingu dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.

Figę i gruszkę układamy na rukoli, polewamy dressingiem i posypujemy pestkami słonecznika oraz parmezanem.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger