Składniki
- Garść rukoli
- 1 gruszka
- 1 świeża figa
- prażone pestki słonecznika
Składniki do przygotowania „parmezanu”
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól
Składniki do dressingu
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Na patelni grillowej rozgrzać małą ilość oleju i smażyć za obu stron do zarumienienia. Figę dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki.
Składniki na parmezan umieścić w blenderze. Miksować pulsacyjnie do uzyskania okruchów z orzechów. Trzeba pilnować, żeby nie zrobiło się masło :)
Składniki dressingu dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
Figę i gruszkę układamy na rukoli, polewamy dressingiem i posypujemy pestkami słonecznika oraz parmezanem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz