Sałatka z komosą ryżową, rukolą, pieczonym batatem i burakiem
Składniki
- 1 większy batat
- 1 burak
- 90 g naturalnego tofu
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- garść lub dwie rukoli (w zależności jak bardzo lubicie)
- 1/2 owocu granatu
- 1/2 czerwonej cebuli (niekoniecznie)
- szczypta płatków chili
- gałązka rozmarynu (może być suszony 1/2 łyżeczki)
- sól
- czarny pieprz
- oliwa
Przygotowanie
Batata i buraka obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w paski.
Do miseczki wlewamy 2-3 łyżki oliwy dodajemy rozmaryn, sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy batata, buraka i cebulę. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie warzywa były równo pokryte. Pieczemy 30 min w temp 200 st C. lub do miękkości.
Komosę ryżową przepłukujemy kilkakrotnie zimną wodą, aż do uzyskania w miarę przezroczystej wody, wkładamy do garnka i wlewamy wodę do wysokości 1/2 cm ponad poziom komosy.
Gdy się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, chili i 1 łyżeczkę oliwy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka.
W dużej misce delikatnie mieszamy komosę z rukolą i pieczonymi warzywami. Wykładamy na talerz lub pakujemy do lunchowego pudełka. Posypujemy rozkruszonym tofu i granatem.
Smacznego!
Składniki
- 1/4 główki niewielkiej kapusty czerwonej
- 5-6 szt okry
- 5 szt brukselki
- spora garść bobu (może być mrożony)
- czarny sezam do posypania (niekoniecznie)
- sól
- papryka chili w proszku
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Wkładamy do miski, solimy i w trakcie przygotowań kolejnych składników co parę minut ugniatamy. Kapusta puści sok, ale pozostanie chrupka, nie polecam zalewania gorącą wodą :)
Okrę myjemy i kroimy wzdłuż na dwie części. Posypujemy solą i papryką chili. Smażymy na rumiano z obu stron na odrobinie oleju.
Brukselkę obieramy z brzydkich wierzchnich liści, kroimy na 3-4 części ( w zależności od wielkości).
Posypujemy solą i również smażymy na rumiano.
Okrę i brukselkę wykładamy na ręcznik papierowy i studzimy.
Bób gotujemy, obieramy. Jeżeli jest sezon i mamy młody bób, który ma cienką skórkę, to warto jeść go z łupiną bo w niej jest najwięcej witamin :)
Całość mieszamy posypujemy czarny sezamem i jeżeli lubicie wybranym sosem.
Smacznego!
Jeżeli dodajecie tofu to równiej je podsmażcie :)
Sałatka z rukoli, z gruszką, figą i parmezanem z nerkowców
Składniki
- Garść rukoli
- 1 gruszka
- 1 świeża figa
- prażone pestki słonecznika
Składniki do przygotowania „parmezanu”
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól
Składniki do dressingu
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Na patelni grillowej rozgrzać małą ilość oleju i smażyć za obu stron do zarumienienia. Figę dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki.
Składniki na parmezan umieścić w blenderze. Miksować pulsacyjnie do uzyskania okruchów z orzechów. Trzeba pilnować, żeby nie zrobiło się masło :)
Składniki dressingu dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
Figę i gruszkę układamy na rukoli, polewamy dressingiem i posypujemy pestkami słonecznika oraz parmezanem.
Składniki
- 2 garści jarmużu
- 0,5 szklanki kaszy bulgur
- 100g tofu (u mnie z bazylią)
- 3 łyżki ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- świeża kolendra (parę listków)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- oliwa i olej rzepakowy
Przygotowanie
Kaszę bulgur gotujemy z odrobiną soli. Jarmuż myjemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki i nacieramy oliwą, solimy. Ciecierzycę płuczemy i obtaczamy w oliwie z dodatkiem curry. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Jarmuż i ciecierzycę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 10 min.
Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w oleju z dodatkiem kurkumy, kolendry, sezamu, szczyptą soli i pieprzu. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Czerwoną fasolę dokładnie płuczemy.
Wszystkie składniki wykładamy na talerz.
Przed zjedzeniem sałatkę możemy skropić odrobiną oliwy i soku z limonki.
Smacznego!
Carpaccio z buraka
Składniki
- 2 sztuki pieczonych lub ugotowanych na parze buraków
- garść rukoli
- sos i posypkę znajdziecie tu
Buraki kroimy w bardzo cienkie plastry, układamy na talerzu razem z umytą i osuszona rukolą. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy parmezanem z nerkowców.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz