lipca 23, 2018

Sałatki


Sałatka z komosą ryżową, rukolą, pieczonym batatem i burakiem



Składniki

  • 1 większy batat
  • 1 burak
  • 90 g naturalnego tofu
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • garść lub dwie rukoli (w zależności jak bardzo lubicie)
  • 1/2 owocu granatu
  • 1/2 czerwonej cebuli (niekoniecznie)
  • szczypta płatków chili
  • gałązka rozmarynu (może być suszony 1/2 łyżeczki)
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa


Przygotowanie

Batata i buraka obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w paski.
Do miseczki wlewamy 2-3 łyżki oliwy dodajemy rozmaryn, sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy batata, buraka i cebulę. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie warzywa były równo pokryte. Pieczemy 30 min w temp 200 st C. lub do miękkości.

Komosę ryżową przepłukujemy kilkakrotnie zimną wodą, aż do uzyskania w miarę przezroczystej wody, wkładamy do garnka i wlewamy wodę do wysokości 1/2 cm ponad poziom komosy.
Gdy się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, chili i 1 łyżeczkę oliwy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka.

W dużej misce delikatnie mieszamy komosę z rukolą i pieczonymi warzywami. Wykładamy na talerz lub pakujemy do lunchowego pudełka. Posypujemy rozkruszonym tofu i granatem.

Smacznego!


Sałatka z czerwoną kapustą, okrą, bobem i brukselką



Składniki
  • 1/4 główki niewielkiej kapusty czerwonej
  • 5-6 szt okry
  • 5 szt brukselki
  • spora garść bobu (może być mrożony)
  • czarny sezam do posypania (niekoniecznie)
  • sól
  • papryka chili w proszku
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Wkładamy do miski, solimy i w trakcie przygotowań kolejnych składników co parę minut ugniatamy. Kapusta puści sok, ale pozostanie chrupka, nie polecam zalewania gorącą wodą :)

Okrę myjemy i kroimy wzdłuż na dwie części. Posypujemy solą i papryką chili. Smażymy na rumiano z obu stron na odrobinie oleju.
Brukselkę obieramy z brzydkich wierzchnich liści, kroimy na 3-4 części ( w zależności od wielkości).
Posypujemy solą i również smażymy na rumiano.
Okrę i brukselkę wykładamy na ręcznik papierowy i studzimy.
Bób gotujemy, obieramy. Jeżeli jest sezon i mamy młody bób, który ma cienką skórkę, to warto jeść go z łupiną bo w niej jest najwięcej witamin :)

Całość mieszamy posypujemy czarny sezamem i jeżeli lubicie wybranym sosem.

Smacznego!

Jeżeli dodajecie tofu to równiej je podsmażcie :)




Sałatka z rukoli, z gruszką, figą i parmezanem z nerkowców


Składniki

  • Garść rukoli
  • 1 gruszka
  • 1 świeża figa
  • prażone pestki słonecznika

Składniki do przygotowania  parmezanu
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól

Składniki do dressingu
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Na patelni grillowej rozgrzać małą ilość oleju i smażyć za obu stron do zarumienienia. Figę dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki.

Składniki na parmezan  umieścić w blenderze. Miksować  pulsacyjnie do uzyskania okruchów z orzechów. Trzeba pilnować, żeby nie zrobiło się masło :)

Składniki dressingu dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.

Figę i gruszkę układamy na rukoli, polewamy dressingiem i posypujemy pestkami słonecznika oraz parmezanem.



Smacznego:)



Sałatka z kaszą bulgur, jarmużem i aromatycznym tofu



Składniki

  • 2 garści jarmużu
  • 0,5 szklanki kaszy bulgur
  • 100g tofu (u mnie z bazylią)
  • 3 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • świeża kolendra (parę listków)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa i olej rzepakowy


Przygotowanie

Kaszę bulgur gotujemy z odrobiną soli. Jarmuż myjemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki i nacieramy oliwą, solimy. Ciecierzycę płuczemy i obtaczamy w oliwie z dodatkiem curry. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Jarmuż i ciecierzycę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 10 min.

Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w oleju z dodatkiem kurkumy, kolendry, sezamu, szczyptą soli i pieprzu. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Czerwoną fasolę dokładnie płuczemy.
Wszystkie składniki wykładamy na talerz.
Przed zjedzeniem sałatkę możemy skropić odrobiną oliwy i soku z limonki.

Smacznego!


Carpaccio z buraka


Składniki
  • 2 sztuki pieczonych lub ugotowanych na parze buraków
  • garść rukoli
  • sos i posypkę znajdziecie tu



Przygotowanie

Buraki kroimy w bardzo cienkie plastry, układamy na talerzu razem z umytą i osuszona rukolą. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy parmezanem z nerkowców.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger