lipca 10, 2017

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i pieczarkami



Składniki


  • 2 średnie cukinie
  • 100 gram kaszy gryczanej
  • 4 większe pieczarki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • oliwa
  • sól, papryka ostra w proszku, świeżo mielony pieprz

Do podania

  • majonez wegański, natka pietruszki

Przygotowanie

Cukinię kroimy na pół wydrążamy środek tworząc łódeczki. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem.
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek.
Jak już się chwilę podsmażą dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę i miąższ z cukinii. Przykrywamy i dusimy około 15 min.
Dodajemy kaszę gryczaną, passatę pomidorową, pestki słonecznika i przyprawy. Chwilę smażymy do odparowania. 
Faszerujemy cukinie. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy 45 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger