Składniki
- 2 średnie cukinie
- 100 gram kaszy gryczanej
- 4 większe pieczarki
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- oliwa
- sól, papryka ostra w proszku, świeżo mielony pieprz
Do podania
- majonez wegański, natka pietruszki
Przygotowanie
Cukinię kroimy na pół wydrążamy środek tworząc łódeczki. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem.
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek.
Jak już się chwilę podsmażą dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę i miąższ z cukinii. Przykrywamy i dusimy około 15 min.
Dodajemy kaszę gryczaną, passatę pomidorową, pestki słonecznika i przyprawy. Chwilę smażymy do odparowania.
Faszerujemy cukinie. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy 45 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz