lipca 10, 2017

Krem z marchewki z pomarańczą i imbirem


Składniki


  • 700 gram marchewki
  • 1 mały ziemniak (można bez, ja daję dla fajniejszej konsystencji)
  • 1 mała cebula
  • 2 cm startego imbiru
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • sok z całej pomarańczy
  • 1 l bulionu warzywnego (można użyć wody)
  • sól, kurkuma, papryczki chilli (można użyć świeżej)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Do podania

  • prażone płatki migdałów, natka pietruszki, pestki dyni, grzanki ziołowe.

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir. Zalewamy bulionem i dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniak i startą skórkę pomarańczy. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy sok z pomarańczy. 
Jak Trochę przestygnie, blendujemy (ja jeszcze przecieram przez sitko, żeby pozbyć się włókien z imbiru) Ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger