lipca 05, 2017

Warzywne Spring rolls


Składniki na rollsy


  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 większa marchew
  • 1 mniejszy ogórek
  • 1 awokado
  • kiełki rzodkiewki
  • kilka liści rukoli lub szpinaku
  • świeża kolendra

Składniki na sos


  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
  • kolendra
  • sezam 

Przygotowanie

Wykonanie jest bardzo proste i szybkie :)
Zaczynamy od sosu. Wszystkie płynne składniki wlewamy do miseczki, dodajemy czosnek i cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy posiekana kolendrę i uprażone pestki sezamu.Wkładamy do lodówki.

Warzywa kroimy w słupki. Papier ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na środek papieru układamy rukolę, a na nią warzywa, kiełki oraz kolendrę. Zawijamy jak krokiety (na opakowaniu też znajduje się sposób zawijania) 
Kroimy na pół pod skosem , dekorujemy kiełkami i kolendrą.

Oczywiście wybór warzyw jest dowolny, można zawijać wszystko to, co lubicie najbardziej :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger