- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 1 większa marchew
- 1 mniejszy ogórek
- 1 awokado
- kiełki rzodkiewki
- kilka liści rukoli lub szpinaku
- świeża kolendra
Składniki na sos
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z limonki
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- kolendra
- sezam
Przygotowanie
Wykonanie jest bardzo proste i szybkie :)
Zaczynamy od sosu. Wszystkie płynne składniki wlewamy do miseczki, dodajemy czosnek i cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy posiekana kolendrę i uprażone pestki sezamu.Wkładamy do lodówki.
Warzywa kroimy w słupki. Papier ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na środek papieru układamy rukolę, a na nią warzywa, kiełki oraz kolendrę. Zawijamy jak krokiety (na opakowaniu też znajduje się sposób zawijania)
Kroimy na pół pod skosem , dekorujemy kiełkami i kolendrą.
Oczywiście wybór warzyw jest dowolny, można zawijać wszystko to, co lubicie najbardziej :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz