- 1/2 szklanki ryżu do risotto (arborio)
- 1 mały batat
- 1 mała cukinia
- 1/2 jabłka
- garść jarmużu, poszarpanego na mniejsze kawałki
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła wegańskiego
- majeranek, tymianek, sól, pieprz, kurkuma
do podania
- starty wegański parmezan
Przygotowanie
Batat i jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę, smażymy na patelni. Jak już się chwilę podsmażą dodajemy cukinię pokrojoną w ćwiartki i jeszcze chwilę smażymy. Warzywa przesuwamy na połowę patelni, na wolnym miejscu rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż, dokładnie go obsmażamy. Wlewamy wino i odparowujemy przez kilkanaście sekund.
Jak odparuje dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz przyprawy.Wlewamy partiami bulion i gotujemy bez przykrycia, aż ryż będzie al dente (jeżeli zabraknie bulionu, można podlać wodą)
Jak już ryż jest gotowy, dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty.
Jeżeli nie macie parmezanu, możecie podczas gotowania dodać 1-2 łyżki masła wegańskiego, dzięki temu zrobi się bardziej kremowe.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz