lipca 02, 2017

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami


Składniki 
na blachę 23x23


  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 500 g truskawek
cukier puder do posypania

Wykonanie

Pokruszone drożdże zalej ciepłą wodą, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 15 min żeby zaczęły pracować. 
Mąkę przesiej do dużej miski, wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone drożdże, olej i zamieszaj łyżką. Przełóż na stolnicę, wyrabiaj do połączenia składników. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

W międzyczasie pokrój w cienkie plasterki rabarbar i zasyp 1 łyżką cukru, wymieszaj. Truskawki umyj i zostaw na sitku żeby obciekły z wody.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wysmaruj masłem, obsyp mąką i wyłóż na nią ciasto (jest dość gęste i zwarte, więc pomóż sobie łyżką)
Na wierzch poukładaj owoce. Piecz ciasto przez 40 minut lub do suchego patyczka :)
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger