na blachę 23x23
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 łodygi rabarbaru
- 500 g truskawek
cukier puder do posypania
Wykonanie
Pokruszone drożdże zalej ciepłą wodą, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 15 min żeby zaczęły pracować.
Mąkę przesiej do dużej miski, wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone drożdże, olej i zamieszaj łyżką. Przełóż na stolnicę, wyrabiaj do połączenia składników. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
W międzyczasie pokrój w cienkie plasterki rabarbar i zasyp 1 łyżką cukru, wymieszaj. Truskawki umyj i zostaw na sitku żeby obciekły z wody.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wysmaruj masłem, obsyp mąką i wyłóż na nią ciasto (jest dość gęste i zwarte, więc pomóż sobie łyżką)
Na wierzch poukładaj owoce. Piecz ciasto przez 40 minut lub do suchego patyczka :)
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz