- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 średnia marchewka
- 1 czerwona papryka
- 0,5 cebuli
- 0,5 pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 kostki gorzkiej czekolady 70%
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki chilli (można mniej jeżeli nie lubicie bardzo ostro)
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- spora szczypta cynamonu
- sól (sporo niestety)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do podania
- limonka, świeża kolendra
Przygotowanie
Warzywa pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę.
Jak już będzie szklista dodać resztę warzyw i dusić na małym ogniu przez 8-10 min.
Dodać fasolę, pomidory z puszki, przyprawy i trochę wody. Dokładnie wymieszać i gotować przez kilka minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy i połamaną czekoladę. Gotować przez 30 minut, jeżeli zrobi się zbyt gęste dodać wody. Pod koniec gotowania dosolić jeżeli będzie taka potrzeba :)
Podawać ze świeżą kolendrą i limonką (przed jedzeniem skropić sokiem)
Może to być samodzielne danie, a dla większych pasibrzuchów podaj z ryżem :)
Smacznego :)
Może to być samodzielne danie, a dla większych pasibrzuchów podaj z ryżem :)
Smacznego :)
Podpatrzone: Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz