lipca 01, 2017

Czarna fasola z chilli i gorzką czekoladą


Składniki


  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 średnia marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 kostki gorzkiej czekolady 70%
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki chilli (można mniej jeżeli nie lubicie bardzo ostro)
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • spora szczypta cynamonu
  • sól (sporo niestety)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Do podania

  • limonka, świeża kolendra

Przygotowanie

Warzywa pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę.
Jak już będzie szklista dodać resztę warzyw i dusić na małym ogniu przez 8-10 min.  
Dodać fasolę, pomidory z puszki, przyprawy i trochę wody. Dokładnie wymieszać i gotować przez kilka minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy i połamaną czekoladę. Gotować przez 30 minut, jeżeli zrobi się zbyt gęste dodać wody. Pod koniec gotowania dosolić jeżeli będzie taka potrzeba :)
Podawać ze świeżą kolendrą i limonką (przed jedzeniem skropić sokiem)
Może to być samodzielne danie, a dla większych pasibrzuchów podaj z ryżem :)

Smacznego :)

Podpatrzone: Jadłonomia





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger