Ja zawsze mam ten problem, że zrobię go za dużo, więc kiedyś miałam natchnienie i tak sobie wymyśliłam, żeby zrobić z niego coś do pochrupania, nie jest to może zbyt zdrowe, ale podane z salsą pomidorową szybko znikają :)
Składniki na chrupki to ciasto pierogowe, które nam zostało. Przepis możecie znaleźć: tu
Do posypania stolnicy używamy kaszy manny, nie żałujcie ona nadaje chrupkości.
Ciasto bardzo cienko wałkujemy (ważne) i kroimy w trójkąty, smażymy z obu ston na głębokim tłuszczu (olej rzepakowy) aż będą bardzo rumiane, wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia. Jeżeli ciasto będzie za grube i za krótko smażone, niestety będą twarde a nie chrupiące, podobnie jak z faworkami, warto sprawdzić jak wyszła pierwsza tura:)
Składniki na salsę pomidorową
- 0,5 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku (jak duży to jeden)
- 0,5 średniej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, papryka ostra, oregano, bazylia
Wszystkie składniki oprócz przypraw blendujemy, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Wkładamy do lodówki na czas przygotowania chrupek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz