lipca 01, 2017

Chrupki z ciasta pierogowego z salsą pomidorową

Pierogi wszyscy znamy, kochamy i się zajadamy, a co zrobić z ciastem które zostaje?
Ja zawsze mam ten problem, że zrobię go za dużo, więc kiedyś miałam natchnienie i tak sobie wymyśliłam, żeby zrobić z niego coś do pochrupania, nie jest to może zbyt zdrowe, ale podane z salsą pomidorową szybko znikają :)


Składniki na chrupki to ciasto pierogowe, które nam zostało. Przepis możecie znaleźć: tu

Do posypania stolnicy używamy kaszy manny, nie żałujcie ona nadaje chrupkości.
Ciasto bardzo cienko wałkujemy (ważne) i kroimy w trójkąty, smażymy z obu ston na głębokim tłuszczu (olej rzepakowy) aż będą bardzo rumiane, wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia. Jeżeli ciasto będzie za grube i za krótko smażone, niestety będą twarde a nie chrupiące, podobnie jak z faworkami, warto sprawdzić jak wyszła pierwsza tura:)


Składniki na salsę pomidorową


  • 0,5 puszki pomidorów krojonych 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku (jak duży to jeden)
  • 0,5 średniej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, papryka ostra, oregano, bazylia

Wszystkie składniki oprócz przypraw blendujemy, dodajemy przyprawy i  dokładnie mieszamy.
Wkładamy do lodówki na czas przygotowania chrupek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger