listopada 02, 2017

Smażona brukselka


Bardzo szybka potrawa, która może być przystawką albo dodatkiem do dania głównego.



Składniki
  • 300g brukselki
  • 3 ząbki czosnku
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów laskowych
  • oliwa
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie

Brukselkę myjemy, odcinamy ogonki, obieramy z wierzchnich liści i kroimy na 3-4 plasterki w zależności od wielkości naszych brukselek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i brukselkę, smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i przekrojone na pół orzechy laskowe, smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

Smacznego :)

1 komentarz:

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger