Składniki
- 1/2 paczki kotletów sojowych
- 1 zielona papryka
- 4 pieczarki
- 1/2 szt bakłażana
- 1 czerwona cebula
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1/2 słoiczka musztardy
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka przyprawy do grilla
Przygotowanie
Kotlety sojowe zalewamy wrzącym bulionem (jeżeli nie macie to można zalać wrzątkiem z dodatkiem przyprawy do grilla). Zostawiamy pod przykryciem na 20-30 min.
Po tym czasie wyjmujemy z bulionu i studzimy. Wszystkie składniki na marynatę musztardową dokładnie mieszamy. Kotlety kroimy na 4 części i obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na min 2 godz. (najlepiej na całą noc).
Warzywa myjemy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a bakłażana i pieczarki w plastry. Ja bakłażana grilluję i dopiero po grillowaniu kroję plaster na cztery, jeżeli chcecie pominąć ten krok to pokrójcie go od razu w kostkę. Warzywa zalewamy przygotowaną marynatą z oleju i przyprawy, i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Pozostało już tylko nadziewanie i pieczenie :)
Przygotowane szaszłyki układamy na macie silikonowej do pieczenia, jeżeli nie macie to w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20-25 min w temp 180 st C
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz