lutego 01, 2018

Szaszłyki z kotletami sojowymi


Wegańskie szaszłyki najczęściej wykonane są z tofu, więc dla odmiany propozycja z kotletami sojowymi w marynacie musztardowej z sezamem. Dodatkiem do szaszłyków może być brązowy ryż, pieczone ziemniaki i ulubiona surówka, u mnie z czerwonej kapusty i kukurydzy :)



Składniki

  • 1/2 paczki kotletów sojowych 
  • 1 zielona papryka
  • 4 pieczarki
  • 1/2 szt bakłażana
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
marynata musztardowa do kotletów sojowych
  • 1/2 słoiczka musztardy
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka octu winnego
marynata do warzyw
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do grilla

Przygotowanie

Kotlety sojowe zalewamy wrzącym bulionem (jeżeli nie macie to można zalać wrzątkiem z dodatkiem przyprawy do grilla). Zostawiamy pod przykryciem na 20-30 min.
Po tym czasie wyjmujemy z bulionu i studzimy. Wszystkie składniki na marynatę musztardową dokładnie mieszamy. Kotlety kroimy na 4 części i obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na min 2 godz. (najlepiej na całą noc).



Warzywa myjemy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a bakłażana i pieczarki w plastry. Ja bakłażana grilluję i dopiero po grillowaniu kroję plaster na cztery, jeżeli chcecie pominąć ten krok to pokrójcie go od razu w kostkę. Warzywa zalewamy przygotowaną marynatą z oleju i przyprawy, i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

 


Pozostało już tylko nadziewanie i pieczenie :) 


Przygotowane szaszłyki układamy na macie silikonowej do pieczenia, jeżeli nie macie to w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20-25 min w temp 180 st C

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger