Proste dwuskładnikowe ciasto. Batata można upiec, albo ugotować na parze, ja gotowałam :) Przepis nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla bezglutenowej. Dodatki można dowolnie dobierać, wszystko na co macie ochotę :)
Składniki
- 500 g ugotowanego na parze batata
- 2 szklanki mąki owsianej
- 1 czerwona papryka
- 0,5 szt cukini
- garść świeżego szpinaku
- 1 szt niewielkiej czerwonej cebuli
- sos pomidorowy
- zioła prowansalskie
- sól
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Batata obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze do miękkości. Studzimy i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy łyżką i wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkujemy i delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 min w temp 200 st C z termoobiegiem.
Przygotowujemy dodatki. Olej mieszamy z przyprawami i obtaczamy pokrojone warzywa. Cukinię grillujemy.
Upieczony spód smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i zapiekamy przez 10 min w temp 180 st C już bez termoobiegu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz