stycznia 31, 2018

Pizza na spodzie z batata


Proste dwuskładnikowe ciasto. Batata można upiec, albo ugotować na parze, ja gotowałam :) Przepis nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla bezglutenowej. Dodatki można dowolnie dobierać, wszystko na co macie ochotę :)



Składniki

  • 500 g ugotowanego na parze batata
  • 2 szklanki mąki owsianej 
dodatki
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 szt cukini 
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 szt niewielkiej czerwonej cebuli
  • sos pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • olej rzepakowy


Przygotowanie

Batata obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze do miękkości. Studzimy i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy łyżką i wyrabiamy jednolite ciasto. 
Ciasto rozwałkujemy i delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 min w temp 200 st C z termoobiegiem.

Przygotowujemy dodatki. Olej mieszamy z przyprawami i obtaczamy pokrojone warzywa. Cukinię grillujemy.
Upieczony spód smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i zapiekamy przez 10 min w temp 180 st C już bez termoobiegu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger