stycznia 24, 2018

Makaron z pieczoną papryką, pomidorkami cherry i bazylią


Proste, a jakże pyszne.Obowiązkowo świeża bazylia, która fajnie podkręca smak. Spróbujcie koniecznie.


Składniki

  • 280 g ulubionego makaronu (u mnie świderki)
  • 250 g pomidorków cherry
  • 2 szt czerwonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g orzeszków ziemnych
  • garść listków bazyli
  • 2 szt suszonych pomidrów
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na czas przygotowań, żeby trochę zmiękły :) Przed dodaniem do pozostałych składników odlewamy wodę.
Pomidorki i papryki myjemy. Z papryk usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek, paprykę i pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego, nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w temp. 200 st C przez 20 min. Studzimy. Czosnek obieramy :) 

W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki na sos z pominięciem pomidorków cherry, i miksujemy na gładko.

Ugotowany makaron dodajemy do pomidorków i wylewamy sos. Mieszamy i ozdabiamy bazylią.
Gdyby sos był zbyt gęsty, można rozcieńczyć odrobiną wody, w której gotował się makaron.

Inspiracja: So Vegan





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger