Proste, a jakże pyszne.Obowiązkowo świeża bazylia, która fajnie podkręca smak. Spróbujcie koniecznie.
Składniki
- 280 g ulubionego makaronu (u mnie świderki)
- 250 g pomidorków cherry
- 2 szt czerwonej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 30 g orzeszków ziemnych
- garść listków bazyli
- 2 szt suszonych pomidrów
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na czas przygotowań, żeby trochę zmiękły :) Przed dodaniem do pozostałych składników odlewamy wodę.
Pomidorki i papryki myjemy. Z papryk usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek, paprykę i pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego, nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w temp. 200 st C przez 20 min. Studzimy. Czosnek obieramy :)
W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki na sos z pominięciem pomidorków cherry, i miksujemy na gładko.
Ugotowany makaron dodajemy do pomidorków i wylewamy sos. Mieszamy i ozdabiamy bazylią.
Gdyby sos był zbyt gęsty, można rozcieńczyć odrobiną wody, w której gotował się makaron.
Inspiracja: So Vegan
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz