stycznia 23, 2018

Sałatka z czerwonej kapusty, okry, bobu i brukselki


To jest dobra propozycja na lunch do pracy. Można dodać wędzone tofu żeby była jeszcze bardziej sycąca. Sama w sobie jest soczysta i chrupiąca, ale jeśli lubicie sałatki polane sosem to proponuję sos francuski albo inny wymyślony na bazie octu balsamicznego.



Składniki
  • 1/4 główki niewielkiej kapusty czerwonej
  • 5-6 szt okry
  • 5 szt brukselki
  • spora garść bobu (może być mrożony)
  • czarny sezam do posypania (niekoniecznie)
  • sól
  • papryka chili w proszku
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy w cienkie paski. Wkładamy do miski, solimy i w trakcie przygotowań kolejnych składników co parę minut ugniatamy. Kapusta puści sok, ale pozostanie chrupka, nie polecam zalewania gorącą wodą :)

Okrę myjemy i kroimy wzdłuż na dwie części. Posypujemy solą i papryką chili. Smażymy na rumiano z obu stron na odrobinie oleju.
Brukselkę obieramy z brzydkich wierzchnich liści, kroimy na 3-4 części ( w zależności od wielkości).
Posypujemy solą i również smażymy na rumiano.
Okrę i brukselkę wykładamy na ręcznik papierowy i studzimy.
Bób gotujemy, obieramy. Jeżeli jest sezon i mamy młody bób, który ma cienką skórkę, to warto jeść go z łupiną bo w niej jest najwięcej witamin :)

Całość mieszamy posypujemy czarny sezamem i jeżeli lubicie wybranym sosem.

Smacznego!

Jeżeli dodajecie tofu to równiej je podsmażcie :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger