Szybki, wytrawny sernik, który można przygotować z dowolnymi dodatkami. Należy pamiętać, że sam w sobie nie jest zbyt słodki, więc jeżeli jesteście zwolennikami słodkich deserów, dodajcie więcej cukru pudru, niż ilość podana w przepisie.
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka mleka kokosowego (schłodzona w lodówce)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kubek mrożonych wiśni bez pestek
- 0,5 kubka cukru
Przygotowanie
Do garnka z grubym dnem przekładamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy cukier puder i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Fasolę dokładnie przepłukujemy zimą wodą, dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie blendujemy. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki.
Wiśnie wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, aż puszczą sok. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści i zgęstnieje.
Ukrojony kawałek sernika dekorujemy wiśniami i polewamy syropem.
Smacznego!
Inspiracja z blogu: Veganbanda
Uwielbiam fasolowe wypieki! Oj zamawiam kawałek ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/