stycznia 22, 2018

Fasolowy sernik czekoladowy z wiśniami w syropie


Szybki, wytrawny sernik, który można przygotować z dowolnymi dodatkami. Należy pamiętać, że sam w sobie nie jest zbyt słodki, więc jeżeli jesteście zwolennikami słodkich deserów, dodajcie więcej cukru pudru, niż ilość podana w przepisie.



Składniki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzona w lodówce)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kubek mrożonych wiśni bez pestek
  • 0,5 kubka cukru

Przygotowanie

Do garnka z grubym dnem przekładamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy cukier puder i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu  ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. 
Fasolę dokładnie przepłukujemy zimą wodą, dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie blendujemy. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki.
Wiśnie wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, aż puszczą sok. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści i zgęstnieje. 

Ukrojony kawałek sernika dekorujemy wiśniami i polewamy syropem.

Smacznego!

Inspiracja z blogu: Veganbanda

1 komentarz:

  1. Uwielbiam fasolowe wypieki! Oj zamawiam kawałek ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger