stycznia 17, 2018

Skorzonera zapiekana w migdałach


Skorzonera albo Wężymord nazwa która straszy, ale nie taki diabeł straszny....warto się z tym warzywem zaprzyjaźnić bo i smaczny i zdrowy i sycący. Dobrze się sprawdza jako dodatek do zapiekanek, sałatek z pieczonych warzyw, zup albo jako dodatek do obiadu.



Składniki:
  • 500g skorzonery
  • 30g mielonych migdałów
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz

  • 2 łyżki mąki
  • mleko migdałowe lub woda

Przygotowanie

Skorzonerę obieramy (barwi dłonie warto założyć rękawiczki). Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Mąkę, cukier, ocet dokładnie rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody dodajemy sól i pieprz 
i wlewamy do garnka ze skorzonerą. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Z mąki i mleka przygotowujemy dość gęste ciasto (zamiennik białka do obtoczenia)
Wystudzone korzenie moczymy w cieście i posypujemy zmielonymi migdałami.

Wykładamy na blachę posmarowaną olejem i zapiekamy w 200 st C przez 10 minut.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger