Skorzonera albo Wężymord nazwa która straszy, ale nie taki diabeł straszny....warto się z tym warzywem zaprzyjaźnić bo i smaczny i zdrowy i sycący. Dobrze się sprawdza jako dodatek do zapiekanek, sałatek z pieczonych warzyw, zup albo jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 500g skorzonery
- 30g mielonych migdałów
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- mleko migdałowe lub woda
Przygotowanie
Skorzonerę obieramy (barwi dłonie warto założyć rękawiczki). Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Mąkę, cukier, ocet dokładnie rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody dodajemy sól i pieprz
i wlewamy do garnka ze skorzonerą. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Z mąki i mleka przygotowujemy dość gęste ciasto (zamiennik białka do obtoczenia)
Wystudzone korzenie moczymy w cieście i posypujemy zmielonymi migdałami.
Wykładamy na blachę posmarowaną olejem i zapiekamy w 200 st C przez 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz