Sycąca i pożywna zupa, idealna gdy mamy mało czasu na gotowanie. Zupa jest z rodzaju tych rozgrzewających, ale warto ją jeść przez cały rok, ze względu na wartości odżywcze :)
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 batat
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 1 spora marchew
- 1 cebula
- 3 łyżki komosy ryżowej
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej rzepakowy do podsmażenia warzyw
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Jak się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa, ja marchewkę kroję w talarki a pietruszkę i selera w słupki.
Smażymy przez 4-5 minut, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dodajemy przepłukaną soczewicę, komosę ryżową i przyprawy.
Gotujemy przez 10-12 min. dodajemy pokrojonego w kostkę batata i dalej gotujemy aż będzie miękki:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz