kwietnia 23, 2018

Zupa z czerwonej soczewicy z batatem i komosą ryżową


Sycąca i pożywna zupa, idealna gdy mamy mało czasu na gotowanie. Zupa jest z rodzaju tych rozgrzewających, ale warto ją jeść przez cały rok, ze względu na wartości odżywcze :)



Składniki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 batat
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera 
  • 1 spora marchew
  • 1 cebula
  • 3 łyżki komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej rzepakowy do podsmażenia warzyw
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Jak  się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa, ja marchewkę kroję w talarki a pietruszkę i selera w słupki.
Smażymy przez 4-5 minut, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dodajemy przepłukaną soczewicę, komosę ryżową i przyprawy. 
Gotujemy przez 10-12 min. dodajemy pokrojonego w kostkę batata i dalej gotujemy aż będzie miękki:)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger