kwietnia 19, 2018

Daktylowe kulki mocy



Przepis, który świetnie oddaje powiedzenie w prostocie siła! Przygotowanie banalnie proste, a bomba energetyczna potężna. Bardzo dobra alternatywa dla batoników owsianych :)



Składniki

  • 0,5 szklanki daktyli namoczonych we wrzątku przez 1 godzinę
  • 1 szklanka mieszanki orzechów, migdałów, pestek słonecznika (u mnie nerkowce, ale równie dobre będą laskowe)
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie dla dużych łasuchów)
  • przyprawy: kakao, cynamon, kardamon, imbir, szczypta soli (co lubicie)
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, sezam, mak, mieszanka cukru pudru z cynamonem i kakao


Przygotowanie

W blenderze lub młynku do kawy mielimy orzechy i nasiona, przekładamy do miski i mieszamy z przyprawami (ilość zależy od Was, masę można próbować) 
Płatki owsiane również mielimy i przesypujemy do osobnej miseczki.
Daktyle odsączamy z wody (nie wylewajcie jej może się przydać jak za dużo dodacie płatków owsianych) i miksujemy na gładką pastę.
Pastę daktylową dodajemy do zmielonych orzechów i dokładnie mieszamy. Partiami dodajemy płatki owsiane i ugniatamy do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal będzie plastyczna.
Może się okazać, że nie wykorzystacie całej ilości zmielonych płatków, wszystko zależy od daktyli :)
Jeżeli dodacie ich za dużo (płatków) i masa będzie twarda, można dodać odrobinę wody pozostałej po moczeniu daktyli.
Powstałe ciasto chowamy na 15 min do lodówki, żeby się schłodziło i łatwiej formowało. 
Kulki formujemy w zwilżonych dłoniach i obtaczamy wybranymi dodatkami.

Przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Kulki mocy zawsze i wszędzie! Uwielbiam, ale sama jeszcze nie robiłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger