kwietnia 17, 2018

Monte z kaszy jaglanej


Kolejny przepis na popularny deser w wersji wegańskiej :) Przepis jest prosty, chociaż trochę czasu trzeba sobie zarezerwować na jego przygotowanie, ale warto, bo krem jest pyszny! a do tego zdrowy, pożywny i sycący :)



Składniki
  • 150g orzechów laskowych
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 350ml mleka sojowego
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • orzechy do dekoracji


Przygotowanie

Orzechy rozkładamy na blaszce do pieczenia i prażymy 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 
190 stC. Orzechy powinny się zarumienić, a skórka łatwo odchodzić. Po uprażeniu studzimy i obieramy.
Kaszę prażymy w suchym garnuszku do momentu, aż zacznie się rumienić. Przekładamy na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka i dodajemy 1,5 szklanki wrzątku. Gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękka (15-20 min).

Obrane orzechy wsypujemy do miski blendera i zalewamy mlekiem. Blendujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Dodajemy cukier, sól, ugotowaną kaszę jaglaną i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i ponownie blendujemy (ja dodaję jeszcze 1 łyżkę cukru).
Kremy przekładamy do salaterek, układając na dole warstwę kakaową, a na wierz jasną. Posypujemy orzechami i chowamy do lodówki na 3 godz.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger