czerwca 29, 2017

Krem z cukinii


Składniki

przepis na 4-5 porcji

  • 2 większe cukinie
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego 
  • pieprz młotkowany z kolendrą (jak nie macie może być czarny)
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • śmietanka orkiszowa 

Do podania 

  • ziołowe grzanki, uprażone pestki dyni

Przygotowanie

Cebulę i ziemniaki obieramy,  seler naciowy i cukinię dokładnie myjemy, wszystko kroimy w sporą kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, na który wrzucamy kolejno cebulę, seler naciowy i ziemniaki. Chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą już miękkie, chwilę studzimy i blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietankę.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger