przepis na 4-5 porcji
- 2 większe cukinie
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- pieprz młotkowany z kolendrą (jak nie macie może być czarny)
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- śmietanka orkiszowa
Do podania
- ziołowe grzanki, uprażone pestki dyni
Przygotowanie
Cebulę i ziemniaki obieramy, seler naciowy i cukinię dokładnie myjemy, wszystko kroimy w sporą kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, na który wrzucamy kolejno cebulę, seler naciowy i ziemniaki. Chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą już miękkie, chwilę studzimy i blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietankę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz