czerwca 29, 2017

Szaszłyki ze szparagami i serkiem tofu



Dlaczego warto jeść szparagi? bo są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia, fosforu, potasu i błonnika. Poza tym są niskokaloryczne: 100 g to tylko 18 kcal!



Składniki


  • pęczek zielonych szparagów
  • 300 g naturalnego tofu
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • sól i świeżo mielony pieprz

sos do podania zrobiony z majonezu sojowego rozcieńczonego pozostałą marynatą z tofu

Przygotowanie

Zaczynamy od zamarynowania tofu. Wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy z oliwą, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Tofu kroimy w gruba kostkę, zalewamy marynatą i chowamy do lodówki na 3 godz.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na 3-4 kawałki (w zależności jaka mają wielkość). Nabijamy na patyczki szaszłykowe, i grillujemy z każdej strony przez 4-5 minuty (można użyć patelni grillowej)
Podajemy polane sosem majonezowo-pomarańczowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

Źródło inspiracji: jadłonomia






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger