Dlaczego warto jeść szparagi? bo są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia, fosforu, potasu i błonnika. Poza tym są niskokaloryczne: 100 g to tylko 18 kcal!
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 300 g naturalnego tofu
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine
- sól i świeżo mielony pieprz
sos do podania zrobiony z majonezu sojowego rozcieńczonego pozostałą marynatą z tofu
Przygotowanie
Zaczynamy od zamarynowania tofu. Wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy z oliwą, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Tofu kroimy w gruba kostkę, zalewamy marynatą i chowamy do lodówki na 3 godz.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na 3-4 kawałki (w zależności jaka mają wielkość). Nabijamy na patyczki szaszłykowe, i grillujemy z każdej strony przez 4-5 minuty (można użyć patelni grillowej)
Podajemy polane sosem majonezowo-pomarańczowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz