czerwca 29, 2017

Kurki w sosie pomidorowym z grillowaną cukinią


Chociaż w  kurkach znajdują się tylko śladowe ilości witamin  (B1, C, PP i E) oraz składników odżywczych (cynk, wapń, fluor, jod, potas) i przez to nie można ich pochwalić za walory odżywcze, ale za to smak.....to już inna bajka :)



Składniki

przepis na 3-4 porcje (zależy od brzuchów domowników)


  • 200 g kurek
  • 1 spora cukinia
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 średnia cebula
  • 3 szt suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony pieprz, papryka wędzona lub słodka
  • prażone pestki słonecznika (opcjonalnie)
  • ulubiony makaron (na zdjęciu kolorowe arcobaleno)

Przygotowanie

Kurki moczymy w zimnej wodzie przez 15 min (żeby dobrze się wymoczyły i pozbyły pisku)
w tym czasie obieramy cebulę, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej.Jak się chwilę podsmaży dodajemy kurki, i smażymy aż zarobią się rumiane. 
 Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w półksiężyce i wrzucamy na patelnię do grillowania wysmarowanej odrobiną oleju.
Do rumianych kurek dodajemy pomidory z puszki, sól oraz paprykę. Chwilę dusimy, żeby pomidory trochę odparowały, na koniec dodajemy grillowaną cukinię, pokrojone suszone pomidory, uprażone pestki słonecznika oraz pieprz.

Wodę do ugotowania makaronu, wstawiamy jak mamy kurki na patelni.
Podajemy na talerzu wyłożonym rukolą - nie jest to konieczne, ale ja tak lubię :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger