Składniki na 8 szt
zaczyn :
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ciepłej wody
bajgle :
- 600 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 75 ml ciepłego mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 175 ml ciepłej wody
do posmarowania :
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki wody
- sezam, mak, czarnuszka lub inne ulubione dodatki :)
Przygotowanie
Zaczynamy od zrobienia zaczynu.
Drożdże kruszymy i wkładamy do miseczki, dodajemy cukier i wodę , mieszamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie składniki na bajgle. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godz (ja odstawiam w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką)
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski, wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 8 równych części. Z każdej części rolujemy długi, cienki wałeczek, składamy na pół i skręcamy wokół własnej osi. Łączymy oba końce i zlepiamy.
Przygotowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min do podrośnięcia.
W tym czasie przygotujemy zamiennik białka, żeby sezam trzymał się na naszych bajglach :)
Do rondelka wlej wodę (z podanej ilości odlej 2 łyżki do kubka i wymieszaj z mąką ziemniaczaną) zagotuj, wlej wodę z mąka i dokładnie wymieszaj chwilę gotując, jakby był za gęsty możesz dodać odrobinę wody (konsystencja ma być taka, żeby można było rozprowadzić pędzelkiem po bajglach)
Sezam prażymy na suchej patelni, aż się ładnie zarumieni, przekładamy na talerzyk.
Jak już bajgle odleżą swoje 30 min, malujemy przestudzoną wodą z mąką i maczamy w sezamie.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy (będą jeszcze rosły)
Wkładamy do nagrzanego do 200st piekarnika, pieczemy 25 minut.
Przed wyjęciem warto sprawdzić wykałaczką/patyczkiem czy już się upiekły :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz