- mleko kokosowe 1 puszka dobrze schłodzona (zebrana sama śmietanka)
- awokado 2 szt (dojrzałe)
- limonka 2 szt.
- świeża mięta 2 garści
Sos miętowy
- 0,5 szkl cukru trzcinowego
- 0,5 szkl wody
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie lodów
Awokado wydrążyć z łupiny dodać sok i startą skórkę z limonek oraz pokrojoną miętę, wszystko zblendować na gładką masę . Mleko kokosowe oddzielić część płynna od stałej (to będzie śmietanka) i dodać do masy. Przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na około 6 godz.
Przygotowanie sosu
Do rondelka wsypać cukier i zalać wodą, zagotować. Dodać listki mięty i gotować około 15-20 min. Wystudzić,przelać do słoiczka i wstawić do lodówki .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz