- 2 średnie bataty
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 średnia marchewka
- mała cukinia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół cebuli
- 1 łyżka masła orzechowego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Do dekoracji
- ulubione zioła, majonez wegański
Przygotowanie
Bataty dokładni umyj, nakłuj widelcem w kilku miejscach i upiecz w piekarniku nagrzanym do
200st aż będą miękkie (ok 40-55 min)
Jak bataty masz już w piecu to teraz czas na przygotowanie warzyw.
W garnku podsmaż posiekaną cebulkę, czosnek i pokrojony w kostkę seler naciowy. Gdy już się lekko podsmażą dodaj pokrojoną marchewkę i cukinię.
Jak już warzywa będą miękkie, dodaj przepłukaną z zalewy czerwoną fasolę, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz masło orzechowe i przyprawy. Duś przez kilka minut do połączenia smaków (gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać odrobiną wody) na koniec dopraw solą i pieprzem.
Upieczone bataty przekrój na pół, nie przecinając do końca, nadziej warzywami, udekoruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz