czerwca 21, 2017

Zapiekany batat z warzywami


Składniki


  • 2 średnie bataty
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 średnia marchewka
  • mała cukinia
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół cebuli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Do dekoracji

  • ulubione zioła, majonez wegański


Przygotowanie

Bataty dokładni umyj, nakłuj widelcem w kilku miejscach i upiecz w piekarniku nagrzanym do 
200st aż będą miękkie (ok 40-55 min)

Jak bataty masz już w piecu to teraz czas na przygotowanie warzyw.

W garnku podsmaż posiekaną cebulkę, czosnek i pokrojony w kostkę seler naciowy. Gdy już się lekko podsmażą dodaj pokrojoną marchewkę i cukinię. 

Jak już warzywa będą miękkie, dodaj przepłukaną z zalewy czerwoną fasolę, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz masło orzechowe i przyprawy. Duś przez kilka minut do połączenia smaków (gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać odrobiną wody) na koniec dopraw solą i pieprzem.

Upieczone bataty przekrój na pół, nie przecinając do końca,  nadziej warzywami, udekoruj.

Smacznego :)

Podpatrzone: hellozdrowie





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger