lipca 25, 2017

Fasolka po bretońsku


Fasolka po bretońsku w wersji wegańskiej? tak! to możliwe :)
Są takie potrawy, które wydają się niemożliwe do przerobienia na kuchnię wegańską, no bo niby jak, jeżeli całą robotę w tej potrawie robi wędzony boczek i kiełbaska?
Kluczem w tym przepisie jest wędzona papryka, która świetnie sobie radzi w roli zamiennika świnki.


Składniki


  • 2 puszki fasoli 
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • sól 
  • olej do smażenia

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażymy do zeszklenia cebuli. 
Do cebuli dodajemy wszystkie składniki poza fasolą, mieszamy i dusimy 5 min, następnie dodajemy fasolę i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min.

Smacznego :)

Podpatrzone: jadłonomia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger