Są takie potrawy, które wydają się niemożliwe do przerobienia na kuchnię wegańską, no bo niby jak, jeżeli całą robotę w tej potrawie robi wędzony boczek i kiełbaska?
Kluczem w tym przepisie jest wędzona papryka, która świetnie sobie radzi w roli zamiennika świnki.
Składniki
- 2 puszki fasoli
- 500g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- cebula
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażymy do zeszklenia cebuli.
Do cebuli dodajemy wszystkie składniki poza fasolą, mieszamy i dusimy 5 min, następnie dodajemy fasolę i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz