lipca 15, 2017

Kalarepa faszerowana warzywami i kaszą pęczak


Składniki


  • 4 kalarepy
  • 50 g pęczaku
  • 3 większe pieczarki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Kalarepy obieramy, odcinamy czapeczkę i wydrążamy wnętrze (można to zrobić małą łyżeczką). Gotujemy w osolonej wodzie 15-20  minut. Studzimy. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem.

Marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, miąższ z kalarepy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z rozgniecionym czosnkiem, chwilę smażymy, dodajemy warzywa, dusimy 10 min. Zalewamy przecierem wymieszanym z przyprawami i sosem sojowym, jeszcze chwilę dusimy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. 

Napełniamy farszem kalarepy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni. W zależności od wielkości kalarepy czas pieczenia może być dłuższy :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger