- 4 kalarepy
- 50 g pęczaku
- 3 większe pieczarki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kalarepy obieramy, odcinamy czapeczkę i wydrążamy wnętrze (można to zrobić małą łyżeczką). Gotujemy w osolonej wodzie 15-20 minut. Studzimy. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem.
Marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, miąższ z kalarepy i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z rozgniecionym czosnkiem, chwilę smażymy, dodajemy warzywa, dusimy 10 min. Zalewamy przecierem wymieszanym z przyprawami i sosem sojowym, jeszcze chwilę dusimy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.
Napełniamy farszem kalarepy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni. W zależności od wielkości kalarepy czas pieczenia może być dłuższy :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz