- 1 duży seler
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej + woda
- bułka tarta
- sezam
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy do panierowania (u mnie przyprawa do kurczaka)
- olej do smażenia
Przygotowanie
Selera obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, nacieramy sokiem z cytryny, doprawiamy sola i pieprzem. Mąkę wsypujemy do miseczki i mieszamy z wodą robiąc gęste ciasto (zamiennik jajka do panierki). Bułkę tartą mieszamy z sezamem i ulubionymi przyprawami.
Selera maczamy w mące z wodą, a następnie w bułce z sezamem. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Najlepiej smakują z duszonymi pieczarkami :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz