lipca 15, 2017

Kotlety z selera w sezamowej panierce


Składniki


  • 1 duży seler
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej + woda 
  • bułka tarta
  • sezam
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy do panierowania (u mnie przyprawa do kurczaka)
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Selera obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, nacieramy sokiem z cytryny, doprawiamy sola i pieprzem. Mąkę wsypujemy do miseczki i mieszamy z wodą robiąc gęste ciasto (zamiennik jajka do panierki). Bułkę tartą mieszamy z sezamem i ulubionymi przyprawami.
Selera maczamy w mące z wodą, a następnie w bułce z sezamem. Smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Najlepiej smakują z duszonymi pieczarkami :)

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger