lipca 26, 2017

Naleśniki z borówkami, sosem waniliowym i gorzką czekoladą


Naleśniki! filozofii w ich przygotowaniu to za wiele nie ma , każdy ma jakiś własny ulubiony przepis, ale skoro jest sezon na borówki, to trzeba korzystać :)



Składniki na naleśniki


  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka roślinnego / wody mineralnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Składniki na sos


  • 1/4 kubka kaszy jaglanej suchej
  • 250 ml mleka ryżowego
  • 120 ml wody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki słodu ryżowego
  • 2 łyżki cukru pudru  (opcjonalnie)

Do podania borówki lub inne ulubione owoce, gorzka czekolada

Przygotowanie naleśników 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, kakao, sól i olej (ja dodaję do ciasta i smażę na suchej patelni, żołądek jest zadowolony) dokładnie mieszamy, smażymy.

Przygotowanie sosu

Mleko i wodę zagotowujemy, kaszę dokładnie, kilkakrotnie płuczemy i dodajemy do gotującego się mleka z wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 min, aż do miękkości. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia, dodajemy słód ryżowy, ekstrakt, cukier i dokładnie blendujemy na gładką masę ( jeżeli będzie za gęsty dodajemy mleko)

Na naleśniki nakładamy borówki i trochę sosu, zawijamy. Dekorujemy sosem, borówkami i startą czekoladą.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger