Naleśniki! filozofii w ich przygotowaniu to za wiele nie ma , każdy ma jakiś własny ulubiony przepis, ale skoro jest sezon na borówki, to trzeba korzystać :)
Składniki na naleśniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka roślinnego / wody mineralnej
- 1 łyżeczka kakao
- sól
- 1 łyżka oleju
Składniki na sos
- 1/4 kubka kaszy jaglanej suchej
- 250 ml mleka ryżowego
- 120 ml wody
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki słodu ryżowego
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Do podania borówki lub inne ulubione owoce, gorzka czekolada
Przygotowanie naleśników
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, kakao, sól i olej (ja dodaję do ciasta i smażę na suchej patelni, żołądek jest zadowolony) dokładnie mieszamy, smażymy.
Przygotowanie sosu
Mleko i wodę zagotowujemy, kaszę dokładnie, kilkakrotnie płuczemy i dodajemy do gotującego się mleka z wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 min, aż do miękkości. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia, dodajemy słód ryżowy, ekstrakt, cukier i dokładnie blendujemy na gładką masę ( jeżeli będzie za gęsty dodajemy mleko)
Na naleśniki nakładamy borówki i trochę sosu, zawijamy. Dekorujemy sosem, borówkami i startą czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz