Tian to prowansalska zapiekanka z warzyw, prosta, lekka i aromatyczna gdzie głównymi składnikami są bakłażan/cukinia i pomidor. Jednak modyfikacji tego przepisu jest już tyle, że kolejna na pewno nie zaszkodzi :)
Składniki
- ryż 100 g
- 1/2 kabaczka
- 2 pomidory
- 1 średni batat
- 100 g passaty pomidorowej
- 4 łyżki majonezu wegańskiego
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól, cukier, cynamon, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i chilli
Do podania
- szczypiorek/ natka pietruszki, czarnuszka
Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Passatę wlewamy do miseczki dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (bez cynamonu) dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy.
Warzywa kroimy w plastry. Batata gotujemy przez 5-7 min w osolonej wodzie i studzimy.
Pomidory posypujemy cukrem i niewielka ilością cynamonu, kabaczka marynujemy w oleju z dodatkiem czosnku, soli,pieprzu, bazylii i oregano. Odstawiamy na 1 godzinę.
Do żaroodpornego naczynia na dno wlewamy niewielka ilość oleju i układamy ryż. Równamy i smarujemy majonezem, a na wierzchu układamy na przemian warzywa. Pieczemy 35 min w temp 200 st C lub do zarumienienia warzyw.
Posypujemy szczypiorkiem lub natką i czarnuszką
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz