lipca 31, 2017

Tian zapiekanka z warzyw na ryżowym spodzie


Tian to prowansalska zapiekanka z warzyw, prosta, lekka i aromatyczna gdzie głównymi składnikami są bakłażan/cukinia i pomidor. Jednak modyfikacji tego przepisu jest już tyle, że kolejna na pewno nie zaszkodzi :)


Składniki 

  • ryż 100 g
  • 1/2 kabaczka
  • 2 pomidory
  • 1 średni batat
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 4 łyżki majonezu wegańskiego 
  • 2 ząbki czosnku
  • olej 
  • sól, cukier, cynamon, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i chilli


Do podania
  • szczypiorek/ natka pietruszki, czarnuszka


Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Passatę wlewamy do miseczki dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (bez cynamonu) dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy.

Warzywa kroimy w plastry. Batata gotujemy przez 5-7 min w osolonej wodzie i studzimy.
Pomidory posypujemy cukrem i niewielka ilością cynamonu, kabaczka marynujemy w oleju z dodatkiem czosnku, soli,pieprzu, bazylii i oregano. Odstawiamy na 1 godzinę.

Do żaroodpornego naczynia na dno wlewamy niewielka ilość oleju i układamy ryż. Równamy i smarujemy majonezem, a na wierzchu układamy na przemian warzywa. Pieczemy 35 min w temp 200 st C lub do zarumienienia warzyw.
Posypujemy szczypiorkiem lub natką i czarnuszką 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger