Kasza jaglana na zdrowy początek dnia? Tak! a dlaczego warto jeść i każdy dietetyk do tego namawia, ponieważ zawiera dużo dobroczynnych składników:
-lecytyna i witaminy E (poprawiających koncentrację oraz pamięć)
-sole mineralne (kasza jaglana ma ich więcej niż pszenica, jęczmień i żyto)
-białko
-węglowodany złożone
-krzem (poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci)
-antyoksydanty
-zawiera mało skrobi
i polecana w diecie bezglutenowej.
Składniki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego
- kilka orzechów laskowych
- płatki migdałowe
- borówki
- sok malinowy
Przygotowanie
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać zimną wodą, żeby pozbyć się goryczy (jeżeli masz czas to namocz ją jeszcze przez 1 godz w zimnej wodzie). Do gotującego mleka wsypać kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min.
Ugotowaną kaszę wyłożyć do miseczki, dodać pokrojone orzechy, migdały i borówki. Polać sosem malinowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz