sierpnia 03, 2017

Kasza jaglana w wersji śniadaniowej


Kasza jaglana na zdrowy początek dnia? Tak! a dlaczego warto jeść i każdy dietetyk do tego namawia, ponieważ zawiera dużo dobroczynnych składników:


-witaminy z grupy B i kwas foliowy
-lecytyna i witaminy E (poprawiających koncentrację oraz pamięć)
-sole mineralne (kasza jaglana ma ich więcej niż pszenica, jęczmień i żyto)
-białko
-węglowodany złożone
-krzem (poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci)
-antyoksydanty
-zawiera mało skrobi
 i polecana w diecie bezglutenowej.


Składniki


  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • kilka orzechów laskowych
  • płatki migdałowe
  • borówki
  • sok malinowy

Przygotowanie

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać zimną wodą, żeby pozbyć się goryczy (jeżeli masz czas to namocz ją jeszcze przez 1 godz w zimnej wodzie). Do gotującego mleka wsypać kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min.

Ugotowaną kaszę wyłożyć do miseczki, dodać pokrojone orzechy, migdały i borówki. Polać sosem malinowym.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger