sierpnia 31, 2017

Krem z zielonego groszku


Zielony groszek - uwielbiany lub znienawidzony, dla tych którzy go uwielbiają nie trzeba zachwalać, a ci którzy nienawidzą może przekona fakt, że jest bardzo dobrym źródłem błonnika i osoby które cierpią na zaparcia lub zespół jelita drażliwego powinny włączyć go do swojej diety. Wzmacnia kości (witamina K, która jest niezwykle ważna w procesie wchłaniania wapnia). Pomaga schudnąć (mało tłuszczy, dużo błonnika, mikroelementów i białka). Zapobiega chorobom serca (witamina B3 i błonnik). Chroni przed nowotworami (przeciwutleniacze, folifenole i substancje przeciwzapalne). Wzmacnia odporność (witamina C). Zapobiega anemii (żelazo) I dba o naszą psychikę (kwas foliowy).  


Składniki

  • 800 g zielonego groszku mrożonego (w sezonie świeży)
  • 1 duża cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy


Przygotowanie

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak się zeszkli dodajemy groszek i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości groszku. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Studzimy (żeby nie stępić ostrzy blendera) blendujemy i przecieramy przez sitko. Podajemy z ulubioną śmietaną i prażonymi pestkami dyni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger