września 04, 2017

Stek z kalafiora


Kalafior, niby częsty gość na naszych stołach, ale głównie podajemy go gotowanego polanego masłem z bułką tartą, więc dziś propozycja czegoś innego, i jak dla mnie jest to najsmaczniejsza odsłona kalafiora.



Składniki
  • kalafior
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 0,5 łyżeczki pasty miso
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Przygotowanie

Wszystkie składniki (oprócz kalafiora) dokładnie wymieszaj. Kalafiora przekrój na pół, wykrój duże plastry przypominające steki, staraj się żeby różyczki trzymały się głąba. Steki przełóż do marynaty i odstaw chłodne miejsce (ja marynuję 3 godziny). Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz przez 25-30 minut lub do miękkości kalafiora (z funkcją termoobiegu czas będzie krótszy). 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger