Kalafior, niby częsty gość na naszych stołach, ale głównie podajemy go gotowanego polanego masłem z bułką tartą, więc dziś propozycja czegoś innego, i jak dla mnie jest to najsmaczniejsza odsłona kalafiora.
Składniki
- kalafior
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 0,5 łyżeczki pasty miso
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka zimnej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki (oprócz kalafiora) dokładnie wymieszaj. Kalafiora przekrój na pół, wykrój duże plastry przypominające steki, staraj się żeby różyczki trzymały się głąba. Steki przełóż do marynaty i odstaw chłodne miejsce (ja marynuję 3 godziny). Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz przez 25-30 minut lub do miękkości kalafiora (z funkcją termoobiegu czas będzie krótszy).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz