września 15, 2017

Pasztet z czerwonej soczewicy



Niektórzy twierdzą, że pasztet to nazwa zarezerwowana dla potrawy z mięsa, ale definicja mówi o jednolitej masie, i nie musi ona być mięsna! a to oznacza, że możemy ugotować, zmielić, wyrobić i upiec wszystko na co mamy ochotę. Wystarczy dodać spoiwo, ulubione przyprawy i co najtrudniejsze....poczekać aż wystygnie :)

Składniki
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • ćwiartka selera korzeniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego 
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól, kolorowy pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie

Soczewicę zalać 3 szklankami osolonej wody i gotować pod przykryciem, aż zmięknie i wchłonie całą wodę (może się rozgotować).

Cebulę i czosnek pokroić, a marchew i seler zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć do zeszklenia cebuli. Dodać starte warzywa i dusić pod przykryciem, aż zmiękną.

Warzywa oraz soczewicę zmiksować na bardziej lub mniej gładką masę, zależy od upodobań, dodać przyprawy oraz olej kokosowy. Dokładnie wymieszać.

Jeżeli masa będzie bardzo rzadka można dodać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, ale pamiętajcie, że olej kokosowy po włożeniu do lodówki zwiąże składniki.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej masę. Na wierzch wysypać ulubione dodatki. Piec w temp 180 st C przez około 50 min. Czas zależy od stopnia wypieczenia jaki lubicie.

Wystudzić i najlepiej przed pokrojeniem schować do lodówki na całą noc. 
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger