Czerwona kapusta to nie tylko surówka, ale również doskonały dodatek do ulubionego makaronu, a w otoczeniu aromatycznego imbiru, czosnku i chilli to zapowiedź pysznego obiadu.
Składniki
- Ulubiony makaron
- pół główki małej czerwonej kapusty
- pół zielonej i czerwonej papryki
- 2 średnie marchewki
- 1 papryczka chilli
- kawałek świeżego imbiru około 2 cm
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- sezam do dekoracji
- kostka wędzonego tofu
Przygotowanie
Makaron przygotowujemy zgonie z opisem na opakowaniu.
Kapustę kroimy w dość sporą kostkę, papryki w paski, a marchew w słupki. Na rozgrzany olej wrzucamy imbir, posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez 2-3 min, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze chwilę. Następnie wlewamy bulion lub wodę i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy oraz przyprawy. Odparowujemy nadmiar bulionu lub wody, dodajemy makaron i bardzo dokładnie mieszamy. Chwilę smażymy do podgrzania makaronu.
Podajemy posypane prażonym sezamem i z grillowanym wędzonym tofu.
Tofu można podać jako składnik dania. Pokrojone w kostkę, dodajecie do warzyw razem z makaronem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz