września 18, 2017

Makaron z czerwoną kapustą i wędzonym tofu


Czerwona kapusta to nie tylko surówka, ale również doskonały dodatek do ulubionego makaronu, a w otoczeniu aromatycznego imbiru, czosnku i chilli to zapowiedź pysznego obiadu.



Składniki
  • Ulubiony makaron
  • pół główki małej czerwonej kapusty
  • pół zielonej i czerwonej papryki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryczka chilli
  • kawałek świeżego imbiru około 2 cm
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • sezam do dekoracji
  • kostka wędzonego tofu


Przygotowanie

Makaron przygotowujemy zgonie z opisem na opakowaniu.

Kapustę kroimy w dość sporą kostkę, papryki w paski, a marchew w słupki. Na rozgrzany olej wrzucamy imbir, posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez 2-3 min, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze chwilę. Następnie wlewamy bulion lub wodę i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy oraz przyprawy. Odparowujemy nadmiar bulionu lub wody, dodajemy makaron i bardzo dokładnie mieszamy. Chwilę smażymy do podgrzania makaronu.

Podajemy posypane prażonym sezamem i z grillowanym wędzonym tofu.

Tofu można podać jako składnik dania. Pokrojone w kostkę, dodajecie do warzyw razem z makaronem. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger