Wegańskie pulpety najczęściej podajemy w sosie pomidorowym, albo jako dodatek do spaghetti, również w sosie pomidorowym. Fakt pomidory pasują doskonale, ale może jakieś urozmaicenie równie sycące? i tak oto zrodził się pomysł połączenia ryżu, pomidorów i kabaczka, którego w sezonie dużo i nie wiadomo co z nim robić, bo ile można jeść placki i leczo :) trochę orzechów, przypraw, ziół i mamy aromatyczny dodatek do ulubionych pulpetów.
Składniki na pulpety
- 0,5 puszki ciecierzycy
- 1 marchew
- 2 łyżki kaparów
- 1 sucha bułka namoczona w mleku sojowym
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz, kmin rzymski, papryka ostra, kolendra ziarno oraz liście
- 3 pomidory obrane ze skórki
- 1/3 kabaczka
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1/2 szklanki nerkowców ( namoczonych w gorącej wodzie przez 2 godz)
- 1 średnia cebula
- duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
- natka pietruszki/ szpinak/ świeża kolendra
- sól, pieprz, papryka słodka, odrobina cukru, bazylia, oregano
- olej do smażenia
Przygotowanie
Pulpety:
Ciecierzycę i kapary drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, bułkę odciskamy z mleka, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy (jeżeli masa będzie za rzadka można dodać płatki owsiane)
Pulpety formujemy w kulki o wielkości orzech laskowego i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w temp 180 st C w połowie czasu pieczenia delikatnie przekręcić, żeby z obu stron równo się zarumieniły.
Ryż z warzywami:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy do zeszklenia cebuli i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z kabaczkiem oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości kabaczka. Na koniec dodajemy orzechy, ryż i ulubioną zieleninę. Dusimy jeszcze przez 2-3 min do zagrzania ryżu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz