sierpnia 26, 2017

Pieczone pulpety z ryżem, warzywami i orzechami nerkowca



Wegańskie pulpety najczęściej podajemy w sosie pomidorowym, albo jako dodatek do spaghetti, również w sosie pomidorowym. Fakt pomidory pasują doskonale, ale może jakieś urozmaicenie równie sycące? i tak oto zrodził się pomysł połączenia ryżu, pomidorów i kabaczka, którego w sezonie dużo i nie wiadomo co z nim robić, bo ile można jeść placki i leczo :) trochę orzechów, przypraw, ziół i mamy aromatyczny dodatek do ulubionych pulpetów.


Składniki na pulpety
  • 0,5 puszki ciecierzycy
  • 1 marchew
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku sojowym
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz, kmin rzymski, papryka ostra, kolendra ziarno oraz liście
                                                           Składniki na ryż z warzywami
  • 3 pomidory obrane ze skórki
  • 1/3 kabaczka
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1/2 szklanki nerkowców ( namoczonych w gorącej wodzie przez 2 godz)
  • 1 średnia cebula
  • duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
  • natka pietruszki/ szpinak/ świeża kolendra
  • sól, pieprz, papryka słodka, odrobina cukru, bazylia, oregano
  • olej do smażenia


Przygotowanie

Pulpety:

Ciecierzycę i kapary drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, bułkę odciskamy z mleka, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy (jeżeli masa będzie za rzadka można dodać płatki owsiane)
Pulpety formujemy w kulki o wielkości orzech laskowego i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w temp 180 st C w połowie czasu pieczenia delikatnie przekręcić, żeby z obu stron równo się zarumieniły.

Ryż z warzywami:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy do zeszklenia cebuli i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z kabaczkiem oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości kabaczka. Na koniec dodajemy orzechy, ryż i ulubioną zieleninę. Dusimy jeszcze przez 2-3 min do zagrzania ryżu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger