sierpnia 16, 2017

Pieczone warzywa

Zdrowe, szybkie, łatwe w przygotowaniu o niepowtarzalnym i pełnym smaku.Upiec można prawie wszystko, wystarczy zamarynować w ulubionych ziołach, włożyć do piekarnika, przygotować ulubiony sos i mamy pyszne danie.


Składniki

  • 3 młode marchewki
  • 2 kolby kukurydzy
  • 4 ziemniaki
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • bazylia
  • oregano
  • płatki chilli
  • olej
  • masło roślinne

Przygotowanie

Marchew obieramy, myjemy (jeżeli są duże kroimy w poprzek na pół) Olej mieszamy z rozmarynem i odrobiną soli, nacieramy marchew i odstawiamy na pół godziny. 
Bakłażana kroimy w plastry i solimy. Odstawiamy na 10 min żeby puścił sok. Wycieramy papierowym ręcznikiem, nacieramy olejem wymieszanym z bazylią i oregano.
Kukurydzę myjemy odchylając liście i usuwając „włoski”. Osuszamy i smarujemy masłem, posypujemy pieprzem, solą oraz płatkami chilli.
Ziemniaki pokroić jak na frytki, posolić i skropić olejem.
Cebulę i czosnek przekroić na pół.
Warzywa układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do 
nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 st C około 40 min lub do miękkości i zarumienienia warzyw.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger