Kinder country to batonik, który uwielbiają wszystkie dzieci, a może nie tylko dzieci? :) więc nie mogło zabraknąć wegańskiej wersji tego smakołyku. Proste składniki, proste wykonanie, a efekt ? Przekonajcie się sami.
Składniki
Masa czekoladowa na spód i wierzch
- 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko twarda część)
- 5 łyżek mleka sojowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (tylko twarda część)
- 6 łyżek cukru pudru
- 1,5 szklanki chrupiącej pszenicy preparowanej
Przygotowanie
Masa czekoladowa:
W garnku rozpuszczamy czekoladę ze wszystkimi składnikami (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa środkowa:
Mleko kokosowe ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera przez kilka minut. Dodajemy pszenicę i dokładnie mieszamy.
Na dno formy o wymiarach 22x22 wylewamy połowę masy czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na minimum 0,5 godz żeby trochę stężała. Wyjmujemy z lodówki i delikatnie wykładamy masę z pszenicą. Ponownie wstawiamy do lodówki na 15 min. Na wierzch ciasta wylewamy pozostałą część masy czekoladowej, dekorujemy chrupiącą pszenicą i schładzamy w lodówce przez całą noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz