września 20, 2017

Ciasto kinder country


Kinder country to batonik, który uwielbiają wszystkie dzieci, a może nie tylko dzieci? :) więc nie mogło zabraknąć wegańskiej wersji tego smakołyku. Proste składniki, proste wykonanie, a efekt ? Przekonajcie się sami.


Składniki 

Masa czekoladowa na spód i wierzch
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko twarda część)
  • 5 łyżek mleka sojowego
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Masa środkowa
  • 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (tylko twarda część)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1,5 szklanki chrupiącej pszenicy preparowanej


Przygotowanie

Masa czekoladowa:

W garnku rozpuszczamy czekoladę ze wszystkimi składnikami (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa środkowa:
Mleko kokosowe ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera przez kilka minut. Dodajemy pszenicę i dokładnie mieszamy.

Na dno formy o wymiarach 22x22 wylewamy połowę masy czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na minimum 0,5 godz żeby trochę stężała. Wyjmujemy z lodówki i delikatnie wykładamy masę z pszenicą. Ponownie wstawiamy do lodówki na 15 min. Na wierzch ciasta wylewamy pozostałą część masy czekoladowej, dekorujemy chrupiącą pszenicą i schładzamy w lodówce przez całą noc.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger