Składniki
- 3 dojrzałe duże awokado najlepiej odmiany Hass
- 0,5 puszki czerwonej fasoli
- 1 średni batat
- 0,5 czerwonej papryki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej
- 0,5 średniej czerwonej cebuli
- sok z połowy limonki
- świeża kolendra
- mielona kolendra
- sól
- słodka i ostra papryka
- czarny pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
Przygotowanie
Batata, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej i podsmażyć warzywa przez 2-3 minuty. Dodać fasolę i przyprawy (oprócz świeżej kolendry) smażyć kolejne 5-6 min. Po tym czasie dodać passatę pomidorową i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Jeżeli sos będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Dusić przez 6-8 minut, aż bataty będą miękkie. Dodać drobno pokrojone łodygi kolendry i dokładnie wymieszać.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, oprószyć solą i pieprzem. Faszerować duszonymi warzywami. Piec przez 8-12 minut w 180 st C.
Podawać posypane liśćmi kolendry i ćwiartkami limonki do skropienia.
Smacznego :)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz