września 27, 2017

Pieczone awokado faszerowane warzywnym gulaszem


Awokado to wspaniały owoc o wielu zastosowaniach. Powinno być dojrzałe z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką, dojrzewanie można przyśpieszyć owijając je w gazetę i odkładając w ciemne miejsce na 2-3 dni.


Składniki
  • 3 dojrzałe  duże awokado najlepiej odmiany Hass
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • 1 średni batat
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 0,5 średniej czerwonej cebuli
  • sok z połowy limonki
  • świeża kolendra
  • mielona kolendra
  • sól
  • słodka i ostra papryka
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Batata, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej i podsmażyć warzywa przez 2-3 minuty. Dodać fasolę i przyprawy (oprócz świeżej kolendry) smażyć kolejne 5-6 min. Po tym czasie dodać passatę pomidorową i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Jeżeli sos będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Dusić przez 6-8 minut, aż bataty będą miękkie. Dodać drobno pokrojone łodygi kolendry i dokładnie wymieszać.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, oprószyć solą i pieprzem. Faszerować duszonymi warzywami. Piec przez 8-12 minut w 180 st C.

Podawać posypane liśćmi kolendry i ćwiartkami limonki do skropienia.

Smacznego :)

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Roślinne jadło , Blogger