Dla tych co nie lubią siedzieć w kuchni, albo jeżeli czasu nie mamy zbyt wiele. Szybki przepis, kilka składników i unoszący się smaczny zapach w całym domu :)
Składniki
- arkusz ciasta francuskiego
- 1 szt dużego pora
- 1 mała cukinia
- 8 szt pomidorków koktajlowych
- kilka liści szpinaku
- pomidory suszone (nie w zalewie oliwnej)
- bazylia
- czosnek granulowany
- sól
- kolorowy pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Ciasto francuskie kroimy na dwie równe części. Ja trochę podpiekam, czyli wkładam do nagrzanego do 200 st C piekarnika na około 15 min. W czasie pieczenie przebijam ciasto widelcem, żeby nie wyrosło. Piekę do lekkiego zarumienienia.
Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pora, doprawiamy solą, pomidorami suszonymi, bazylią i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości (można podlać odrobiną wody).
Cukinię myjemy, kroimy w plasterki o grubości 0,5-1 cm. Solimy i odstawiamy na chwilę, żeby puściła sok. Wycieramy ręcznikiem papierowym, posypujemy bazylią i grillujemy na odrobinie oleju.
Na przygotowane ciasto nakładamy duszonego pora i grillowaną cukinię. Zapiekamy w 200 st C około 10 min. Jeżeli farsz nakładaliście na surowe świeże ciasto, czas pieczenia należy wydłużyć do 20-25 min.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, liśćmi szpinaku i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Można dodać ulubiony sos, u mnie majonez z mleka sojowego :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz